Preview: Sony Alpha SLT-A77

Preview: Sony Alpha SLT-A77

Preview: Sony Alpha SLT-A77

Jesse Kraal 21444

Na een lange geruchtenstroom is de Sony Alpha A77 dan eindelijk officieel. De semi-transparante spiegel en de oled-zoeker met 2.4 miljoen beeldpunten helpen de camera aan indrukwekkende specificaties.

De Sony Alpha A77 is de lang verwachte opvolger van de Sony A700. Met de SLT-A77 keert Sony terug in het prosumer-segment, waar de camera de concurrentie zal moeten aangaan met camera's als de Canon 7D en de Nikon D300s. Een belangrijk speerpunt in de strijd tegen de gevestigde orde is de nieuwe 24-megapixel Exmor cmos-sensor.

Nieuwe 24-megapixelsensor

Sony's nieuwe aps-c sensor, die zijn weg ook vind naar de Sony A65 en NEX-7, is volgens zijn makers tot indrukwekkende ruisprestaties in staat. De iso-waarden kun je instellen tussen de 100 en de 16000 iso, met iso 50 als optie.

Op dpreview staan al enkele testfoto's die met de Sony A77 gemaakt zijn. Er staan een aantal foto's tussen die gemaakt zijn op hoge iso-waarden, maar over de afbeeldingen zit een sterk ruisfilter. Dat maakt het lastig om de Sony A77 goed te beoordelen op zijn ruisprestaties. De eerste indrukken zijn goed, maar we pas na een uitgebreide review kunnen we met zekerheid stellen of de A77 zo goed is als Sony ons beloofd.

Voor een snelle verwerking van de beelden past Sony de nieuwste BIONZ-processor toe in de Alpha A77. Een lichtmeter met 1200 zone's en een snelste sluitertijd van 1/8000 moeten ook bijdragen aan goede prestaties.

Semi-transparante spiegel

De semi-transparante spiegel zorgt voor een zeer korte ontspanvertraging en maakt een hoog aantal foto's per seconde mogelijk: twaalf foto's per seconde met behoud van autofocus. Ter vergelijking, Nikon's snelheidsmonster D3s is tot elf beelden per seconde in staat. De 19-punts autofocus zorgt voor een acurate scherpstelling. Van die negentien punten zijn er overigens elf extra gevoelige cross-type autofocuspunten.

Digitale zoeker

Een groot deel van het licht wordt door de spiegel doorgelaten naar de sensor, een kleiner deel wordt gebruikt om de autofocus zijn werk te laten doen. Hierdoor moet de zoeker noodgedwongen van het elektronische soort zijn. Om toch een goed zoekerbeeld te hebben, heeft Sony gekozen voor een digitale oled-zoeker (evf) met 2,4 miljoen beeldpunten. Dit levert een resolutie op van 1024 x 768 pixels, volgens Sony de hoogste resolutie ooit in een evf van een fotocamera.

De zoeker geeft uiteraard een 100 procent weergave, een voordeel van een evf. Een ander voordeel is het formaat van de zoeker, deze is niet gebonden aan het formaat van de sensor, zoals dat bij conventionele spiegelreflexcamera's wel het geval is. De Sony Alpha A77 heeft een evf met afmetingen die dicht in de buurt komen bij de grote zoeker van de fullframe Sony A900.

TruBlack

Naast de evf heeft de Sony A77 ook twee normale display's. Het grote display meet drie inch, heeft 921.000 beeldpunten en is in drie richtingen te verstellen. Sony's 'TruBlack' technologie moet zorgen voor een waarheidsgetrouwe kleurweergave, waarbij zwart ook echt zwart is. Naast dit verstelbare lcd heeft de Sony Alpha A77 ook een klein lcd-scherm aan de bovenzijde van het toestel. Hierop zijn alle belangrijke instellingen af te lezen.

Lenscorrectie

Net als in de NEX-5N, NEX-7 en A65 krijgt de A77 de mogelijkheid om in de camera lenscorrecties toe te passen. De optische correcties kunnen afzonderlijk ingesteld worden voor vignettering, chromatische aberratie en vervorming. De camera beschikt over correctieprofielen voor A-mount-objectieven. In de toekomst kunnen er meer profielen worden toegevoegd door middel van firmware-updates.

Sweep Panorma en meer

We zien in de Alpha A77 verder een aantal bekende mogelijkheden, die we eerder ook op andere Sony camera's tegen kwamen. Denk aan 'Sweep Panorma' en een multi-shot modus voor een hoger dynamisch bereik en betere ruisprestaties. Ook heeft de Alpha A77 een gps-ontvanger, zodat je een geotag aan je foto's kunt toevoegen.

Electronic First-Curtain shutter

Een wat minder opvallende, maar wel interessante mogelijkheid is de 'Electronic First-Curtain shutter'. Standaard staat de optie uitgeschakeld, je dient deze te activeren in het menu. Bij gebruik van de elektronische sluiter op het eerste gordijn hoeft de mechanische sluiter niet eerst dicht en vervolgens weer opengeklapt te worden voor het maken van de foto. Dat vermindert de 'shutter lag' met 20 milliseconden, claimt Sony.

Full-hd filmen met 50 fps

Op het gebied van filmen maakt Sony met de A77 een grote stap, niet eerder was een spiegelreflexcamera in staat om op 1080p met 50 fps te filmen. Hiervoor maakt Sony gebruik van de avchd 2.0-standaard. Voor fans van het 'biscoopgevoel' is er ook een instelling voor 25 fps. Door de semi-transparante spiegel blijft autofocus behouden tijdens het filmen. In onderstaand filmpje van engadget is dit goed te zien. De camera heeft een ingebouwde stereomicrofoon en biedt ook de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten.


Tijdens een Hands On-sessie met de A77 maakten we bovenstaande testvideo

Prijzen en beschikbaarheid

De Sony Alpha SLT-A77 is vanaf oktober te koop voor adviesprijzen die beginnen bij 1300 euro voor de camerabody. De adviesprijs voor een set met het 18-55mm kitlobjectief is 1400 euro, voor een set met het nieuwe 16-50mm f/2.8 objectief ben je 1900 euro kwijt. De VG-C77AM batterygrip krijgt een adviesprijs van 300 euro. 

Testfoto's en 'Hans On' ervaringen

Op internet zijn diverse testfoto's, gemaakt met de Sony A77, te vinden:

Bij Engadget hebben ze al een testexemplaar van onder andere de Sony A77 in handen gehad.

 
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van eric van haren

zal de iso van de a77 net als de a700 in 1/3 stappen gaan of in hele stappen zoals de a55 100-200-400 etc

afbeelding van MDB

De prestaties op vlak van ruis was in hun fullframe al relatief slecht te noemen, laat staan dat deze gaan beteren met een 24 miljoen pixels cmos. Nog meer compressie op de sensor dus nog meer kans op ruis. Ik ben er geen fan van. En concurentie zal de D300s er zeker niet van krijgen vrees ik.

afbeelding van jesse kraal

Er is een kans dat de opvolger van de D300s een sensor krijgt die in de basis gelijk is aan de sensor in deze Sony.

afbeelding van Shaggy

De D400 schijnt idd dezelfde sensor te krijgen als de A77. Beetje zoals de D3x en de A900.

afbeelding van Remco van de Sanden

Inmiddels zijn in die 4 jaar tijd de technieken wel een stuk verbeterd dan met de A900 ruis issues. En de D300 is ook alweer wat ouder, de HD functie alleen al loopt achter op deze nieuwe camera, op papier is het de betere camera. Maar papier is geduldig..

Ik ben erg benieuwd naar de echte prestaties. Hoe is de hoge ISO prestatie, hoe gaat de AF in slecht licht etc. Zaken als HD film interesseert me niet. Ik ben hard aan het denken om over te stappen op Nikon. We zullen zien of ik bij Sony blijf, of dat het Nikon word...

afbeelding van Herwin

kan morgen de a 77 ophalen
Super !!!
reuse zin in

afbeelding van SGB

Inmiddels de A77 een dag in gebruik. Wat een fantastische camera! Mogelijkheden zijn nagenoeg oneindig. In 1 woord: Geweldig!