Photoshop CS6 ontgroeit beta-fase

Jesse Kraal 4331

Adobe heeft de definitieve versie van Photoshop CS6 en CS6 Extended gepresenteerd. De nieuwste versie van het populaire bewerkingsprogramma was al als beta te downloaden maar Adobe heeft het pakket nu volledig klaar. Nieuw is de mogelijkheid een abonnement te nemen op het programma.

Adobe timmert al 22 jaar aan de weg met Photoshop, dat als CS6 toe is aan zijn dertiende versie. Nieuw zijn onder andere content-aware patch en content-aware move, waarmee je objecten 'slim' kunt wegpoetsen of kunt verplaatsen. Photoshop houdt dan rekening met de omgeving en past daar de bewerking op aan. In de praktijk werkt het aardig als je bijvoorbeeld iemand die links in je foto op een grasveld ligt naar rechts wilt verplaatsen, maar bij ingewikkelder achtergronden maakt het systeem nog veel fouten. Overigens geldt dit voor de beta, wellicht is het Adobe gelukt de functies in de definitieve versie beter te laten werken.

Auto-save

Een zeer welkome toevoeging is de auto-save en auto-recoveryfunctie, waardoor je bij een computercrash of stroomuitval niet direct al je werk kwijt bent of, om dat te voorkomen na elke verandering bijna neurotisch Ctrl/Cmd+S moest indrukken. Daarnaast zorgt Adobe's 'Mercury Engine' voor een snellere verwerking, wat vooral de snelheid bij het uitvoeren van complexe taken als liquify of blur verhoogt.

CS6 Extended en video

Photoshop CS6 Extended heeft vooral meer te bieden op driedimensionaal vlak. Zo kun je tekst en objecten driedimensionaal in je foto weergeven. Beide versies kunnen naast foto's voortaan ook overweg met video. De mogelijkheden zijn weliswaar lang niet zo uitgebreid als in Adobe Premiere, maar voor kleine aanpassingen aan videobeelden is het toereikend.

Prijzen en beschikbaarheid

Adobe verwacht de reguliere versie van CS6 voor 799 euro te kunnen aanbieden, de Extended-versie gaat waarschijnlijk 1149 euro kosten. Een abonnementje kan ook, op jaarbasis betaal je 19,95 euro per maand, sluit je per maand af dan betaal je 29,95 euro. Wil je helemaal van alle gemakken voorzien zijn, dan kun je voor net geen 50 euro per maand ook toegang hebben tot de gehele CS6 Creative Suite met Adobe Creative Cloud. Vanaf 24 april kun je een pre-order plaatsten voor Photoshop CS6 via de website van Adobe.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Nanouk

Hoe komen jullie erbij dat hij al te koop is? Ik zie slechts dat je een "pre-order" kunt plaatsen.

afbeelding van jesse kraal

Je hebt gelijk, we hebben het aangepast. 

afbeelding van Nanouk el Gamal - Wijchers

Top!

afbeelding van Nanouk el Gamal - Wijchers

Vanaf 7 mei is hij echt leverbaar. We zullen dus nog even geduld moeten hebben ;-).