Hier moet je op letten bij de aanschaf van tweedehands camera’s en objectieven

Redactie DIGIFO... 8776 0
Wie met vrienden en kennissen praat over de aankoop van tweedehands apparatuur via Marktplaats krijgt vreemde verhalen te horen. Maar er zijn ook heel veel prettige ontmoetingen die uitdraaien op een gezellig gesprek tussen foto hobbyisten waarbij dan terloops een objectief of camera verkocht wordt.

Het leek precies op een scène uit een misdaadfilm. Twee mannen zitten ineen McDonalds aan een tafeltje, de een heeft een grote tas bij zich. Hij haalt daar een groot tweedehands objectief uit en geeft hem aan de andere man. Die kijkt er niet eens naaren stopt hem meteen in een plastic tas en overhandigt de ander een stapel bankbiljetten. Daarna verdwijnt de koper met het objectief en laat de verkoper in verwarring achter.  

Nog een scène, deze keer bij een fotograaf thuis. Deze verkoopt een groothoekzoom.  Zijn zoontje komt de kamer binnen en wordt er bruusk uitgestuurd, als betrof het een scène waar geen getuigen bij mogen zijn. De andere man maakt een paar testfoto’s met het objectief en concludeert dat het niet goed is. De verkoper wordt boos en bedreigt de koper. Deze besluit het vege lijf te redden en verlaat het pand zo snel mogelijk.

Fotografie: Christian Lambart

Waarom koop je tweedehands?

Nieuwe camera’s en objectieven zijn vrij duur dus het verschil tussen nieuw en tweedehands lijkt al snel vrij groot. Sommige objectieven kun je bovendien alleen tweedehands kopen. Objectieven van veertig en meer jaar geleden hebben vaak een speciale weergave, die je bij nieuwe objectieven niet meer aantreft.

Sommige camera’s lopen ook zo ver vooruit op hun tijd dat ze na een paar jaar een koopje zijn. Een goed voorbeeld is de Nikon D800E, een oerdegelijke camera uit 2012 met een 36 megapixel sensor die nog steeds aan de top staat. 

Risico’s

Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan de aankoop van tweedehands apparatuur. Die betreffen vooral drie zaken:

  • De prijs
  • Oplichting en diefstal 
  • Technische staat van apparatuur

De prijs

Een objectief van € 1.500,- voor € 1.200 dat er als nieuw uitziet, lijkt een koopje. Maar wat als je daarvoor geen garantie krijgt en geen bonnetje, zodat je het alleen na een taxatie kunt verzekeren? Geen goede deal. Soms zie je zelfs dat bij het bieden de prijzen zo ver oplopen dat je net zo goed nieuw kunt kopen. eBay en Marktplaats geven goede mogelijkheden om de gemiddelde prijs van een artikel vast te stellen, maar de nieuwprijs vormt het beste uitgangspunt.  

Oplichting en diefstal

Voor het kopen via internet gelden speciale risico’s. In zijn algemeenheid: bel altijd even, meestal krijg je dan een aardig idee van de verkoper. Betaal nooit vooraf, tenzij er een aankoopverzekering is van eBay of Paypal. Betaal nooit via ingewikkelde tussenrekeningen. Spreek niet af in schimmige etablissementen. Ook belangrijk: als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het ook te mooi om waar te zijn. Vraag ook een bonnetje, voor de verzekering en om te voorkomen dat je gestolen waar koopt.

Fotografie: Julian Santa Ana

Technische staat van tweedehands apparatuur

Dit is vaak het moeilijkste punt. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waarop je moet letten. Je moet daarnaast een idee hebben van de kwaliteit die je mag verwachten. Sommige objectieven zijn ook in de beste technische staat nog steeds niet heel goed. Andere objectieven zijn zoveel beter dan wat je mogelijk gewend bent, dat je niet merkt dat ze in de ene hoek een heel stuk slechter zijn dan in de andere.

Tips, tops en flops

Bij de aankoop van oude apparatuur mag je nooit uit het oog verliezen dat de technische ontwikkeling sterk in het voordeel van nieuwe apparatuur werkt. Vooral bij de duurdere merken als ZEISS en Leica is dat iets om op te letten. Bij Nikon en Canon moet je heel goed op de reputatie van het objectief letten.Sommige objectieven voldoen ook nu nog aan de hoogste eisen, andere zijn echt teleurstellend. Pas ook op met internettests uit de tijd dat camera’s nog maar tien of minder megapixels hadden of zelfs alleen maar APS-C. Die geven een heel slechte indicatie van de kwaliteit.

Hoe vermijd je risico’s?

Wanneer je risico wilt vermijden, doe dan je aankoop via een gewone fotowinkel of zaak die is gespecialiseerd in tweedehands apparatuur. Je betaalt dan mogelijk iets meer, maar je krijgt wel zekerheid. Je hebt als je via internet bestelt bovendien de mogelijkheid om het artikel binnen veertien dagen te retourneren (als je er voorzichtig mee omspringt). Vaak kun je dan ook apparatuur inruilen zodat je twee problemen in één keer oplost. Een andere manier om je risico’s sterk te verkleinen bestaat uit het beperken van het aankoopbedrag. Zo heb ik laatst uit nieuwsgierigheid voor € 25,- een Zoom-Nikkor 80-200 f/4.5 uit de jaren  zeventig gekocht. Ik moest de vatting zelf licht aanpassen, maar in combinatie met een Nikon Z7 met stabilisatie bleek het objectief superscherp. Misschien zijn de aankopen voor een bedrag waar je niets voor hoeft te verwachten ook wel de leukste aankopen. Zo loop je geen risico, en doe je vaak de leukste ontdekkingen.

Fotografie: Joseph Chan

Dit artikel werdt geschreven door Dré de Man en gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 3.2019

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie