Review: Canon EF 35mm f/1.4L II USM  Hét objectief voor de fotojournalist en documentairefotograaf

Review: Canon EF 35mm f/1.4L II USM Hét objectief voor de fotojournalist en documentairefotograaf

Review: Canon EF 35mm f/1.4L II USM Hét objectief voor de fotojournalist en documentairefotograaf

Jasper van Bladel 5887
Na zeventien jaar introduceerde Canon de opvolger van de 35mm f/1.4: de EF 35mm f/1.4L II USM. Het is het eerste objectief met BR-optiek (Blue Spectrum Refractive-optiek). Wat is dit, wat doet het en welke wijzigingen zijn er nog meer aangebracht aan deze opvolger? We doen het hier uit de doeken.

Tekst en fotografie: Marc Roos

Het 35mm-objectief is al jaar en dag een vaste waarde in de fototas van de fotojournalist en de documentairefotograaf. Het geeft een natuurgetrouw beeld zonder het perspectief te vervormen. Het voordeel van dit specifieke objectief is de maximale diafragmaopening. Met een bereik van f/1.4 tot met f/22 is dit objectief extreem lichtsterk. In omstandigheden met weinig licht is er vaak nog prima uit de hand te fotograferen met een scherp resultaat. De autofocus is erg snel en stil tijdens het fotograferen. Van dichtbij naar ver weg scherpstellen gaat in een fractie van een seconde. Het is daarnaast mogelijk om de scherpstelling handmatig aan te passen, ook al is het objectief ingesteld op de AF-stand.

Ten opzichte van zijn voorganger heeft dit objectief 14 elementen, waar dit er voorheen 11 waren. De elementen zijn verdeeld over 11 groepen. Met een adviesprijs van € 2.099,- is het geen kleine investering, maar velen zullen na gebruik van dit objectief overtuigd zijn van de geleverde waarde.

Behuizing

Dit nieuwe Canon-objectief met veel glas voelt zwaar aan. Met zijn 760 gram komt het in de buurt van bijvoorbeeld de enorm zware 85mm f/1.2L II. Hij is ook een stuk zwaarder en groter dan zijn voorganger. De meegeleverde lenskap (EW-77B) voelt net als de gehele behuizing heel stevig en solide aan. De scherpstelring voor handmatig scherpstellen beweegt iets stroever dan ik bij andere L-objectieven gewend ben. Uiteraard is ook dit objectief voorzien van een stof- en vochtbestendig jasje, net als veel andere Canon L-lenzen.

Camera Canon EOS 5D Mark III

Brandpunt 35mm
Diafragma f/1.4
Sluitertijd 1/8000
ISO 125

Beeldkwaliteit

De L-objectieven behoren tot de topserie van Canon. Daarnaast is dit objectief een zogenaamde prime-lens (vaste brandpuntafstand). We verwachten hier dus een enorme beeldkwaliteit, ondanks het ontbreken van een ingebouwde 'Image Stabilizer', maar dat heeft deze lichte groothoek eigenlijk ook niet nodig. De gemaakte foto's stellen dan ook zeker niet teleur.

De testbeelden voor het beoordelen van dit objectief zijn gemaakt in combinatie met een Canon EOS 5D Mark III. Deze fullframe-camera heeft een sensor met 20,3 megapixels.

De gemaakte foto's laten zien dat de scherpte in het midden van het beeld bij de meest open stand, in dit geval f/1.4, echt heel goed is. Als je meer richting de hoeken gaat, zie je dat bij ditzelfde diafragma de hoeken een klein beetje zachter worden, maar nog steeds extreem goed. De scherpte blijft tot en met diafragma f/22 goed, al zie je vanaf f/16 de scherpte heel licht afnemen als gevolg van diffractie.

Bij de grootste lensopening vindt vignettering plaats. Het verschil met diafragma f/4 en een diafragma van f/1.4 is een verval van iets meer dan een stop in de hoeken. Om dit in perspectief te plaatsen: in vergelijking met de Canon EF 17-40mm f/4L USM bij een brandpuntafstand van 35mm en een diafragma van f/4.0 (maximale diafragma) laat de 35mm f/1.4L II een vergelijkbare vignettering zien bij diafragma f/1.4.

Bij het testen van objectieven letten we erop of er optische vervormingen optreden. Zo kan er ton- of kussenvervorming plaatsvinden, of beide. In dit geval is nagenoeg niets zichtbaar bij dit objectief, wat ook te verwachten is, aangezien Canon twee asferische lenselementen gebruikt om vervormingen te corrigeren. De minimale vervorming die zichtbaar is, is tonvormig.

Camera Canon EOS 5D Mark III

Brandpunt 35mm
Diafragma f/1.4
Sluitertijd 1/640
ISO 125

BR-optiek

Canon heeft voor het eerst een Blue Spectrum Refractive (BR)-optisch element toegevoegd aan een objectief. Het is een organische substantie die ervoor moet zorgen dat kleurproblemen veroorzaakt door chromatische aberraties worden tegengegaan. De paarse randjes die vaak ontstaan door dit fenomeen zijn meestal zichtbaar bij een zeer open diafragma. Bij deze 35mm f/1.4 zie je echt dat het werkt. Je moet heel goed kijken om te zien dat de paarse lijntjes worden onderdrukt.

Om zogenaamde 'ghosting' te reproduceren, moet je met dit objectief je best doen. Met de zon linksboven in mijn scherm  kon ik rechtsonder in de hoek wat lichtvertekening krijgen en in één of twee foto's kon je ook een aantal spots in het midden van de foto vinden. Bij normaal gebruik inclusief de lenskap zul je in de meeste gevallen nooit problemen ondervinden. 'Veiling flare', waarbij er een waas over de foto komt, heb ik tijdens het testen van het objectief niet kunnen reproduceren.

De achtergrondonscherpte ofwel bokeh is bij dit objectief roomzacht. Dit is ook niet verwonderlijk, aangezien er maar liefst 9 lamellen zijn ingebouwd. Je vindt geen duidelijke lijnen tussen gewenste onscherpe delen van de foto en onscherpe lichtweerkaatsingen worden mooi rond.

Camera Canon EOS 5D Mark III

Brandpunt 35mm
Diafragma f/1.4
Sluitertijd 1 sec
ISO 100

Conclusie

Zoals de titel misschien suggereert, is de Canon EF 35mm f/1.4L II USM uiteraard niet alleen geschikt voor de fotojournalist of documentairefotograaf. Dit lichte groothoekobjectief is voor iedereen geschikt die geen concessies wil doen aan de scherpte van zijn of haar foto met een zeer natuurlijk perspectief. Met de nieuwe BR-optische technologie levert Canon een technisch juweeltje dat het mogelijk maakt direct uit de camera over het volledige diafragmabereik fantastische foto's te produceren. Dit zeer lichtsterke L-objectief is niet goedkoop en zelfs een stuk duurder dan de kwalitatief ook zeer hoogstaande voorganger, maar je krijgt zeker waar voor je geld.



Specificaties

Adviesprijs € 2.099,- (incl. zonnekap)
Diafragma f/1.4- f/22
Filtermaat 72mm
Min. Focusafstand 28 cm
Afmetingen 80,4 x 105,5mm
Gewicht 760 gram
Opbouw 14 elementen in 11 groepen
Accessoires Lenskap en objectiekoker/-tas (meegeleverd)
Geschikt voor Fullframe, aps-c
Beschikbaar voor Canon EF
Info www.canon.nl

Beoordeling

Scherpte 5 uit 5
Vervormingen 5 uit 5
Autofocus 4,5 uit 5
Behuizing 5 uit 5
Prijs/kwaliteit 4 uit 5

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Sigma

Uit verschillende testen blijkt de veel goedkopere Sigma art deze lens te verslaan op prijs/kwaliteit.(oa DXO)

Gezien het feit dat deze 750 euro kost zou de prijs/kwaliteit verhouding van deze Canon veel lager moeten zijn.

afbeelding van Jaco van Lith

Bokeh ? Zeker het schot hagel door de foto met Italiaanse koffiepot ? De muizen liggen dood voor de kast bij de Nederlandse fotograaf. Wie heeft het geld om dit optiek te kopen. Zijn de verschillen in kwaliteit van de objectieven zichtbaar te maken. Een fotoblad moet meer tonen dan overschrijven, wat de importeur dicteert !

afbeelding van Rob M

Als ik de foto's zie snap ik de platina award niet. In de review wordt gesproken over de fantastische scherpte. Zie dit niet terug in de foto's die bij het artikel staan. Er is er geen een scherp....