Retrofocus - Olympus OM-1

Retrofocus: Olympus OM-1

Retrofocus - Olympus OM-1

Mark Moed 14847
De voorvader van de huidige spiegelloze OM-D-camera's stamt uit 1972. Olympus kwam toen met de OM-1, de lichtste en compactste spiegelreflexcamera uit zijn tijd. Het bleek een uitstekende zet van de fabrikant.

Sinds de komst van de Nikon F waren professionele fotografen, die voorheen nog met meetzoekercamera's fotografeerden, massaal overgestapt op spiegelreflexcamera's met kleinbeeldfilm. Die ontwikkeling leidde ertoe dat camera's alsmaar groter en zwaarder werden, wat de nodige ongemakken met zich meebracht voor reizende fotografen. Olympus-ontwerper Yoshihisa Maitani speelde hierop in en kwam met de M(aitani)-1, een zeer compacte en vernieuwende spiegelreflexcamera.

Onthulling en naamswijziging

De Olympus M-1 werd voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de Photokina-beurs in 1972. Omdat Leica de M-aanduiding al gebruikte voor haar meetzoekercamera's en hierover klaagde, besloot Olympus de O aan de modelaanduiding toe te voegen. De OM-1 was geboren. Een handvol M-1-camera's zijn nog steeds in omloop en zeer gewild bij verzamelaars.

Compleet

De OM-1 viel meteen op door zijn geringe afmetingen, lage gewicht en innovatieve bediening. Zo is de sluitertijd instelbaar via een ring om de bajonetvatting, in plaats van een knop bovenop de camera. Hierdoor kun je de camera dus voor je oog houden tijdens het aanpassen van de sluitertijd. Verder was het nieuwe model voorzien van een heldere pentaprisma-zoeker met 97 procent weergave, ingebouwde lichtmeter en een schokdemper voor de opklappende spiegel. Dit maakte de camera stiller en gaf minder trillingen.

Objectieven en matglas

Olympus bracht met de OM-1 dertien objectieven op de markt. Standaard werd de camera met een F.Zuiko Auto-S 50mm f/1.8-objectief geleverd. Ook is het matglas waardoor je scherpstelt simpel te vervangen door een ander exemplaar. Bij de lancering van de camera waren dertien variaties verkrijgbaar.

Verdere ontwikkelingen

Twee jaar na het verschijnen van de OM-1 kwam Olympus met de OM-1 MD. Deze uitvoering was voorbereid op gebruik met een motordrive. Een aantal jaren later verscheen de OM-1N, die nog meer vernieuwingen kreeg. Een van de opvallendste updates was de vervanging van de aanwijsnaald van de lichtmeter voor een led-schaal.

In het digitale tijdperk verscheen de OM-serie opnieuw ten tonele, ditmaal met de aanduiding OM-D. Olympus heeft het originele ontwerp van de OM-1 in ere gehouden in deze nieuwe generatie compacte systeemcamera's. Zelfs de aan/uit-schakelaar van de lichtmeter maakte onlangs zijn herintrede bovenop de OM-D E-M10 Mark II.

DIGIFOTO Pro 4.2015

Dit artikel komt uit DIGIFOTO Pro 4.2015. Je kunt deze editie (of voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Marcel R.

Mooie camera, ik heb er nog één.

afbeelding van Jaco van Lith

Het verhaal over de OM-1 kan wel wat enthousiaster. Er is meer te vertellen, o.a. het feit dat deze Olympus de concurrentie aan het werk zette. Natuurlijk ook de groei van de OM series, voor pro en amateur; met toch maar één kwaliteitsnorm voor de objectieven.

afbeelding van axelm_149937

Mooie camera!
Ik heb de Olympus OM-1n in 1984 gekocht. Het kostte wat guldens, maar dan had je ook wat.
Ik heb de camera nog steeds, maar gebruik hem niet meer.
De camera is te mooi om weg te doen.

afbeelding van axelm_149937

Ik heb de kassabon van de camera nog. Het bedrag was 769 gulden.
Gekocht bij Foto21 in Hilversum. Een fotozaak die er helaas niet meer is. Zoals zoveel fotozaken die hun deuren hebben moeten sluiten.