Olympus OM-D laat meer van zich zien

Jesse Kraal 3549
Na het uitlekken van de eerste foto van de Olympus OM-D1, zoals de camera zou kunnen gaan heten, is er nu een tweede beeld opgedoken. Hierop is een deel van het zoekerhuis te zien, alsook een stukje van de handgreep, die niet verwisselbaar zal zijn.

Helaas ontbreekt er nog veel info over de nieuwe camera en is er ten opzichte van het vorige bericht niet veel meer technische informatie bekend. Wel weten we dat de handgreep, in tegenstelling tot bij de Olympus E-P3, niet verwisselbaar zal zijn. Ook zien we de naam OM-D5 opduiken, wellicht als eerbetoon aan de topmodellen van de Olympus OM-serie, waarvan de OM4 de laatste was.

Olympus OM-D

Wederom heeft 43rumors de hand weten te legen op een foto van de OM-D

Nieuwe adapter

Omdat de OM-D waarschijnlijk spatwaterbestendig zal zijn, verwacht 43Rumors ook een m43-naar-43-adapter met 'weathersealing'. Dan kun je met een gerust hart je Olympus OM-D1 met je hoogwaardige Zuiko-objectieven laten natregenen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van e. van duijn

Ik zou het geweldig vinden als er een digitale versie van de oude OM zou komen. Zelf ben ik begonnen met fotografie met een OM-10, een prachtig afgewerkte camera die ik nog steeds heb en die ook (na ruim 30 jaar) nog steeds werkt. Digitaal gebruik ik een canon 60d, maar als er een digitale OM uitkomt met een vintage vormgeving stap in zonder twijfel over.

afbeelding van Michael

Qua stevigheid, vormgeving en ergonomie verwacht ik dat dit een aantrekkelijke camera zal zijn. Het enige waar het in mijn ogen goed mis zou kunnen gaan, is de sensor. Niemand zit te wachten op een nieuwe zestien megapixel sensor precies zoals die van Panasonic en ook niet op een bijgewerkte versie daarvan. Hoe een camera presteert op JPG gebied interesseert me helemaal niets. De sensor en andere electronica moet echt stukken beter zijn dan de huidige generatie 12 en 16 megapixel sensors van Olympus en Panasonic. Dan is automatisch de RAW output ervan beter en kunnen dit soort toestellen misschien ook gebruikt worden boven ISO200. Dat is helaas nu echt nog de grens voor dit soort cameratjes. Je kunt er niet mee fotograferen als het licht wat minder is, zonder een enorme hoeveelheid beeldruis en een groot verlies aan detail te introduceren. Verder is het dynamische bereik ook niet geweldig. Er gaat al snel informatie verloren in hooglichten en schaduwen. Eenzelfde matig presterende sensor in een fris nieuw jasje hebben we de afgelopen jaren al heel vaak op de markt zien komen. Ja, er is vooruitgang gemaakt in de automatische scherpstelling en er is een ruimer aanbod van goede objectieven dan voorheen. Dat is wat mij betreft nu goed genoeg, maar je hebt er niets aan als het hart van het systeem een sensor met beperkte beeldkwaliteit/mogelijkheden is.