Hands-On Preview: Leica Q Typ 116
Het uiterlijk van de Leica Q Typ 116 doet denken aan de Leica M-camera's. De nieuwe high-end compactcamera is echter behoorlijk wat lichter en compacter dan de beroemde meetzoekers. Inclusief accu weegt de camera 640 gram. Een Leica M (Typ 240) weegt in combinatie met een Summicron-M 28mm f/2-objectief ongeveer een kilo.
Links de Leica M, rechts de nieuwe Leica Q
Made in Germany
Net als de meetzoekers draagt de Leica Q het stempel 'Made in Germany' en garandeert de fabrikant een uitzonderlijke duurzaamheid. De camera voelt ook net zo stevig en degelijk aan als een Leica M. De bovenkap bestaat uit massief aluminium, de body is gemaakt van een magnesiumlegering en afgedekt met leer aan de voorkant.
Aan de achterkant van de camera is een uitsparing gemaakt waar je duim precies invalt als je het toestel beetpakt. Dat zorgt ervoor dat de Leica Q lekker in de hand ligt, ondanks dat er geen gevormde handgreep aanwezig is op de strak afgewerkte behuizing. Het 3-inchscherm is aanraakgevoelig en beschikt over 1,04 miljoen beeldpunten.
Summilux 28mm f/1.7 ASPH.
De Leica Q is voorzien van een vast objectief, dat specifiek is afgestemd op de sensor. De Summilux 28mm f/1.7 ASPH is opgebouwd uit 11 elementen in 9 groepen en bevat 3 asferische lenselementen.
Leica belooft uitmuntende beeldkwaliteit en lijkt dat goed waar te kunnen maken. De testbeelden die we hebben gezien zijn haarscherp bij de maximale diafragmaopening. Chromatische aberraties zijn vrijwel niet te ontdekken en ook vignettering wordt uitstekend onder controle gehouden.
Het diafragma is in te stellen van f/1.7 tot f/16 in stappen van een derde stop, met de ring rondom het objectief. Positioneer je deze in de A-stand, dan kiest de camera zelf een diafragmawaarde die past bij de gekozen sluitertijd en iso-waarde. Zet je ook het draaiwiel voor sluitertijden op 'A', dan werkt de camera in de P-stand.
Veel camera's met een vast objectief bieden geen volledige mechanische handmatige scherpstelling, maar werken met 'fly-by-wire'-techniek. Dat is niet het geval bij de Leica Q. Met een schakelaar op de focusring activeer je handmatige focus. Je hebt vervolgens directe controle over de zeer soepele focusring. Bovendien beschikt het objectief over een afstandschaal en scherptediepteschaal. Zo kun je exact zien welk gebied scherp zal zijn bij een bepaalde diafragmainstelling.
Er zijn diverse elektronische hulpmiddelen aanwezig om handmatige focus makkelijker te maken. Focus Peaking is beschikbaar in verschillende kleuren en je kunt er voor kiezen om het beeld in de zoeker vergroot weer te geven zodra je aan de scherpstelring draait.
Beeldstabilisatie
Hoewel het niet staat aangegeven op het objectief, is de Leica Q voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS). Dit is in te schakelen via een optie in het menu en werkt zowel tijdens het fotograferen als het filmen. Hoe effectief de beeldstabilisatie in de praktijk is zal moeten blijken uit een test.
Nieuwe 24-megapixelsensor
Net als de Leica M-camera's van de nieuwste generatie, maakt de Leica Q gebruik van een cmos-sensor met 24-megapixelresolutie. De M-meetzoekers beschikken over een chip die wordt gemaakt door de Belgische sensorfabrikant CMOSIS. In de Leica Q zit een nieuwe sensor, die van een andere leverancier afkomstig is. Wie de sensor maakt, is onbekend. Wel werd ons verteld dat het geen Sony-chip is.
De chip heeft een 3:2-verhouding en afmetingen van 36x24mm. De totale resolutie bedraagt 26,3 miljoen pixels, waarvan er 24,2 effectief zijn. Het iso-bereik loopt van 100 tot 50.000. Volgens Leica levert de sensor een dynamisch bereik van 13 stops.
Tijdens de presentatie hebben we flink wat voorbeeldfoto's gezien en de resultaten zien er veelbelovend uit. Ook op hoge iso-waarden blijven veel details behouden. Leica past geen agressieve ruisreductie toe, daardoor is er wel wat korrel zichtbaar, maar worden kleine details niet uitgesmeerd.
Filmen is mogelijk in 1080p-resolutie met 30 of 60 bps. Het geluid wordt opgenomen door een ingebouwde stereomicrofoon. De Leica Q maakt gebruik van sd(xc)-geheugenkaarten voor het opslaan van foto's en video's.
Snelle autofocus
De Leica Q stelt scherp met behulp van contrastautofocus. Het systeem beschikt over 49 velden, maar bij gebruik van Spot AF kun je het focuspunt verplaatsen over het hele beeld. Dat kan met je vinger via het aanraakscherm, of met het pookje achterop de camera.
Leica belooft de snelste autofocus in zijn klasse en zegt dat de camera in 0,15 seconden scherpstelt. Hoewel we dat niet zo nauwkeurig hebben kunnen nameten, stelt de Leica Q in de praktijk erg snel en nauwkeurig scherp. Ook in een ruimte met wat minder licht heeft de autofocus geen enkel probleem om snel het juiste punt te vinden.
Wat daarnaast positief opvalt, is dat je het focuspunt helemaal tot in de uiterste hoek van het scherm kunt bewegen. Bovendien lijkt dat de snelheid niet negatief te beïnvloeden. Bij de meeste systeemcamera's die met contrastautofocus werken kun je het scherpstelpunt over een groot deel van het beeld verplaatsen, echter kom je daarmee meestal niet tot in de uiterste hoek.
Macro-functie
Het 28mm-objectief heeft een minimale scherpstelafstand van dertig centimeter. Activeer je de macro-functie, door de achterste ring op het objectief in de macro-stand te positioneren, dan wordt dat ingekort tot zeventien centimeter. In beide gevallen gaat het om de afstand van het onderwerp ten opzichte van de sensor. Fotografeer je in de macro-stand, dan is de maximale diafragmaopening beperkt tot f/2.8.
'Frame lines' 35mm en 50mm
Met zijn vaste 28mm-objectief is de Leica Q uitermate geschikt voor straat-, architectuur- en landschapsfotografie. Leica geeft je echter ook de mogelijkheid om in de zoeker en op het scherm 'frame lines' voor de brandpunten van 35mm en 50mm weer te geven.
Jpg-foto's worden in deze stand uitgesneden naar het betreffende formaat. In de 35mm-stand levert dat bestanden met resolutie van ruim 15 megapixels op. In de 50mm-stand daalt de resolutie tot 7,5 megapixels. Fotografeer je in jpg+dng-formaat, dan behoud je ook het bestand met de volledige resolutie.
Natuurlijk is het met iedere camera mogelijk om achteraf de beeldhoek aan te passen door een uitsnede te maken, toch zijn de 'frame lines' een handige toevoeging. Je kunt exact de compositie bepalen binnen het kader, je hoeft niet achteraf te gokken.
Ook zie je, net als bij een Leica M-meetzoeker, wat er buiten het kader gebeurt. Dat kan goed van pas komen bij straatfotografie. Je kunt zo beter anticiperen op het moment wat gaat komen.
Tien beelden per seconde
Ook fotograferen gaat de Leica Q erg snel af. De camera maakt maximaal tien beelden per seconde in de continu-stand. Dat levert een grote hoeveelheid data op, om die te verwerken is de Q voorzien van de Leica Maestro II-beeldprocessor, die ook zijn weg zal vinden naar de Leica S Typ 007 middenformaatcamera, die later dit jaar op de markt zal komen.
We hebben nog geen precieze meting kunnen doen, maar fotografeer je in raw, dan is de buffer snel vol als je fotografeert met tien bps. In jpg houdt de camera het aanzienlijk langer vol. Ook kun je de snelheid instellen op vijf of drie bps, zodat je langere reeksopnames kunt maken.
Elektronische zoeker
Een speerpunt van de Leica Q is de ingebouwde elektronische zoeker met een resolutie van 3,68 miljoen beeldpunten. Dat is een stuk meer dan de zoekers in andere high-end compact- en systeemcamera's, die meestal over 2,36 miljoen beeldpunten beschikken. De zoeker heeft een 4:3-verhouding en effectieve resolutie van 1280x960 pixels.
Leica maakt gebruik van een LCoS-display (Liquid Crystal on Silicon). Bij deze techniek worden de rode, groene en blauwe beeldpunten op hoge snelheid na elkaar vertoond. De verversing gaat zo snel dat je dit in de praktijk niet ziet. Enkel als je snelle bewegingen maakt met de camera kan het voorkomen dat je 'color tearing' te zien krijgt. In de praktijk valt echter met name de uitstekende scherpte en het grote formaat van het zoekerbeeld op.
Mechanische en elektronische sluiter
De Leica Q beschikt over een mechanische sluiter met een maximale sluitertijd van 1/2000e seconde. Foto's maken gaat gepaard met een zachte klik, erg luid is de sluiter niet. Wil je bij fel zonlicht fotograferen met een grote diafragmaopening, dan is de sluitertijd van 1/2000e seconde waarschijnlijk niet snel genoeg. Daarom heeft de Leica Q ook een elektronische sluiter, met een maximale snelheid van 1/16.000e seconde. Zo kun je ook zonder ND-filters foto's maken met een kleine scherptediepte in de volle zon.
Fanatieke flitsfotografen kunnen profiteren van een behoorlijk snelle synchronisatietijd van 1/500e seconde. De Leica Q heeft geen ingebouwde flitser, maar er is een standaard hotshoe aanwezig. Met de SF 26 biedt Leica een optionele compacte en kantelbare opzetflitser, die ook als continulicht (led) dienst kan doen.
De Leica Q wordt in Duitsland gemaakt
Wifi en nfc, Leica Q-app
Leica voorziet de Q van wifi en nfc. Met laatstgenoemde kan eenvoudig een verbinding tot stand gebracht worden tussen een tablet of smartphone en de camera. Heeft je mobiele apparaat geen nfc, dan kun je met behulp van een QR-code, die op het scherm van de camera wordt vertoond, de wifi-verbinding activeren.
Als er een verbinding is gemaakt kunnen foto's van de camera met behulp van de Leica Q-app worden overgezet naar je smartphone of tablet. Ook kun je vanuit de app, die beschikbaar is voor Android en Apple iOS, het toestel op afstand bedienen. Daarbij krijg je veel controle over de instellingen. Vrijwel alle opties die in de cameramenu's te vinden zijn kun je ook vanuit de app bedienen.
Accessoires
De introductie van de Leica Q gaat gepaard met een complete serie aan accessoires, speciaal op maat gemaakt voor de compact. Er zijn diverse tassen, straps en holsters beschikbaar. Ook kun je de camera uitbreiden met een handgreep. Deze schroef je vast aan de onderkant van de camera en zorgt voor meer houvast. De greep wordt geleverd met 'finger loops', zodat het toestel niet plotseling uit je hand kan glippen. Tot slot is er een 'Protection Film' beschikbaar voor het lcd. Dat zorgt ook voor verminderde reflecties op het scherm.
Leica Q met optionele greep en 'finger loops'
Ook interessant voor Leica M-fotografen
Leica mikt met de Q op fotografen die op zoek zijn naar een compacte camera met de hoogst mogelijke kwaliteit. Het toestel kan ook interessant zijn voor fotografen die al met de Leica M werken en een groothoekobjectief op hun verlanglijstje hebben staan.
In plaats bijvoorbeeld een losse Summicron M 28mm f/2 aan te schaffen (adviesprijs 3660 euro) kun je ook de Leica Q in huis halen. Voor een kleine meerprijs heb je dan niet alleen een lichtsterke groothoek, maar ook een backup- en/of reiscamera tot je beschikking.
Prijs en beschikbaarheid
Volgens importeur Transcontinenta is de Leica Q vrijwel direct beschikbaar bij de Leica-dealers. De adviesprijs bedraagt 4060 euro. Het toestel wordt geleverd inclusief zonnekap, lederen draagriem en kopers kunnen na registratie van de camera Adobe Photoshop Lightroom 6 gratis downloaden.
Foutje.
Foutje.
In de zin " We hebben nog geen precieze meting kunnen doen, maar fotografeer je in RAW," etc.
Moet Raw natuurlijk DNG zijn. deze Leica Q heeft geen Raw.
Met vriendelijke groet,
Wim
De Leica Q heeft uiteraard
De Leica Q heeft uiteraard wel raw. Je hebt gelijk dat het DNG is, maar dat is ook een raw-bestandsformaat. Net zoals CR2 en NEF (Canon/Nikon) ook raw-bestanden zijn. DNG heeft wel voordelen gezien het 'universeel' is en je niet op software-updates hoeft te wachten. Ik zal het in het artikel verduidelijk.
DNG = RAW (open source type
DNG = RAW (open source type door Adobe gemaakt) Hasselblad, Pentax, Leica, Phase One, Mamiya maken hier gebruik van.
Ik zou het mooi vinden als er als accessoire een tele-voorzet mogelijk was waardoor de lens 90mm wordt.
Je hebt dan een reiscamera met: 28,35,50 en 90 mm in 24,15,8,24 MP.
Verder mooi ontwerp, uiteraard is de prijs aan de hoge kant maar dat is nu eenmaal bij Leica altijd het
geval. Een prijs van 3000-3200 was realisticher geweest ook t.o.v de Sony/Zeiss concurrent. Afwachten wat hier de tegenzet zal zijn. In iedrgeval is er een markt voor specifieke street/reis camera's van hoge kwaliteit en met de nodige reserve capaciteit. Ik zie het er van komen dat sony mogelijk dergelijk ontwerp rond hun 33x44 sensor bouwt. een super R met een 35mm of 40mm objectief.