Preview: Olympus OM-D E-M10, instapmodel voor 599 euro

Preview: Olympus OM-D E-M10

Preview: Olympus OM-D E-M10, instapmodel voor 599 euro

Julian Huijbregts 20515
Olympus introduceert een instapmodel in de OM-D-serie. De E-M10 kost als losse body 599 euro en is daarmee flink goedkoper dan de E-M5 en E-M1. Wat specificaties betreft lever je iets in op de E-M5, maar het nieuwe model heeft genoeg in huis stevige concurrentie te bieden in het instapsegment.

Op 22 januari toonde Olympus in München de nieuwe OM-D E-M10 aan de Europese pers. We kregen de kans om een eerste indruk te krijgen van het nieuwe model, dat vooral opvalt vanwege zijn relatief lage prijskaartje.

Met de Olympus OM-D E-M10 mikt de fabrikant op het marktsegment waar Canon en Nikon met hun EOS 700D en D5300 opereren: de gevorderde instappers. De prijs voor de losse body ligt zelfs nog iets lager, terwijl de E-M10 wat specificaties betreft over het algemeen meer te bieden heeft.

OM-D E-M10 in de hand

Belangrijkste specificaties

  • 16-megapixelsensor (gelijk aan E-M5)
  • Maximaal 8 beelden per seconde
  • Beeldprocessor (gelijk aan E-M1)
  • 3-assige beeldstabilisatie
  • 3-inch uitklapscherm
  • Elektronische zoeker met 1,44 miljoen beeldpunten
  • Wifi

Metalen behuizing

Neem bijvoorbeeld de behuizing. De E-M10 is wat afgeslankt ten opzichte van de E-M5 en de afdichtingen tegen stof en vocht ontbreken, maar wel is gebruikgemaakt van metaal. Bij dslr's in deze prijsklasse moet je het met kunststof doen. Ook krijg je twee instelwieltjes tot je beschikking, iets wat je bij spiegelreflexcamera's pas in een hogere prijsklasse vindt.

Olympus heeft wat aan het ontwerp van de camera geschaafd en ten opzichte van de E-M5 een aantal knoppen verplaatst en aangepast wat de bediening ten goede moet komen.

De elektronische accessoirepoort ontbreekt op de nieuwe Olympus OM-D E-M10. De duurdere E-M5 en E-M1 gebruiken deze onder andere om het meegeleverde flitsertje aan te sluiten. De goedkopere E-M10 beschikt echter al over een ingebouwde flitser.

Olympus OM-D E-M10 black front

Sensor en processor

Wat beeldkwaliteit betreft zullen we niet voor verrassingen komen te staan. Olympus rust de OM-D E-M10 uit met dezelfde 16-megapixelsensor als de E-M5, die behoorlijk goede prestaties levert.

Schiet je in jpg, dan kun je wel verbeteringen verwachten, de E-M10 beschikt namelijk over de geavanceerde TruePic VII-beeldprocessor die zijn intrede maakte in het topmodel, de E-M1. Deze processor beschikt onder andere over Fine Detail II-techonology, die de beeldverwerking aanpast op het gebruikte objectief en diafragma.

3-assige beeldstabilisatie

Op gebied van beeldstabilisatie moet de E-M10 het afleggen tegen zijn oudere broers. Volgens Olympus is er in de compacte behuizing van het nieuwe model geen plaats voor de geavanceerde 5-assige beeldstabilisatie, dus werd een variant ontwikkeld die de sensor over drie assen stabiliseert. Desalniettemin zou het verschil in effectiviteit klein zijn. De twee extra assen zijn met name nuttig bij het maken van macro-opnames, aldus de fabrikant.

Bij het filmen heb je overigens wel beeldstabilisatie over vijf assen, de twee 'ontbrekende' assen worden met elektronische stabilisatie opgevangen.

Elektronische zoeker

De elektronische zoeker is een oude bekende. Het gaat om hetzelfde model met 1,44 miljoen beeldpunten als in de OM-D E-M5. Het uitklapbare lcd heeft een diameter van 3-inch en is aanraakgevoelig.

Olympus OM-D E-M10 lcd

Autofocus en snelheid

Gezien de E-M10 de sensor uit de E-M5 gebruikt, mis je de fasedetectiepixels uit de OM-D E-M1. Wil je gebruikmaken van oude four thirds-objectieven met maximale snelheid, dan heeft het topmodel flinke meerwaarde. Scherpstellen met micro four thirds-objectieven gaat echter razendsnel, net zoals bij de E-M5. Net als bij de E-M1 kun je gebruikmaken van Super Spot AF, om op de allerkleinste details scherp te stellen.

Met maximaal 8 beelden per seconde is de E-M10 iets langzamer dan zijn duurdere broertjes, maar veel sneller dan de dslr's in dit prijssegment. Deze snelheid geldt echter alleen bij gebruik van Single AF. Bij gebruik van C-Af daalt de maximale opnamesnelheid.

Wifi, gelijk aan OM-D E-M1

Wifi is ingebouwd in de behuizing, de functionaliteit is gelijk aan die van de Olympus E-M1. Dat betekent dat je volledig handmatige controle krijgt over de instellingen van het beeld als je in de M-stand werkt. Er is een app beschikbaar voor Android en iOS, waarmee je de camera kunt bedienen. Nieuw is een functie om via de app elektronisch te zoomen, als je de 14-42mm pancake-zoom gebruikt.

Olympus OM-D E-M10 top

Nieuwe functie: Live Composite Mode

Met de E-M5 introduceerde Olympus een interessante feature: Live Bulb. Hierbij zie je bij gebruik van de bulb-stand (de sluiter staat net zo lang open als dat je de knop ingedrukt houdt) het beeld langzaam opkomen. Handig voor 'lightpainting'.
In de E-M10 zit een nieuwe slimme functie: Live Compositie Mode. Hierbij maakt de camera meerdere foto's met een lange sluitertijd en vervolgens worden alleen de verschillen over elkaar heen gelegd. Zo raken de lichte delen in een foto niet overbelicht en kun je bijvoorbeeld de beweging van de sterrenhemel fotograferen.

Deze techniek wordt bij het fotograferen van sterren door veel fotografen toegepast in de nabewerking. Met de Olympus OM-D E-M10 kan het in de camera en zie je terwijl de foto's worden gemaakt op het scherm al het resultaat.

Olympus Live Composite Mode

14-42mm f/3.5-5.6 EZ pancake

Het compacte formaat is een belangrijk speerpunt van het micro four thirds-systeem. Olympus maakt al jaren compacte camera's, maar wil je een zoomlens, dan voegt dat al snel volume toe aan het toestel. Met de komst van de platte M.Zuiko Digital 14-42mm  f/3.5-5.6 EZ komt daar verandering in.

Met hoogte van 22,5mm is het volgens Olympus de dunste pancake-zoom op de markt. Olympus zegt trots dat de E-M10 inclusief de kitlens net zo klein is als de 'zogenaamde kleine dslr's, zonder objectief'. De fabrikant lijkt daarmee op de Canon EOS 100D te doelen.

Ondanks het zeer compacte formaat is het lensontwerp exact hetzelfde als dat in de 'gewone' 14-42mm-kitlens zegt Olympus. Deze presteert behoorlijk goed, dus we hebben hoge verwachtingen van de platte zoom. Het ontwerp bestaat uit 9 lenzen in 7 groepen, de filtermaat bedraagt 37mm.

Olympus Pancake 14-42mm ontwerp

Het objectiefje beschikt over elektronische zoom. Zodra je de camera aanzet klapt de lens uit. Vervolgens kun je aan de ring draaien om te zoomen, dat gebeurt echter met een elektronisch signaal, je mist dus directe 'feedback'.

Koop je de Olympus OM-D E-M10 inclusief de platte kitlens, dan betaal je 799 euro. Los komt het objectief op de markt voor 399 euro.

Olympus 9mm f/8 fisheye en 25mm f/1.8

Naast de OM-D E-M10 en nieuwe 14-42mm pancake-zoom presenteert Olympus nog twee nieuwe objectieven. Met de M.Zuiko 25mm f/1.8 is er eindelijk een standaardobjectief in het Olympus-assortiment en met de 9mm f/8 Fisheye presenteert Olympus een tweede objectief in de Body Cap Lens-serie.

Olympus OM-D E-M10 en 25mm f/1.8

Olympus OM-D E-M10 met M.Zuiko 25mm f/1.8, optionele grip en polarisatiefilter

Olympus OM-D E-M10 accessoires

Samen met de OM-D E-M10 brengt Olympus een aantal accessoires uit. Zo is er een grip voor de camera, die je extra houvast geeft. Knoppen of plek voor een accu ontbreken, de ECG-1 is enkel een ergonomisch hulpstuk. Handig is dat de grip een klepje heeft, zodat de toegang tot het batterijcompartiment niet verloren gaat.

OM-D E-M10 met ECG-1-grip

Voor de 14-42mm pancake-zoom is er een speciale 'automatische' lensdop. Deze LC-37C schroef je op het objectief, zet je de camera aan dan opent de lensdop zich vanzelf. Bij het uitschakelen klapt deze ook weer dicht.

Speciale lensdop voor 14-42mm pancake-zoom

Met de 'C-44SF Premium padded camera case' biedt Olympus een stijlvol hoesje aan voor de E-M10 in combinatie met de 14-42mm pancake-zoom.

Tot slot is er de MCON-P02 macro converter, een dioptriefilter dat je dichterbij laat scherpstellen. Het filter past op de nieuwe 25mm f/1.8 en ook op vijf andere objectieven, zoals de 45mm f/1.8.

OM-D voor een PEN-prijsje

Na onze eerste kennismaking met de OM-D E-M10 zijn we enthousiast. Er lijkt weinig in de weg te staan voor een succes. Je verliest één en ander ten opzichte van de duurdere camera's, maar de E-M10 heeft ten opzichte van bijvoorbeeld dslr's in dezelfde prijsklasse interessante extra's te bieden.

Olympus liet eerder al aan ons doorschemeren dat de OM-D-camera's het veel beter doen in de verkoop dan de PEN-modellen. Tot nog toe bediende Olympus echter alleen de hogere segmenten met de E-M5 en de E-M1. Met de betaalbare OM-D E-M10 weet Olympus de stijl van de OM-D-camera naar een prijsniveau van de PEN-camera's te brengen en we verwachten dat dit zijn vruchten zal afwerpen.

OM-D-stijl

Prijs en beschikbaarheid

Olympus legt de OM-D E-M10 vanaf half februari in de winkels. Je hebt keuze uit een zwarte variant, of een model met zilveren delen. De body krijgt een adviesprijs van 599 euro. Een kit met de nieuwe pancake-zoom kost 799 euro. Ook komt er een kit met de 'gewone' 14-42mm, dan betaal je 699 euro.

afbeelding van Tommie

PEN E modellen wel te verstaan.
De PEN P-5 is stukke duurder nog.

De PEN E-P modellen zijn hier niet mee te vergelijken.
Mooie camera de m10, jammer van de behuizing.

afbeelding van Tommie

PEN PL bedoel ik, die zijn goedkoper, niet de E-P5.

afbeelding van Theo de Man

Ben nog nergens tegengekomen of "oude" four/thirds lenzen met een adapter goed gaan werken op de M10. Dat is in ieder geval wel zo op de M1

afbeelding van Ron de Wildt

Zou dit model eindelijk verlost zijn van shutter shock (sluiter vibraties)? Zowel de E-M5 als de E-M1 heb ik daarom kort na aanschaf weer verkocht. Ik ben heel benieuwd.

afbeelding van Richard Stoppels

Dit is hem, de camera waar ik op gewacht heb na het uitkomen van de 'shutter shock' E-M1. Prachtig toestel. Doet wat hij moet doen en goed. Zonder shutter shock, zonder benodigde firmware work around (want dat is het mensen, een lapmiddel voor een camera van meer dan 1000 euro). Bovendien is de E-M10 een stuk voordeliger, terwijl de beeldkwaliteit gelijk is. Het bespaarde geld heb ik geïnvesteerd in een mooi objectief. Dat kan ik dan vast ook weer op een toekomstige E-M2 of E-M20 zetten.

afbeelding van Ron kuiper

Pasen objectieven van olympus spiegelreflex camera,s ook op deze body?

afbeelding van Julian

Ja, dat is mogelijk met een optionele adapter. Als het gaat om Four Thirds-objectieven (voor de digitale spiegelreflexcamera's van Olympus), dan kun je de Olympus MMF-3-adapter gebruiken.