Praktijktest: Straatfotografie met de Fujifilm X100S

Praktijktest: Straatfotografie met de Fujifilm X100S

Praktijktest: Straatfotografie met de Fujifilm X100S

Jesse Kraal 38210
Fujifilm's X100 wist de harten van flink wat fotografen te stelen, vooral op straat bleek het een prima metgezel. Met de X100S hebben de Japanners de eigenaardigheden van de X100 willen wegwerken. Waar anders dan op straat kunnen we beter testen of dat gelukt is?

Straatfotografen blijven het liefst zo onopvallend mogelijk, in ieder geval tot het moment dat ze de opname hebben gemaakt. Een kleine camera is dan een pre, mensen 'letten' minder op je. Dat is met de Fujifilm X100s ook zeker het geval. Ook als je mensen benadert voor een foto vragen ze vrijwel nooit 'waar is het voor?', iets wat je met een forse dslr onafgebroken te horen krijgt. Als ze toch eens wisten wat de kleine Fuji X100S in zijn mars heeft...

Fujifilm X100s

Nu is de originele Fujifilm X100 al geliefd bij straatfotografen. Een 23mm f/2 (35mm kleinbeeldequivalent) is voor straatfotografie een zeer geschikt objectief. Ook de hybride-zoeker (zowel optisch als elektronisch) komt regelmatig van pas. Dat Fujifilm voor het ontwerpen van deze camera goed gekeken heeft naar illustere analoge camera's zoals de Leica M, Contax G-serie en Konica Hexar AF is overduidelijk. Het retrosausje dat ze over de X100 hebben gegoten smaakt veel fotografen echter prima. De foto's die de oorspronkelijke 12-megapixelsensor in combinatie met het uitstekende objectief produceert zijn goed van kwaliteit, dus wat wil je nog meer?

Fujifilm X100s

Gebrek aan snelheid

Snelheid! Op dat punt laat de X100 het namelijk nogal eens afweten. Opstarten, terugkijken van foto's, zowel automatisch als handmatig scherpstellen, allemaal processen die wel wat vlugger zouden kunnen. Dat zijn dan ook de belangrijkste verbeterpunten van de Fujifilm X100s. Die nieuwe 16-megapixelsensor is bijzaak, een flinke boost in snelheid is wat de X100 echt nodig had.

Fujifilm X100s

Sneller

Toch kunnen we de sensor niet helemaal onvermeld laten, want juist dankzij de nieuwe beeldchip gaat automatisch scherpstellen bijzonder vlot. Fujifilm heeft de chip voorzien van speciale fasedetectieautofocuspixels. In combinatie met het bekende contrastautofocus zorgt dat voor een snelle en acurate scherpstelling. Handmatig scherpstellen gaat ook veel vlotter, doordat het objectief slim reageert op de snelheid waarmee je de scherpstelring ronddraait. Snel draaien is ook vlot je focuspunt verleggen terwijl langzaamdraaien een tragere maar nauwkeuriger verplaatsing van je scherpstelpunt oplevert.

X100s

Ook aan andere dingen merk je dat de camera sneller is dan zijn voorganger. Zo neemt het aanzetten van de camera slechts een halve seconde in beslag, snel genoeg om te kunnen anticiperen op een situatie. Ook de reactie van de oogsensor is behoorlijk vlot, binnen no-time heb je het digitale zoekerbeeld of de digitale overlay over het optische beeld voor je. Terugkijken van een net geschoten foto gaat nog niet zo vlot als bij sommige dslr's of compacte systeemcamera's maar ook hier is duidelijk vooruitgang merkbaar. Vooral het feit dat je tijdens het wegschrijven van beelden je camera kunt blijven gebruiken is een flinke verbetering.

Fujifilm X100s

X-Trans en Lightroom

Over de sensor en het objectief zijn we dik tevreden, al merk je op pixelniveau dat Adobe Lightroom 4.4 nog net niet optimaal met de bijzondere X-Trans-sensor overweg kan. Bij fijne structuren zoals gras, zien we een effect dat doet denken aan een ruisreductiefilter. Ook kun je heel af en toe toch wat moiré waarnemen, ondanks het semi-willekeurige patroon waarin de microlensjes zijn verdeeld en wat volgens Fujifilm een anti-aliasingfilter overbodig maakt.

Fujifilm X100s

Onder de indruk

Voor straatfotografie zijn we echter erg onder de indruk van de X100s. Hij combineert het fijne objectief en aantrekkelijke uiterlijk van de X100 met een portie extra snelheid. Voeg daar de muisstille bediening aan toe en je hebt een aantrekkelijk geheel. Wil je meer weten over de X100s en ben je benieuwd naar onze volledige review? Deze lees je in DIGIFOTO Pro 1.2013, het magazine ligt begin mei in de kiosk.

Fujifilm X100s

Testfoto's in hoge resolutie

De foto's in dit artikel zijn allemaal geschoten met de Fujifilm X100s en naar smaak bewerkt met Adobe Lightroom 4.4. De onbewerkte foto's kun je via onderstaande gallery bekijken en in volledige resolutie downloaden (options > download). De raw-bestanden zijn naar jpg omgezet met Lightroom 4.4 zonder bewerkingen, met de verscherping op de standaardwaarde van '25'.

Door Jesse Kraal

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Willem Laros

Als je mensen benadert. Met een t. Het staat zó stom... en dan neem ik de rest al niet meer serieus...

afbeelding van Rinus Raakma

Stel je voor dat mensen jou bij het maken van een fout (tijdens het spreken of schrijven) verder niet meer serieus zouden nemen. Ik durf te wedden dat je dan heel eenzaam zou zijn bijdehandje. Doe lekker mee aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal en uit daar je frustraties.

afbeelding van K.R.

Niet zo agressief, ik snap het wel. Een spellingcheck is zo gedaan! In deze tijd maken mensen erg veel spellingfouten, ik neem iemand ook minder serieus als hij/zij veel fouten maakt, dat heeft niets met frustratie te maken, wel met beoordeling van iemands intelligentie...

afbeelding van Anonymous

Het is spelfout en niet spellingfout. Terug naar de inhoud?

afbeelding van A.Noniem

Het Groene Boekje geeft aan dat spellingfout en spellingsfout niet per se fout zijn maar wel minder gebruikelijk. BAM!

afbeelding van SK

Wat een bullshit toch weer. Zo'n foutje heb je snel gemaakt en zie je makkelijk over het hoofd. Volgens mij pakt de spelling check die fout er niet eens uit. Als ze nou het woord Fout met een d hadden geschreven, dan had ik je reactie enigszins begrepen. Maar vind je je reactie ook niet een beetje overdreven?

afbeelding van Anonymous

Ben bang dat je even terug moet in de schoolbanken.... helaas zit je er zelf naast...;-)

afbeelding van Anonymous

Wat een analfabeten hierboven zeg!! Uiteraard is het benadert met een 't' !!! Tenzij er staat 'hebt benaderd'.
Oh, oh

afbeelding van Richard Eric

Benadert met een t is correct. Wie is er hier zóóó stom? Voor zo'n reactie moet je wel erg simpel zijn.

afbeelding van Albert Jan

Het werkwoord is benaderen. Tweede persoon is stam+t. Je benadert. Niet 'Je benaderd'. Het staat er dus goed.

afbeelding van Anonymous

Stam +t?

afbeelding van Anonymous

yep stam = t! tenzij je ze HEBT benaderD

afbeelding van Arigo Gouverneur

De foto's bij de tekst lijken wat overbelicht... Ik dacht dat ze nog niet nabewerkt waren.

afbeelding van Jaap Zwanenberg

Die indruk heb ik ook en ik heb het al vaker gezien bij deze camera. De X100s heeft blijkbaar de neiging tot overbelichting.

afbeelding van jesse kraal

De bewerkingen zijn in het geval van de kleurenfoto's subtiel. Natuurlijk is dit smaakgevoelig, ik houd van heldere beelden, maar overbelicht lijken ze niet te zijn. Afgaande op het histogram belicht de X100s vrij netjes, de piek van het histogram zit in de meeste gevallen netjes in het midden.

afbeelding van SK

On topic!

Leuk artikel, lekker ongedwongen en back to basic. Dit is waar het om draait, de werkbaarheid van een camera.

afbeelding van Anonymous

Het gaat om de professionaliteit van het medium, iets waar het bij DigiFoto Pro nogal eens aan ontbreekt. Niet alleen de stompzinnige spelfouten, maar ook het oninteressante karakter van deze review. Voeg daar de kneuterige foto's aan toe en je weet dat ik weg ben!

afbeelding van Sander van der Heide

Prima review Jesse! Aangeven wat er veranderd is t.o.v. de X100 en wat onbewerkte testfoto's. Die foto's tussen de tekst in lagere resolutie had dan wat mij betreft wat minder gemogen, zodat het wat sneller doorleest en je juist aan het eind wat testfoto's kan bekijken.

afbeelding van Vooral dit soort dingen schrijven, dan vragen ze straks vijf

"Als ze toch eens wisten wat de kleine Fuji X100S in zijn mars heeft..." Vooral dit soort dingen schrijven, dan vragen ze straks vijf euro voor een fotootje, ha, ha!

afbeelding van CVC

Heeft er nog iemand gemerkt dat er ook schrijffouten zitten in het nederlands bij de Fuji x100s ? Bv. functiet en sherpte . Hoe kan men dat
oplossen ?

afbeelding van Anonymous

Gewoon je camera instellen op een andere taal probl. opgelost.