Blikvangers: grootste fotocollectie van Nederland

Redactie DIGIFOTO Pro 3511
Donderdag 19 februari opent Arno Haijtema, voorzitter van Stichting de Zilveren Camera, de fototentoonstelling Blikvangers. In het Nationaal Archief ligt de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar.

Persbericht:

De tentoonstelling Blikvangers (20 februari t/m 12 juli 2015) toont voor het eerst een deel van deze unieke collectie. De ruim 450 originele foto’s laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende nationale en internationale  fotografen, zoals Robert Capa, Eva Besnyö, László Moholy-Nagy, Willem van de Poll, Paul Huf, Alexandrine Tinne, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken.

Pioniers

In de eerste fototentoonstelling in eigen huis neemt het Nationaal Archief bezoekers mee op ontdekkingstocht. De foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers in de 19e eeuw door de ogen van Alexandrine Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond, was zij een pionier met haar fotografie.

Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste oorlog die dankzij snelle kleinbeeldcamera’s direct in beeld kon worden gebracht. De fotoreportages hiervan die als picture stories in geïllustreerde tijdschriften kwamen hadden een grote impact op het publiek.

Watersnoodramp

De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder televisie en internet speelde fotografie een belangrijke rol bij de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Fotograaf Henk Blansjaar legde de evacuatie van burgers bij de ramp vast en won met zijn iconische beeld van een moeder met haar kinderen de Zilveren Camera voor de Beste Persfoto van 1953.


Foto: Henk Blansjaar. Een vrouw met haar kinderen tijdens de Watersnoodramp. 1 februari 1953. Nationaal Archief/collectie Spaarnestad. Winnaar Zilveren Camera 1953.

Oculus Rift

Speciaal voor Blikvangers is een nieuwe stad gebouwd, Photopolis. Met een 3D-bril, de Oculus Rift-bril, kan de bezoeker via een virtual reality-tour zelf de collectie verder verkennen. In totaal zijn in Photopolis 10.000 foto’s te ontdekken. Daarmee kan de bezoeker op een sensationele manier zich – bijna letterlijk – onder dompelen in de fotocollectie.

Fotograaf des Vaderlands

Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands, heeft speciaal voor de tentoonstelling een serie van acht nieuwe foto’s gemaakt. Hiermee levert hij commentaar op de originele historische beelden en de verhalen die in de thema’s getoond en verteld worden. Zijn doel is de verwondering terug te brengen die de foto’s in hun tijd teweeg gebracht kunnen hebben.


Nieuwe infrastructuur
De door Pieter Oosterhuis gefotografeerde bouwwerken zijn in hun tijd totaal onbekende en beeldbepalende architectonische vormen, die het bestaande landschap een nieuwe futuristische aanblik geven. Welke infrastructurele vernieuwingen staan ons in de 21ste eeuw te wachten? Koen Hauser, 2015

Fondsen

Blikvangers wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Zabawas, het VSBfonds, ACOMO, het Lucas-Ooms Fonds, Rijnja en het Genootschap voor het Nationaal Archief.

De inrichting van de tentoonstelling is ontworpen door ontwerpbureau De Vrijer Van Dongen.

Openingstijden

  • dinsdag van 10.00 tot 21.00 uur
  • woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
  • zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur
  • www.gahetna.nl/blikvangers

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland: 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen vormen het geheugen van Nederland. In het publiekscentrum van het Nationaal Archief maakt de bezoeker op een vernieuwende en interactieve wijze kennis met de unieke, grootschalige en rijke archiefcollectie.


Foto: Johann Georg Hameter. Brug over de Nieuwe Maas, Rotterdam, 1876 Nationaal Archief/collectie Losse Aanwinsten.
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie