6 Feitjes over fotografie die je nog niet wist

Redactie DIGIFOTO Pro 900

Het is niet verwonderlijk dat zoveel mensen enthousiast zijn over fotografie. Het is immers de beste manier om momenten vast te leggen en herinneringen te creëren. Je foto’s zullen je hele leven lang meegaan en kunnen sterke nostalgische emoties opwekken.

De eerste foto had een belichtingstijd van 8 uur

De allereerste foto ooit genomen was in 1826 door de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce. De foto was van het uitzicht vanuit zijn raam en had een belichtingstijd van wel acht uur. Niépce was al tientallen jaren bezig met het ontwikkelen van de technologie die hij nodig had om een foto te maken. Vervolgens had hij een aantal dagen nodig om deze gevoelige foto te belichten.

We maken per dag 4,7 miljard foto’s

Het is geen verrassing dat we tegenwoordig veel foto's maken, want we leggen werkelijk alles vast. Van onze lunch en nieuwe schoenen tot grappige posters en zelfs de uitslag van sportweddenschappen belgie, eigenlijk verdient alles het wel om vastgelegd te worden. Maar wist je dat we tegenwoordig iedere 2 minuten meer foto's maken dan de gehele wereldbevolking in de 18e eeuw deed? Op oudejaarsavond van 1999 hadden we wereldwijd al 80 miljard foto's gemaakt. En tegenwoordig delen we elk jaar bijna 10 keer zoveel afbeeldingen op social media platforms zoals Facebook.

Foto’s van katten waren altijd al geliefd

Het internet staat vol met foto’s van katten die grappige streken uithalen. Je zou denken dat dit iets van deze eeuw is, maar niets is minder waar. Kattenfotografie begon al in het jaar 1870 toen Harry Pointer zijn katten vastlegde op de gevoelige plaat. Walter Chandoha nam het nog een stapje verder en spendeerde 70 jaar aan het vastleggen van katten. Hij publiceerde talloze boeken, kalenders, wenskaarten en puzzels met foto’s van deze schattige dieren.

De eerste commerciële camera kostte $25

De eerste commerciële camera genaamd de Kodak werd in 1888 uitgebracht door George Eastman. Deze camera was voornamelijk populair onder amateurfotografen en werd verkocht voor slechts $25. Echter, met de opkomst van mobiele telefoons en concurrentie van bedrijven zoals Canon, Nikon en Sony, besloot Kodak om een andere koers te varen. In 2012 vroeg het bedrijf faillissement aan en stopte met het produceren van camera's. In plaats daarvan richtte Kodak zich op printtechnologie voor de zakelijke markt.

Een foto vergroot de kans dat je portemonnee wordt teruggebracht

Volgens onderzoek is de kans groter dat iemand je verloren portemonnee terugbrengt als je een foto van een schattig dier of een baby in de portemonnee hebt. Het onderzoek uit 2013, uitgevoerd door de Psychological Science, suggereert dat mensen eerder geneigd zijn om iets terug te geven als ze een positief gevoel hebben bij de foto in de portemonnee. Voor dit onderzoek werden afbeeldingen van schattige dieren, baby's en kinderen gebruikt. Uit de resultaten bleek dat portemonnees met foto’s van schattige dieren en baby’s het meeste werden teruggekeerd aan de eigenaar.

Postmortale fotografie was populair in de 19e eeuw

In de 19e eeuw was postmortale fotografie heel gebruikelijk. Dit kwam doordat begrafenissen een van de weinige gelegenheden waren waarop families allemaal samenkwamen voor een foto. Daarom vonden mensen het een geschikt moment om een ​​herinnering vast te leggen aan de overledene. Daarbij was het goedkoper om een ​​foto op de begrafenis te maken dan om een ​​fotograaf later thuis te laten komen. Hoewel deze praktijk tegenwoordig bijna verdwenen is, is het verrassend om te zien hoe men in het verleden omging met het verlies van een geliefde. Er waren zelfs families die de overledene op zo’n manier poseerden dat ze er leven uitzagen. Ze kregen een plekje tussen de levenden op de familiefoto, waardoor je haast niet kon zien dat ze overleden waren.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie