Schoolfotografie, zo doe je dat!

5 tips voor schoolfotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 2089
Bij schoolfotografie komt veel kijken. In korte tijd heb je veel kinderen voor je lens en krijg je grote hoeveelheden foto’s te verwerken. Nederlands grootste fotowebwinkel Oypo geeft je 5 tips over hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken en zoveel mogelijk foto’s kunt verkopen.

Tip 1: Voorbereiding

Bij schoolfotografie is niets is zo belangrijk als een goede voorbereiding. Denk na over het systeem waarmee je wilt werken en test daarmee. Het systeem van Oypo kent vele mogelijkheden. Voordeel van Oypo is ook dat ze veel informatie beschikbaar hebben over schoolfotografie en hoe je alles zo optimaal mogelijk kunt instellen. Door hun ruime ervaring met schoolfotografie kunnen ze je ook precies vertellen wat wel en niet werkt.

Een goede planning maken is erg belangrijk. Houdt rekening met bijvoorbeeld de gymtijden en regel dat je voldoende hulp (ouders) hebt op de dag zelf.

Tip 2: Opstelling en belichting

Neem op de dag zelf ruim de tijd om te zorgen dat je opstelling en je lampen goed staan. Maak altijd een aantal testfoto’s. Begin niet eerder met het fotograferen dan dat je helemaal tevreden bent over je belichting. Let erop dat op het moment dat je broer-zusfoto’s gaat maken, je misschien de positie van je lampen wat aan moet passen. Zo voorkom je dat je achteraf veel tijd kwijt bent met de nabewerking.

Tip 3: Privacy

Privacy is belangrijk als het om foto’s van kinderen gaat. Zorg er daarom voor dat de ouders alleen maar de individuele foto’s van hun eigen kinderen kunnen zien en niet die van andere kinderen. Oypo heeft hier een handig systeem voor. Door te fotograferen met de Oypo-app kun je achteraf met enkele muisklikken de foto’s in aparte mappen zetten, voorzien van een unieke inlogcode en wachtwoord en voor kostprijs persoonlijke inlogkaartjes, die je zelf in je eigen huisstijl kunt ontwerpen en laten printen.

Zorg er daarnaast ook voor dat je de benodigde toestemming van de ouders hebt om de kinderen te mogen fotograferen (volgens de richtlijnen van de AVG).

Tip 4: Wees zichtbaar

Er zijn verschillende manieren om de foto’s aan te bieden aan de ouders. Een daarvan is een webshop integreren in je eigen website. Doordat de ouders op jouw eigen website terecht komen, zien ze meteen wie je bent en wat je eventueel nog meer te bieden hebt. Ook hiervoor heeft Oypo een mooie oplossing. Zonder programmeerkennis kun je eenvoudig de webshop van Oypo integreren in je eigen website. Door de producten ook white label (in je eigen huisstijl) te laten verzenden, zorg je ervoor dat jouw naam meerdere malen bij de klant onder de aandacht komt.

Tip 5: Maak keuzes en geef korting

Denk goed na over wat je aanbod aan fotoproducten. Maak hierin duidelijke keuzes. Je kunt wel alle soorten en maten fotopapier, wanddecoraties en funproducten aanbieden, maar het is verstandiger een wat beperkter assortiment aan te bieden. Kijk wat past bij jouw schoolfotografie en bij de klant.

Ga slim om met kortingen. De klant is hier vaak gek op. Trigger ouders om snel te bestellen door bijvoorbeeld in de eerste twee weken de verzendkosten voor eigen rekening te nemen of een leuke korting te geven. Houd er wel rekening mee dat je met korting de prijs krijgt die je wilt hebben voor je foto’s.

Verder met schoolfotografie

Om je op weg te helpen met je schoolfo­tografie heeft Oypo een speciale pagina aangemaakt met linkjes naar interessante artikelen, een uitgebreid stappenplan en how-to pagina's over schoolfotografie.of een hardcase voor al je geheugenkaartjes. Ga hiervoor naar www.oypo.nl/uitlegschoolfotografie

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie