Waar sla je jouw foto's op?

Redactie DIGIFOTO Pro 4869
Als het op opslag aankomt heb je ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt overwegen om al je foto's online te plaatsen in de cloud, zodat deze overal bereikbaar zijn, maar een harde schijf beschikt natuurlijk over veel ruimte en is mobiel. Misschien overweeg je wel om een NAS- aan te schaffen om er op die manier van verzekerd te zijn dat jouw foto's nooit verloren kunnen gaan. We vroegen het fotografie-expertpanel naar hun ervaringen.

Bij het kiezen van opslag noemen veel fotografen in ons expertpanel dat ze het met name belangrijk vinden dat hun werk goed bewaard wordt. 'Ik vind betrouwbaarheid erg belangrijk en daarnaast ook dat de reviews goed zijn,' geeft Nico Pakvis (portretfotograaf) aan. 'De hoeveelheid opslag die je hebt is daarnaast ook belangrijk,' vult Monique Zomers (portretfotograaf) aan. Naast reguliere opslag is het maken van een backup ook erg belangrijk. 'Ik heb ooit een keer per ongeluk alles gewist. Mijn man is echter vrij technisch en heeft de foto's gelukkig toch nog terug kunnen halen,' vertelt Monique.

Er zijn een heleboel verschillende opties waar je uit kunt kiezen met betrekking tot opslag. We bekijken de voor- en nadelen van de cloud, het gebruik van een harde schijf en het gebruik van een Network Attached Storage (NAS).

Foto's opslaan in de cloud

Met jouw eigen cloud sla je foto's op, op een virtuele harde schijf. Ergens ter wereld staat een ontzettend grote server waar je dan een klein stukje van huurt. In sommige gevallen zijn cloudservices zelfs gratis, de mogelijkheden en opslagruimte zijn dan vaak wel erg beperkt. Er zitten veel voordelen aan cloudopslag. Zo zijn je foto's overal ter wereld beschikbaar, zelfs als je op locatiebezoek bent voor een fotoshoot, kun je nog foto's delen met een klant die nog op zoek was naar een bepaald shot.

Nog een groot voordeel is dat, op welk device je ook aan het werk bent, je verder kunt gaan waar je bent gebleven. Marcel Krijgsman (concertfotograaf) vertelt: 'Ik kan overal mijn bestanden openen en aan de gang. Ik heb daardoor weinig op mijn MacBook zelf staan.' Bewerk je jouw foto's onderweg met een laptop? Zonder problemen kun je er thuis mee verder. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het werken in de cloud. Als je voornamelijk werkt met bestanden online, dan kan dit ervoor zorgen dat als je even geen goede internetverbinding hebt, je niet bij jouw bestanden kan. Het delen van bestanden is een stuk eenvoudiger als deze online staan, maar dit zorgt er ook voor dat ze mogelijk sneller in verkeerde handen terecht kunnen komen.

De prijzen van cloudopslag lopen snel op naarmate je meer ruimte nodig hebt. Matthijs Bettman (landschapsfotograaf) geeft aan: 'Mijn Dropbox is op dit moment zo'n negen gigabyte. Alleen de belangrijkste foto's staan hierop. De rest van mijn bestanden bewaar ik op een externe harddisk.'

Fotografie door: Magriet Cloudt

Het kiezen van een juiste cloudoplossing is van belang: als een bepaalde provider ophoudt te bestaan, kan dit ervoor zorgen dat jouw bestanden onherroepelijk verloren zijn. Een aantal jaar geleden werd er een bedrijf genaamd Megaupload gesloten door justitie, waardoor vele fotografen die daar hun foto's hadden gestald al hun data kwijt waren. Zorg ervoor dat je met een bedrijf in zee gaat met een lange en goede reputatie. Tenslotte heb je een snelle internetverbinding nodig op het moment dat je veel bestanden moet wegschrijven naar een server. Met name de uploadsnelheid is bij veel internetverbindingen niet optimaal, waardoor je computer lang aan moet staan om de bestanden weg te schrijven.

Het gebruik van een externe harde schijf kan dan ouderwets aanvoelen, toch zijn er nog veel fotografen die gebruik maken van deze optie. Externe harde schijven zijn steeds goedkoper te verkrijgen, ze zijn kleiner en wegen ook minder. Door een snelle USB 3.0 of USB-C verbinding gaat het overzetten van foto's en videobestanden razendsnel. Daarnaast zijn er geen kosten aan verbonden om het te onderhouden: je hoeft geen maandelijkse bedragen te betalen of onderhoud te doen om je harde schijf up-andrunning te houden.

Het hebben van een externe harde schijf is veilig: je kan er alle mogelijke encryptie op loslaten waardoor foto's nooit in de handen van andere mensen terecht kunnen komen. Toch zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Het probleem met draaiende onderdelen is dat hier gemakkelijk iets aan kapot kan gaan. Als je geluk hebt gaat een schijf een aantal jaren mee, maar in sommige gevallen is de levensduur van je harde schijf slechts een paar maanden. SSD-schijven zijn betrouwbaarder maar de technologie daarvan is kostbaarder.

Fotografie door: Alice van Kempen

Het meenemen van een harde schijf kan een voordeel zijn, maar wat doe je als je harde schijf uit je handen valt of wordt gestolen? Het is dan niet meer mogelijk om de gegevens te herstellen. Urbexfotograaf Alice van Kempen, die gebruik maakt van externe harde schijven, geeft aan: 'Ik heb één keer een gedeelte van mijn foto's verloren omdat ik een harde schijf heb laten stuiteren. Meestal heb ik gelukkig allemaal backups op verschillende schijven. Daarnaast bewaar ik voor de zekerheid ook nog een schijf buitenshuis.'

Wat ook onhandig kan zijn is dat je altijd je harde schijf bij je moet hebben om bij je gegevens te kunnen. Als je bijvoorbeeld een shoot hebt op locatie, maar een andere klant vraagt om foto's die je op je externe schijf thuis hebt liggen, kan je deze klant pas aan het einde van de dag helpen. 'Meestal probeer ik wel te laten weten aan klanten dat ik weg ben en geen bereik of geen internet heb. Maar je zult net zien dat er toch nog iemand wat nodig heeft. Meestal neem ik dan ook een kleine schijf mee als ik bijvoorbeeld op vakantie ga, zodat ik als ik een aanvraag krijg om mijn foto's te versturen daar wel aan kan voldoen,' geeft Alice aan.

Als je een beetje technisch onderlegd bent, kan het een fijn idee zijn dat je harde schijven kunt versleutelen en alle beveiligingsopties kan gebruiken die je wil gebruiken. Voor de meeste mensen is dit echter te veel gedoe. Stel je geen versleuteling in, dan zijn je foto's wellicht minder goed beschermd dan je zou denken.

Fotografie door: Tycho Müller

Het gebruiken van een NAS om je foto's op te slaan

Veel fotografen maken gebruik van een Network Attached Storage (NAS): een computeropslagserver die verbonden is met een netwerk. Het kastje beschikt over een ingebouwde harde schijf die is verbonden met je netwerk. Vaak beschikt een NAS over een aantal sleuven waarmee je het geheugen kan uitbreiden.

Een belangrijk voordeel aan het gebruik van een NAS is dat je ontzettend veel opslagruimte tot je beschikking kan hebben. Bij het gebruiken van een cloudservice is veel opslagruimte vaak duur en bij het werken met externe schijven heb je net nadeel dat je allemaal verschillende harde schijven naast elkaar bewaart. Joséphine Kurvers, (bruidsfotograaf) geeft aan: 'Bij het aanschaffen van mijn NAS heb ik er vooral op gelet dat het opslaan snel gaat en hoe veel opslagruimte hij heeft. Want dat is uiteindelijk toch het belangrijkst.'

De meeste NAS-apparaten beschikken over een eigen cloud service, die ervoor zorgt dat je op afstand over de data kan beschikken en je data kan synchroniseren via het internet. Dit betekent dat je zowel thuis als onderweg kunt beschikken over je foto's. 'Als een klant iets nodig heeft, ook al ben ik niet thuis, dan kan ik er altijd bij en hem het definitieve bestand toesturen,' geeft Martijn Kort (architectuurfotograaf) aan.

Een vaak benoemd voordeel is dat een NAS betrouwbaarder is dan een simpele harde schijf. Er gaat minder snel iets kapot. 'Het fijne aan een NAS is dat als je hem niet gebruikt, deze netjes naar een slaapstand overschakelt. De NAS houdt de schijven goed koel en ik vind dat een veilig idee,' geeft Tycho Müller (corporate fotograaf) aan.

Daarnaast is het mogelijk om meerdere harde schijven te koppelen aan je NAS. Mocht één van de harde schijven uitvallen, dan zijn je foto's alsnog niet weg en kunnen ze hersteld worden op de andere schijven. Margriet Cloudt (concertfotograaf): 'Mijn hard schijven binnen mijn NAS hebben een RAID-opstelling. Hiermee kan je van meerdere harde schijven één grote schijf maken en als er dan één uitvalt, kan de NAS jouw gegevens herstellen, waardoor je ze niet zo snel meer kwijt bent.' Tycho Müller vult aan: 'Het is één keer gebeurd dat er een schijf stuk is gegaan en toen was dat systeem wel echt mijn redding.'

Fotografie door: Tycho Müller

Michael Weers merkte daarnaast ook een belangrijk voordeel op aan de manier van het maken van een backup van zijn NAS. 'Dit zeg ik zeker niet om Synology te promoten, maar de manier waarop dat systeem een backup maakt is heel fijn omdat er continu een echt nieuwe backup wordt gemaakt. Als ik bijvoorbeeld terug zou willen naar een backup van een jaar geleden dan kan dat. Stel je voor dat je een lokale foto hebt die corrupt is, dan wordt die natuurlijk ook op die manier geback-upt. Ik kan dan nog steeds teruggaan naar de tijd dat er nog geen bestandsfout in mijn foto zat.' Een NAS is voor veel fotografen de ideale opslagoplossing. Zijn er nog wat nadelen? Mocht er iets gebeuren met je huis, bijvoorbeeld een brand, dan kan dit ervoor zorgen dat je jouw backup ook kwijt bent. Datzelfde risico loop je met extern beheerde data. Veel NAS-systemen draaien op Linux, wat even wennen kan zijn bij het overschakelen. Tevens heb je altijd een extern apparaat nodig om op je NAS in te loggen.

Als je jouw backup volledig over Wi-Fi doet en je beschikt niet over een glasvezelverbinding, dan kan dit wat langzamer gaan dan als je gebruik maakt van een externe harde schijf. Martijn Kort heeft een simpele oplossing om dit probleem te ondervangen: 'Mijn backups draai ik persoonlijk fysiek door mijn SSD-schijven in de NAS te steken. Op die manier maakt hij snel een kopie van de disk en kan ik aangeven van welke foto's hij een backup moet draaien.'

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om je foto's op te slaan. Veel van de fotografen die we hebben gesproken maken gebruik van een combinatie van systemen, of hebben automatisch al een combinatie door het gebruik van een NAS, die op zijn beurt weer gebruik maakt van cloudopslag en externe harde schijven. Met behulp van de voor- en de nadelen die we hebben benoemd, kun je zelf een goede keuze maken bij het kiezen van de opslagmethode die jij het prettigst zou vinden.

Het Panel

Matthijs Bettman

Landschapsfotograaf Matthijs is een landschapsfotograaf wiens werk zich kenmerkt door veel kleur en een prachtig lichtgebruik. 

Margriet Cloudt

Concertfotograaf Margriet zoekt in haar beelden de contrasten op. Haar zwart-wit concertfoto's tonen veel dynamiek en levendigheid. 

Alice van Kempen

Furbexfotograaf Alice is de eerste fotograaf ter wereld die zich richt op furbex en als fotograaf maakt ze originele beelden op onontdekte plekken. 

Michael Weers

Zwangerschaps- en newbornfotograaf In zijn foto's zoekt Michael de intimiteit op en laat mensen ongeposeerd het beste tot hun recht komen.

Marcel Krijgsman

Concertfotograaf Voorbereiding staat bij de fotografie van Marcel Krijgsman centraal. Zowel zijn editorial shoots voor tijdschriften als zijn concertfoto's zijn altijd tot in de puntjes verzorgd. 

Monique Zomer

Portretfotograaf Verschillende mensen hebben verschillende ideeën. Monique gaat dan ook al haar shoots 'open minded' in met een integere blik.

Joséphine Kurvers

Bruidsfotograaf De stijl van Joséphine is erg ongedwongen. De fotograaf werkt dan uit heel erg vanuit gevoel en intuïtie en probeert de momenten vast te leggen zoals ze zijn.

Martijn Kort

Architectuurfotograaf Martijn is naast fotograaf ook piloot en vliegt voor zijn shoots de hele wereld over. Hij creëert lichte en frisse beelden die tot de verbeelding spreken.

Nico Pakvis

Portretfotograaf De foto's van Nico vallen op door precisie in belichting. Het liefst werkt Nico dan ook in zijn studio. Zijn portretten zijn pakkend en bloedmooi.

Tycho Müller

Corporate fotograaf Tycho is een veelzijdige fotograaf in zowel stijl als soorten foto's en maakt foto's van evenementen, portretten en locaties. Zijn foto's hebben één ding gemeen: ze zijn (over het algemeen) gemaakt voor bedrijven. 

Dit artikel werd geschreven door Eefke Burg en gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 5.2019

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie