Windows of Mac?
Het is één van de vragen die medefotografen je vaak stellen: werk je met een Mac of een PC? Ook als gevorderde fotograaf kan je je afvragen welk systeem je het beste kan gebruiken. Er zijn fotografen die zweren bij Microsoft (Windows, red.) en niets anders willen gebruiken, maar ook kamp Apple (macOS, red.) kent vele aanhangers. Op het eerste gezicht zijn er niet verschillen tussen Windows en macOS. Het zijn beide besturingssystemen die geschikt zijn voor de meeste populaire fotobewerkingsprogramma's. Welke kan je nu het beste kiezen? Zowel PC’s als Mac’s hebben hun eigen voor- en nadelen. We spreken fotografen met jarenlange ervaring om te bekijken wat hun ervaringen zijn.
Tekst: Eefke Burg
Noot: In een eerdere versie van het artikel dat we deelden in ons magazine stond per abuis de website van Michael Weers verkeerd vermeld. Onderaan dit artikel kan je het juiste adres terugvinden.
Waarom gebruikers kiezen voor Windows
Waar je bij macOS een overzichtelijke keuze maakt tussen verschillende 'one-size-fits-all' varianten, heb je bijna een onbeperkte keuze aan laptops en computersystemen met verschillende specificaties die draaien op Windows. Deze beperkte variatie van Apple vergemakkelijkt misschien wel je uiteindelijke keuze, maar als je precies weet wat je van een computer wil, kan je bij Windows vrijwel altijd een systeem vinden dat precies bij jouw eisen past.
Windows is toegankelijk en werkt voor veel gebruikers gemakkelijk. ‘Ik vind de gebruiksvriendelijkheid van Windows gewoon heel fijn,' vertelt Matthijs Bettman, landschapsfotograaf. ‘Als ik een telefoon of harddisk of iets dergelijks aansluit dan kan ik meteen in mijn mappen en knippen en plakken, terwijl ik met Apple de ervaring heb dat dit niet zo makkelijk gaat.’
Een belangrijke factor die voor veel mensen een rol speelt is de prijs. Deze valt over het algemeen vaak 30% of lager uit vergeleken met Apple-producten. Deze prijs geldt niet alleen voor de aanschaf van het systeem, maar mocht je ooit een reparatie nodig hebben, dan valt deze voor Windows ook vele malen goedkoper uit. ‘Ik kan best met Apple werken, maar ik vind het te duur. Voor hetzelfde geld kan ik twee laptops met Windows erop kopen,’ geeft Matthijs aan.
‘Op aanraden van anderen heb ik toch een keer een Mac mini gekocht, maar binnen een maand zat ik weer op mijn Windows-pc,' vertelt Margriet Cloudt, concertfotograaf. ‘Qua Photoshop is er namelijk geen verschil of je een pc hebt of een Mac en ik moet eerlijk zeggen dat Apple destijds wat nadelen had.’ Zo geeft ze aan dat het instellen van een andere standaard opslaglocatie niet intuïtief genoeg ging.
Dat de hardware een stuk goedkoper uit valt merkte ze ook bij de aanschaf van extra geheugen. Margriet vervolgt: ‘In mijn Mac mini wilde ik wat meer geheugen hebben zitten. Als ik 4 gigabyte bij de Macwinkel had aangeschaft dan zou ik daar 200 euro voor kwijt zijn geweest. Toen heb ik even op internet gezocht en was dit geheugen ook van andere merken verkrijgbaar, wat overigens ook heel goed werkte. Dat koste me maar 50 euro.’
Waar je bij Apple vast zit aan de goedgekeurde software, zijn er haast onbeperkte mogelijkheden voor gebruikers van Windows. 'Voor Windows zijn er net wat meer programma’s beschikbaar,' geeft Alice van Kempen, furbexfotograaf aan. Portretfotograaf Michael Weers vult aan: ‘De integratie van subsoftware is meer aanwezig. Op het moment dat je een additionele connectie wil maken met een extern programma dan kan dat makkelijker met Windows, daar wordt meer voor ontwikkeld.’ Dat heeft er volgens hem mee te maken dat er op dit moment meer mensen zijn die gebruik maken van Windows. ‘De community van Microsoft is gewoon groter dan die van Mac.’
Dat er meer ontwikkeld wordt voor Windows, kan soms ook nadelen opleveren. Er worden hierdoor immers óók meer schadelijke programma’s voor het platform ontwikkeld. Het hebben van een goede virusscanner is dan ook onontbeerlijk.
Een ander nadeel aan het gebruik van Windows is dat er hogere eisen worden gesteld aan je apparatuur: het gebruik van een snellere processor, meer intern geheugen en een grotere harde schijf.
Mac: een overzicht van de voor- en nadelen
Een belangrijk lang gebruikt argument van het gebruiken van Apple is dat de software voor de hardware is gebouwd, waardoor deze een optimale compatibiliteit heeft. Nu Windows ook met eigen systemen op de markt is gekomen, is dat argument wellicht minder relevant. Toch blijft het zo dat alle apparaten van Apple goed met elkaar samenwerken. Hierdoor werkt alles vaak meteen, zonder dat er bij het installeren van een schone versie nog extra stappen bij benodigd zijn.
'Van smart watches tot iPads en Apple CarPlay, alles communiceert heerlijk met elkaar samen,' geeft concertfotograaf Marcel Krijgsman aan. Hij vervolgt: 'Het systeem is stabiel en start meteen op. Bedrijfsmatig gezien vind ik dat gewoon fijn.'
Apple richt zich dan ook al vanaf het begin op gebruiksgemak. Bruidsfotograaf Joséphine Kurvers vertelt hierover: 'Het systeem is meteen ready-to-go en dat werkt erg goed. Qua interface is het voor mij intuïtief en het gebruiksgemak ervaar ik als erg prettig.'
Doordat de software van Apple voor de computer is gebouwd staat het systeem erom bekend dat het enorm stabiel is. 'Ik vind het belangrijk dat de machine gewoon doordraait,' geeft architectuurfotograaf Martijn Kort aan. Dat een machine langer de tijd neemt in plaats van dat de applicatie crasht als het geheugen vol is. Bij de computers die ik in het verleden had was dit niet altijd het geval.'
Voor macOS bestaan er minder programma's dan voor Windows. Wel zijn de programma's die er zijn stabieler. Om buiten de Appstore om software te installeren ben je genoodzaakt om handmatig instellingen aan te passen. Die barrière zorgt ervoor dat gebruikers minder snel in aanraking komen met schadelijkse software. Tegenwoordig is het zo dat ook Windows een online winkel heeft waar apps worden aangeboden die door Windows gecontroleerd zijn, waardoor deze veiligheid ook voor Windowssystemen gegarandeerd kan worden. Omdat het marktaandeel van Apple ook lange tijd lager was dan Windows werden er door hackers meer virussen voor Windows gecreëerd, waardoor je bij het gebruik van een Mac minder kans op infectie hebt.
'Destijds ben ik overgestapt omdat ik van collega's die op de Mac werkte hoorde dat zij nooit last hadden van virussen,' geeft portretfotograaf Nico Pakvis aan. 'Inmiddels werk ik al tien jaar met mijn Mac en ik heb er nog nooit problemen mee gehad.' Het uiterlijk mag er volgens hem ook zijn. 'Ik hou wel van een mooi design en een Mac-computer ziet er vaak prachtig uit als je hem op tafel ziet staan,' licht Nico toe. 'Het is veel mooier dan de losse kasten die je vroeger overal zag.'
Als fotograaf ben je vaak uren aan het bewerken en veel onderweg. Een lange accuduur is daarbij onontbeerlijk. De laptops van Apple hebben een lange accuduur waardoor je minstens één werkdag kan werken met je Mac.
Toch zijn er ook een aantal nadelen die werken met een Mac met zich mee brengt. Zo kosten macOS-devices een stuk meer dan Windows-computers. Apple vindt het daarnaast belangrijk dat hun systemen stabiel zijn, waardoor bijvoorbeeld in de tijd dat de meeste Windows computers al over een i7-processor beschikten, MacBooks vaak nog standaard werden geleverd met i5.
Ook is het goed om te weten dat, in de zeldzame gevallen dat je wel een probleem hebt met je Mac, je dit minder gemakkelijk zelf kan oplossen. Waar onderdelen bij de meeste Windows-laptops over het algemeen nog (gedeeltelijk) zelf te vervangen zijn, wordt dit bij een MacBook een stuk lastiger, omdat de body dicht is gemaakt. Het is dan ook over het algemeen niet mogelijk om je MacBook te upgraden.
Conclusie Mac versus Windows
'Persoonlijk heb ik niet echt een voorkeur, ik vind het allebei fijn werken,' zegt Alice van Kempen. 'Allebei de systemen hebben hun voor- en nadelen. Ik denk dat de Mac iets stabieler is en dat Windows makkelijker en toegankelijker is en dat het fijn is dat daar ook meer programma's voor beschikbaar zijn.' Gebruikers die roepen dat Windows beter is dan Mac, of andersom, hebben in feite allebei gelijk. Tegelijkertijd hebben ze het allebei ook bij het verkeerde eind. Allebei de systemen kunnen namelijk alles wat nodig is om een computer goed te kunnen gebruiken. De gebruikerservaring zal wel voor iedereen anders zijn en beide systemen blinken uit in andere onderwerpen, onderwerpen die voor sommige fotografen belangrijker zullen zijn dan voor anderen.
Het Panel
Matthijs Bettman
Landschapsfotograaf Matthijs is een landschapsfotograaf wiens werk zich kenmerkt door veel kleur en een prachtig lichtgebruik. Bekijk hier zijn website.
Margriet Cloudt
Concertfotograaf Margriet zoekt in haar beelden de contrasten op. Haar zwart-wit concertfoto's tonen veel dynamiek en levendigheid. Bekijk hier haar website.
Alice van Kempen
Furbexfotograaf Alice is de eerste fotograaf ter wereld die zich richt op furbex en als fotograaf maakt ze originele beelden op onontdekte plekken. Bekijk hier haar website.
Michael Weers
Zwangerschaps- en newbornfotograaf In zijn foto's zoekt Michael de intimiteit op en laat mensen ongeposeerd het beste tot hun recht komen. Bekijk hier zijn website.
Marcel Krijgsman
Concertfotograaf Voorbereiding staat bij de fotografie van Marcel Krijgsman centraal. Zowel zijn editorial shoots voor tijdschriften als zijn concertfoto's zijn altijd tot in de puntjes verzorgd. Bekijk hier zijn website.
Joséphine Kurvers
Bruidsfotograaf De stijl van Joséphine is erg ongedwongen. Ze werkt vanuit gevoel en intuïtie en legt daarmee de momenten vast zoals ze zijn. Bekijk hier haar website.
Martijn Kort
Architectuurfotograaf Martijn is naast fotograaf ook piloot en vliegt voor zijn shoots dan ook de hele wereld over. Hij creëert lichte en frisse beelden die tot de verbeelding spreken. Bekijk hier zijn website.
Nico Pakvis
Portretfotograaf De foto's van Nico vallen op door precisie in belichting. Het liefst werkt Nico dan ook in zijn studio. Zijn portretten zijn pakkend en bloedmooi.