Zoveel fotografen zoveel smaken

Welk statief past bij jou?

Redactie DIGIFO... 7165 0

Statieven zijn al eeuwen oud maar nog altijd onmisbaar binnen de fotografie. En waarom? Die vraag is simpel te beantwoorden. Het gebruik van een statief voorkomt bewegingsonscherpte. Minder makkelijk is de vraag welk statief je kiest. Ze zijn er namelijk in allerlei soorten en maten.

Ver voordat fotografie zijn intrede deed, bestonden er al statieven. Eeuwen terug moesten er namelijk al kijkers en telescopen ondersteund worden om trillingen te voorkomen. Maar laten we niet al te lang stil staan bij het verleden. Het moderne, inklapbare statief  kent zijn oorsprong in een tijd waar fotografie zich steeds vaker naar buiten toe verplaatste. De eerste waren van hout, metaal of messing (lees: zwaar). Door de jaren heen werden er steeds lichtere materialen gebruikt, denk aan aluminium, glasvezel en carbon fiber. Zo werd het statief steeds lichter en dus mobieler. Met name carbon is vandaag de dag erg in trek. Het materiaal is licht, maar heel erg sterk. Het feit dat fotografie steeds vaker een outdoor-activiteit is geworden, zien we sterk terug in het enorme aanbod van juist die lichtgewicht statieven. Bij dit soort statieven is en blijft stabiliteit overigens wel altijd een ding. Om die reden hebben veel van dit soort statieven een haak in het midden van de zuil waaraan je een gewicht of fototas kunt hangen voor extra stabiliteit.

Goedkoop is duurkoop

Zoals met veel dingen, zijn statieven waard wat ze kosten. Goedkoop is niet zelden duurkoop. Wie serieus gaat fotograferen, doet er verstandig aan een goed en stevig statief aan te schaffen. Kies een statief dat uitschuifbaar is tot je eigen hoogte, en daarbij nog redelijk stabiel. Ook is het zaak dat de poten in lengte verstelbaar zijn. Koop bij voorkeur ook een statief waarbij de poten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, zodat je op oneven terrein toch gemakkelijk de camera horizontaal kunt richten. Er zijn nog altijd statieven op de markt waarbij de poten met elkaar verbonden zijn. Geloof ons, die kunnen frustrerend in gebruik zijn. Ook doe je er verstandig aan goed te letten op het statiefhoofd, waar de camera aan bevestigd wordt. Kies bij voorkeur een statief met een balhoofd, geen videohoofd. Een videohoofd is verstelbaar in verticale en horizontale hoeken, en soms ook kantelbaar. Dat is voor fotografie niet altijd even handig. Met een balhoofd kun je zeer snel de camera in elke willekeurige oriëntatie positioneren en vastzetten. Dit spaart tijd en gedoe.

Wanneer gebruik je welk statief?

Voor het maken van landschapsfoto's gebruik je een ander statief dan voor het maken van macrofoto's of video's. Wanneer gebruik je nu welk soort statief? Voor landschapsfotografie raden wij een robuust statief aan dat snel en eenvoudig is in te stellen. Je hebt als landschapsfotograaf te maken met wind, water en ongelijke ondergronden. Daarom moet je statief overal op berekend zijn én je moet het statief goed schoon kunnen maken. Kies daarom voor een robuuste tripod met een balhoofd óf een drieweg-kop en poten met een draaivergrendeling. 

Macrofotografie

Bij macrofotografie kan de kleinste beweging of trilling al onscherpte veroorzaken. Je wilt een stabiel statief, dat ook nog eens dicht bij de grond kan. Een tripod zonder middenkolom kun je dicht bij de grond gebruiken. Er bestaan zelfs statieven met een omkeerbare middenkolom én statieven waarbij je de middenkolom overdwars op de poten kunt monteren. Wil je macrofoto's maken? Kies dan voor een speciaal macro-statief!

Reisfotografie

Speciaal voor de reisfotograaf zijn er extra lichte statieven. Een reisstatief is over het algemeen erg licht en compact op te bergen. Hoe kleiner en lichter het statief is, hoe makkelijker je hem mee kunt nemen tijdens het reizen, een wandeling of een hike. Een nadeel is dat een reisstatief gemiddeld iets minder hoog is en wat minder draagvermogen heeft.

Om je een beeld te geven van het aanbod aan statieven zetten we verschillende statieven van verschillende merken voor je op een rij:

Benro FGP28A

De Benro FGP28A System GoPlus Aluminium is een reisstatief met flexibele middenkolom die in alle standen te gebruiken is. Van verticaal, via horizontaal naar verticaal omlaag, en alles er tussenin. Dat betekent dat de camera niet altijd boven het centrum van het statief gebruikt hoeft te worden. Handig bij bijvoorbeeld macrofotografie.
Prijs € 179,-
Info www.benro.nl

Benro TMA27C

De Benro TMA27C is een stevig statief van 9-laags carbon met een maximale hoogte van 162 centimeter en een maximale belasting van liefst 14 kilogram! Dat maakt dit statief erg geschikt voor gebruik met systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en videocamera's. Het statief wordt geleverd met een korte midden kolom waardoor je laag bij de grond kunt fotograferen. 
Prijs € 299,-
Info www.benro.nl

Benro TMS07A 

Het uiterst compacte TMS07A Macro statief heeft een maximaal draagvermogen van 4 kilogram. Met een minimale hoogte van 11.3 centimeter kan dit statief nagenoeg plat op de bodem ingesteld worden. Ideaal voor macrofotografie. De ingeschoven lengte is minder dan 30 cm waardoor dit statief in ieders tas past.
Prijs € 99,95
Info www.benro.nl

Benro TMA47AXL

Het Benro TMA47AXL Mach3 Statief is ijzersterk. Het statief is vervaardigd uit aluminium en heeft een maximale hoogte van 216 centimeter en een maximale belasting van 20 kilogram. Door de maximale belasting is dit statief geschikt voor gebruik met systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en videocamera's. Het statief laat zich eenvoudig opzetten en in hoogte aanpassen. 
Prijs € 219,-
Info www.benro.nl

Benro GD3WH Geared Head 

Met de GD3WH Precision Geared Head kan de positie van jouw camera nauwkeurig worden ingesteld. Vervaardigd uit magnesium, is de GD3WH duurzaam en ook nog eens enorm licht, slechts 870 gram. Desondanks heeft  de kop toch een maximale belasting van 6 kg. De kop is voorzien van drie afzonderlijke en nauwkeurig instelbare assen die voor zowel architectuur- als landschapsfotografie zeer praktisch zijn.
Prijs € 219,95
Info www.benro.nl

Gitzo GT0545T Traveler Kit

De Gitzo GT0545T Traveler Kit is een ideale lichtgewicht kit voor onderweg. Deze set bestaat uit de GT0545T Traveler Tripod en het GH1382TQD Balhoofd. Gooi deze set met de meegeleverde schouderriem over je schouder en je kan op weg. De combinatie weegt zo'n 1290 kilogram en is slechts 36,5 cm lang in opgevouwen toestand.
Prijs € 799,-
Info www.gitzo.com/nl-en/

Gitzo GT5533LS eXact Carbon Systematic L Series 5

Dit statief is gemaakt van carbon fiber en voldoet perfect aan de vereisten die Gitzo voor de Series 5 line-up heeft gesteld. Hierin staan een minimaal gewicht, extreme duurzaamheid en een compromisloze stabiliteit centraal. Het statief heeft een maximale hoogte van 145 cm, een minimale hoogte van 10 cm en een draagvermogen van 40 kg.
Prijs € 999,- (excl. kop)
Info www.gitzo.com/nl-en/

Gitzo GHFG1 Fluid Gimbal Head

Deze statiefkop is ideaal voor het gebruik van grote teleobjectieven. De Fluid Gimbal wordt aan het statief gemonteerd en zorgt voor stabilisatie en nauwkeurigheid tijdens het fotograferen. Door het lichte gewicht van slechts 1350 gram en de unieke vloeistofdemping is deze Fluid Gimbal Head ideaal voor fotografen die zowel fotograferen als filmen.
Prijs € 549,-
Info www.gitzo.com/nl-en/

Cullmann Mundo 525MC zilver

Het Cullmann Mundo 525MC is een driepoot-statief met geïntegreerde monopod. Dit carbon statief is ideaal te gebruiken in combinatie met middelgrote spiegelreflexcamera's en biedt een stevige basis voor onder meer landschaps- en portretfotografie. Doordat je de poten om kunt klappen, is het statief van 159,5 cm hoog naar 45,5 cm klein om te zetten voor makkelijk transport.
Prijs € 249,95,-
Info www.transcontinenta.nl/cullmann

Cullmann Mundo 518T

Dit compacte reisstatief neem je eenvoudig mee in je tas. Ondanks de compacte afmetingen en het lage gewicht zorgt de tripod wel voor stabiliteit en veelzijdigheid. Het statief is gemaakt van gefreesde aluminium onderdelen en weegt slechts 800 gram. Dit statief van 52,5 cm is opgevouwen slechts 17,5 cm. Daarmee past het in de meeste fototassen. 
Prijs € 89,95
Info www.transcontinenta.nl/cullmann

Cullmann Concept One 628M + OT38

Dit statief is de meest uitgebreide in de Concept One serie van Cullman. Betrouwbaarheid en stabiliteit staan centraal bij dit statief. De Cullmann Hybride kop maakt het mogelijk om in een paar seconde van foto- naar video gebruik om te schakelen. 
Prijs € 269,-
Info: www.transcontinenta.nl/cullmann

Sirui RX-4214X

De Sirui RX-4214X blinkt uit in kracht en inzetbaarheid. Het is uiterst geschikt voor zowel fotografie als voor filmen. Met het vervangen van de statiefplaat door een universele plaat maak je van hetzelfde statief snel en eenvoudig een videostatief. De RX-4214X is gemaakt van carbon en heeft een maximaal draagvermogen van 25 kilo.
Prijs € 799,-
Info www.sirui.eu / www.tse-imaging.nl

Sirui RX-2214X

De Sirui RX-2214X is een sterk carbon statief. Het onderscheidt zich van andere statieven door zijn verwijderbare montageplaat. Dankzij deze unieke eigenschap kan de montageplaat verwisseld worden voor de 75mm bowl of de middenkolom. Het maximale draagvermogen is 18 kilo. Met een minimale hoogte van 11,5 centimeter is dit statief ook geschikt voor macrofotografie. 
Prijs € 549,-
Info www.sirui.eu / www.tse-imaging.nl

Kingjoy SC051

Het balhoofd van de Kingjoy SC051 kan maximaal twee kilo dragen. Ingeklapt is dit statief slechts 16 cm hoog. De maximale hoogte van de Kingjoy SC051 is 47,4 cm. De tussenhoogte bedraagt 23 cm. Dit speciaal voor reis- en outdoorfotografen ontworpen statief, ondersteunt de meeste DSLR-camera's en kan 180 graden draaien. 
Prijs € 64,-
Info www.kingjoy.nl / www.laminanederland.nl

Kingjoy P056 statief

Dit uit aluminium vervaardigde, compacte statief is geschikt voor DSLR, ILDC en DV camera’s van verschillende merken en kan maximaal 4 kilo dragen. Met name bij het fotograferen op oneffen terreinen, in onhandige opnamesituaties of voor het vastleggen van beelden vanuit een zeer lage hoek is dit statief jouw ideale partner. 
Prijs € 79,-
Info www.kingjoy.nl / www.laminanederland.nl

Manfrotto 190 Go! MK190GOC4-BHX

De Manfrotto 190 Go! MK190GOC4-BHX is een stevig en stabiel carbonfiber statief inclusief een balhoofd en snelkoppelingsplaat. Het statief heeft een minimale hoogte van negen centimeter en een maximale hoogte van 152 centimeter en weegt 1.66 kilogram en heeft een maximale belastbaarheid van 7 kilogram.
Prijs €499,-
Info www.manfrotto.nl

Manfrotto 190 Go! MT190GOA4

De Manfrotto 190 Go! MT190GOA4 is een stevig en stabiel aluminium statief met een minimale hoogte van negen centimeter en een maximale hoogte van 152 centimeter. Het statief weegt 1.66 kilogram en heeft een maximale belastbaarheid van 7 kilogram.
Prijs €179,-
Info www.manfrotto.nl

Manfrotto MKBFRTA4BK-BH Befree Aluminium Tripod Kit

Met een maximaal draagvermogen van acht kilogram is de Manfrotto MKBFRTA4BK-BH Befree Aluminium Tripod Kit een robuust reisstatief. Het statief is gemaakt van lichtgewicht, maar toch sterk aluminium en weegt slechts 1.5 kilogram. Je heb met deze kit een variabele maximale hoogte van 127 tot 150 centimeter dankzij de uitschuifbare middenkolom.
Prijs €189,-
Info www.manfrotto.nl

 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie