Waarom cine-objectieven zo duur zijn
Waarom is het gebruik van een parfocaal objectief goed voor filmmakers?
Filmmaker Michael de Maven vertelt in zijn video wat een parfocaal objectief is en waarom dit zo belangrijk is voor videografen. Persoonlijk ben ik een opgeleid filmmaker en op school leerde ik altijd de truc dat je kon scherpstellen door eerst in te zoomen, scherp te stellen op hetgeen je scherp gesteld wilde hebben en vervolgens uit kon zoomen en dat de scherpstelling dan nog steeds hetzelfde zou zijn. Toen ik eenmaal overstapte op fotografie merkte ik dat dit niet altijd het geval was. Waar heeft dit mee te maken?
Lees ook: Waarom het starten van je eigen YouTube kanaal een goed idee is
De meeste zoomobjectieven zijn varifocale objectieven. Dit betekent dat de scherpstelling verandert als de brandpuntsafstand van het objectief verandert. Voor fabrikanten is het vaak goedkoper om varifocale objectieven te produceren. Aan de andere hand heb je ook nog zoiets als een parfocaal objectief; waarbij de focus niet verandert als de brandpuntsafstand wijzigt. Dit heeft een aantal voordelen, waaronder dat je kan inzoomen, scherpstellen en vervolgens kan uitzoomen om je shot te maken. Als je gaat filmen is dit erg belangrijk: immers wil je soms tijdens het maken van een beeld uitzoomen en vaak is het niet mogelijk om dan tegelijkertijd opnieuw scherp te stellen. Ook is dit niet wenselijk: want je wil dat jouw shot ook tijdens het uitzoomen scherp blijft op hetzelfde punt.
Lees ook: Hoe het is om te fotograferen met een camera die meer waard is dan een auto
Professionele filmsets beschikken vaak over een zogenaamde ‘focuspuller.’ Dit is een assistent van de cameraman en degene die het beeld scherpstelt. Dit zijn mensen die ontzettend goed zijn geworden in het schatten van afstanden: op het objectief kan je terugvinden welk punt scherp is. Ook wil je dat dit hetzelfde blijft bij wisselende brandpuntsafstanden: immers ziet de focuspuller het beeld vaak zelf niet, als hij bezig is met scherpstellen.
Bekijk de volledige video over het gebruiken van een parfocaal objectief
Bekijk hieronder de video van Michael de Maven waarin hij nog verder uitlegt wat een parfocaal objectief is: