Vraag het dokter Dré: Waarom jouw foto's soms weinig contrast en kleur vertonen

Vraag het dokter Dré: Waarom jouw foto's soms weinig contrast en kleur vertonen

Redactie DIGIFOTO Pro 1285

Regelmatig krijgen wij op de redactie vragen van lezers over technische aspecten van fotografie. Soms werkt een camera niet zoals verwacht, soms vraagt iemand zich af hoe een specialistische bewerking moet worden uitgevoerd. Hoewel wij over vrijwel alle onderwerpen schrijven en hebben geschreven, kunnen we op sommige vragen niet meteen een kant-en-klaar antwoord geven. Voor dit soort vragen hebben we de rubriek ‘Vraag het dokter Dré’ in het leven geroepen. Onze fotografiedokter Dré de Man heeft vrijwel overal een antwoord op. 

 

Tekst: Dré de Man, Redactie

Vraag het dokter Dré 

Zit jij met een (technische) vraag over fotografie? Beschrijf waar je tegenaan loopt en deel eventuele foto's waarop duidelijk is wat er aan de hand is. Stuur een mail naar mij: dokterdre@clipboardmedia.nl en wij gaan ermee aan de slag. Is het een vraag waar veel lezers tegenaan lopen of waarover veel te vertellen is? Dan heb je een grote kans dat we jouw ingestuurde vraag behandelen in het magazine.

Lezersvraag

Lezer x (naam en adres bij de redactie bekend) schreef: ‘Ik heb tot nu toe met veel plezier gefotografeerd en mijn foto’s zagen er ook altijd goed uit. Veel complimenten van mijn vrouw en mijn familie, kortom ik was best blij met camera. Maar sinds een week zien mijn foto’s er niet meer uit, het lijkt wel alsof mijn camera kapot is. Hij doet wel alles heel normaal, scherpstellen en afdrukken, maar de foto’s hebben nauwelijks contrast en kleur, ik begrijp er niets van.’ Lezer x had al naar de ISO-instelling gekeken en geprobeerd bij mooier weer te fotograferen maar dat mocht allemaal niet baten. Wat was er aan de hand?

Ik heb meerdere emails ontvangen van lezers die ook om voor hun onverklaarbare redenen foto’s kregen die er - zeker bij het terugkijken op de camera en zelfs al in de zoeker - heel anders uitzagen dan ze gewend waren. Grijs en contrastarm is ongewenst, maar ook het omgekeerde kan echt een probleem vormen, met name bij portretten: foto’s die ineens veel te felle kleuren hebben en die er te hard uitzien, zodat rimpels versterkt worden.

In al die gevallen is de reden vrij simpel: om welke reden dan ook is op de camera een ander Picture Profile (o.a. Nikon), Picture Style (Canon) of Creative Style (Sony) ingesteld. Helemaal wanneer dat er eentje is voor film of anderszins, dan krijg je heel grauwe en contrastarme foto’s. Ook de keuze voor profielen als levendig kunnen voor ongewenste resultaten zorgen. Vergeet ook niet dat ander profielen bij een spiegelloze camera voor een zoekerbeeld zorgen dat er dan net zo uit ziet als het profiel - tenzij je natuurlijk die mogelijkheid uitgeschakeld hebt. Dat laatste is dan weer gevaarlijk bij jpg omdat je dan niet in de gaten hebt dat je met het verkeerde profiel aan het fotograferen bent.

Het kan trouwens nog erger: heb je per ongeluk (doordat bij het uit de tas halen een knop verdraaid is) echt een effect of speciale scène-instelling ingesteld, dan krijg je mogelijk nog gekkere resultaten. Maar meestal zie dat dan aan de stand van de programmaknop, of hoe die ook verder op jouw camera moge heten.

Sowieso is deze fout een extra reden om in RAW te fotograferen. In dat geval is er eigenlijk niets aan de hand: bij de verwerking ben je vrij om welk profiel dan ook te kiezen en maak je de foto net zo kleur- of contrastarm of rijk als je maar wil.

 

Foto: Nikon D3500_ISO_20018.0-70.0 mm f_3.5-4.5@40.0 mm1_160 sf_9.0_DSC0111_01.JPG

Camera: Nikon D3500

ISO: 100

Objectief: AF-S Nikkor 18-55mm f3.5-5.6

Brandpuntsafstand: 40mm

Diafragma: f/9

Sluitertijd: 1/90s

 

Dit is een artikel uit DIGIFOTO Pro 5.2023. Lees hem nu digitaal: DIGIFOTO Pro 5.2023

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie