VPN: een handige tool voor de fotograaf
Werk je op locatie dan is het versturen van zware foto- of videobestanden (naar een opdrachtgever) of bestanden opslaan in de cloud via een mobiel netwerk vaak geen optie. Waarschijnlijk verbind je jouw laptop of telefoon wel eens met een onbeveiligd openbaar wifinetwerk. Dat is verre van ideaal.
Wat is een VPN precies? VPN betekent Virtual Private Network. Het is als het ware een tunnel om je internetverbinding heen. Deze tunnel schermt jouw gegevens af (waaronder je fotomateriaal), zodat je ongewenste meekijkers kunt weren. Als extra beveiligingslaag zijn de data binnen de tunnel versleuteld.
Bovendien anonimiseert zo’n VPN-verbinding je gebruikersgegevens en locatie, door je een ander IP-adres toe te wijzen. Zo ben je overal verzekerd van een veilig internetgebruik.
Extra zekerheid onderweg
Een gestolen camera of een kapotte SD-kaart, je bent je prachtige foto’s helaas snel kwijt. Vooral op reis. Als ervaren fotograaf heb je daar natuurlijk een oplossing voor: een online back-up. In de cloud dat materiaal, liefst zo snel mogelijk.
Een VPN is geen overbodige luxe om je foto’s overal ter wereld veilig online te kunnen zetten. Wie weet wat er allemaal met je data gebeurt als je zonder beveiliging verbinding maakt in een obscuur internetcafeetje?
Als fotograaf of journalist wil je uiteraard ook een goede persoonlijke beveiliging en de zekerheid dat je foto’s niet ontvreemd worden. Door je foto’s over een VPN-verbinding te versturen hebben enkel jij en de ontvanger toegang tot de afbeeldingen.
De meeste gebruikers van een openbaar netwerk hebben geen slechte bedoelingen, maar mocht er iemand tussen zitten die kwaad in de zin heeft, dan stuit hij op de barrière van je versleutelde verbinding. Zonder VPN, daarentegen, ligt je fotomateriaal bijna voor het oprapen.
Uploadsnelheid en privacyvoorwaarden
Omdat een VPN-dienst je data via een beveiligde, externe server leidt, kan de verbinding trager zijn.
Deze omleiding garandeert de gewenste digitale veiligheid, maar kan ook tijd kosten. Gelukkig is dit niet bij elke aanbieder het geval. Daarom is het belangrijk om nauwgezet onderzoek te doen en een dienst te selecteren met een groot serverpark (veel servers op verschillende locaties) en een solide beveiliging die de internetsnelheid niet of nauwelijks beïnvloedt.
Houd in gedachten dat uploadsnelheid vaak slechts een fractie van de downloadsnelheid is - en dat je geen trage VPN-dienst wilt die een upload nóg langzamer maakt.
Verder is het essentieel om rekening te houden met de privacyvoorwaarden (wat wordt er allemaal gelogd?), en eventuele beperkingen zoals een gelimiteerde toegang tot e-mails.
Deze aandachtspunten zijn van belang om je gegevens te beschermen tegen het meekijkende oog van Uncle Sam en andere overheden. Daarnaast is het handig als je laagdrempelig contact kunt opnemen met de klantenservice in het geval van issues of twijfels.
Andere voordelen van een VPN
In het buitenland, met name buiten Europa, heb je soms geen toegang tot bepaalde websites. Dat wordt veroorzaakt door het fenomeen ‘geoblocking’. Heb je wel toegang, dan is de kans groot dat je een lokale versie van de website te zien krijgt. Met een VPN-verbinding los je deze blokkade eenvoudig op: dankzij een vervangend IP-adres kun je namelijk internetten vanwaar je wil en de websites bezoeken die je gewend bent.
Kort samengevat, een VPN-dienst is een handige tool voor de fotograaf die veel onderweg is. Door de virtuele verbinding zijn je gegevens en kostbare foto’s optimaal beschermd tegen allerlei vormen van datadiefstal.