Vijf nieuwe bedrijven omarmen MFT-standaard

Jesse Kraal 2692
Olympus heeft middels een persbericht naar buiten gebracht dat vijf nieuwe bedrijven zich hebben aangesloten bij de micro four thirds-standaard. Er zitten bekende namen tussen, maar ook bedrijven die zich richten op industriële toepassingen.

Onder de 'bekende' nieuwkomers zien we Blackmagic Design en JK Imaging. Dat eerste bedrijf kennen we van de Blackmagic Cinema Camera, een 'betaalbare' 2,5K-videocamera. Deze is er met een Canon EF-vatting, maar later volgt ook een variant met passieve mft-vatting. Dat wil zeggen dat de vatting fysiek hetzelfde is als van bijvoorbeeld Olympus en Panasonic mft-camera's, maar dat er geen elektronische connectie is tussen camera en objectief. Deze vatting is dan ook vooral bedoeld om te werken met adapters en manuele objectieven. Wellicht dat er door het toetreden van Blackmagic Design tot de mft-standaard ook een Cinema Camera gaat komen met een elektronische mft-vatting.

Black Magic

Blackmagic Cinema Camera

Ook JK Imaging is bekend, al is dat pas sinds enkele dagen. Het bedrijf heeft kortgeleden een mft-camera aangekondigd welke ze onder de Kodak-vlag op de markt brengen. Hoewel er nog weinig over de camera bekend is, vermoeden we dat ze op het lagere segment van de markt mikken.

Industriële en professionele camera's

De overige bedrijven, SVS-Vistek, Photron en View Plus, zijn bij het grote publiek veel minder bekend en dat is niet vreemd. Alle drie maken ze namelijk professionele videocamera's en industriële fotocamera's en richten ze zich niet op de consumentenmarkt.

Lumiere

View Plus maakt deze 4K-videocamera met Nikon F-vatting.

Het is niet de eerste keer dat nieuwe bedrijven zich voegen bij de micro four thirds-standaard. Een jaar geleden werden Kenko-Tokina, Tamron en Astrodesign al aan de lijst toegevoegd.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van wimhendriks

Lumiere maakt wel de meeste kans als het gaat om haalbaarheid in gebruik van de profi's,qua spec. vorm en lenzen.Alleen welke RAW er staat "in pc" .En de camera zal wel wat kosten omdat deze uit Japan komt en daar worden geen goedkope camera's meer gemaakt.Ik zet in op de Chinese markt, wel eens waar komt KineRaw mini S35 van 2K met canonvating maar gaat hoogstwaarschijnlijk $4000 kosten.Dat is beter betaalbaar ook voor profi's.en RAW in cine DNG net als de BMCC.

afbeelding van jesse kraal

Het lijkt er inderdaad op dat de Lumiere niet gebruik maakt van onboard processing, maar dat de camera alleen werkt wanneer aangesloten op een pc. Dat is dus nog een extra kostenpost bovenop de waarschijnlijk toch al vrij kostbare camera ;)