Verslag: Unseen Photo Fair 2014

Joni Hendrix 1795
Aparte portretten, stillevens met rottend eten en interessante landschapsfoto’s. Je zag het allemaal voorbij komen bij de derde editie van Unseen Photo Fair in Amsterdam. De fotografiebeurs was te bezoeken van donderdag 18 tot en met zondag 21 september. Wij zijn er geweest en geven een verslag.

Voor fotografieliefhebbers en -verzamelaars is Unseen een echt walhalla. Bij binnenkomst in de Gashouder wist je even niet waar je naartoe moest. Overal hingen foto’s, hele mooie, maar ook veel aparte. Apart in de zin van: ‘Wat is dit? Wat moet het voorstellen?’ Veel foto’s moesten gewoon van dichtbij bekeken worden, ook al wist je daarna nog niet precies wat je eigenlijk gezien hebt. Het is leuk om zoveel verschillend werk bij elkaar te zien. Dat maakt het bezoeken van de beurs ook aantrekkelijk. Je gaat niet het werk van één fotograaf bekijken, maar van meer dan honderd fotografen.


Bezoeker bekijkt het werk van Todd Hido.

Mini galerieën

De opstelling in de Gashouder was een interessant, knus en mooi geheel. Je kon een ronde maken langs allerlei mini galerieën. Tijdens de beurs liep je zo van Amsterdam naar Japan en van Engeland naar Korea. In totaal deden er 53 nationale en internationale galerieën mee aan Unseen. Ze lieten nog nooit eerder getoond werk van fotografen zien, maar ook projecten van jong talent. Dit jaar waren er meer dan zestig primeurs. Het werk van deze artiesten, onder wie Daniëlle van Ark, Ralph Baiker, Arno Schidlowski, Maurice van Es en Tom Butler, was nog nooit eerder getoond in een galerie of op internet.

Unseen Collection

Het werk wat in de Gashouder tentoongesteld was, is niet voor iedereen betaalbaar. Er hangt al snel een prijskaartje van een paar duizend euro aan. Voor een beginnende verzamelaar is dit onbetaalbaar. Daar had de fotografiebeurs goed op ingespeeld. Ze hadden The Unseen Collection samengesteld voor beginnende verzamelaars. In de kleine glazen galerie buiten naast de Gashouder waren foto’s te koop onder de 1000 euro. Dit is een goede opstap naar een grote verzamelcarrière. Het werk wat daar tentoongesteld was, was ook zeker de moeite waard, maar wel minder spectaculair dan de werken in de Gashouder.

Veel bezoekers bekeken The Unseen Collection. Toch was dit voor veel mensen nog nét een beetje te duur, maar kijken kan altijd wel. ‘Ik heb het geld er niet voor’, vertelde een bezoeker. ‘500 euro is voor mij nog teveel hoor. Ik heb het wel, maar ik wil het hier eigenlijk niet aan uitgeven. Ik vind het heerlijk om al dat moois te bekijken, maar ik hoef het niet aan de muur te hebben hangen. Het is gewoon te duur.’ Met hem nog velen anderen. Er waren veel fotografieliefhebbers aanwezig om al het nationale en internationale werk te bekijken, maar die het niet wilden of konden kopen.


Een bezoeker bekijkt The Unseen Collection. Zou ze ook wat gekocht hebben?

Meer dan spotten

Unseen gaat over meer dan alleen kunst spotten en misschien aanschaffen. Er was een mini festivalterrein gebouwd waar onder meer discussies werden georganiseerd. Liep je het terrein van de Westergas op, dan zag je ook al veel foto’s van fotografen. De grote foto’s stonden op hoge pilaren. Het bezoeken van Unseen geeft je even een vakantiegevoel. Weg uit de drukte van de stad en lekker genieten van al het moois wat er te zien is.


Grote foto's zijn te zien als je het festivalterrein op loopt.

Unseen Book Market

Aan de boekenliefhebber was ook gedacht, er was namelijk een Unseen Book Market. Als een foto van een paar duizend euro te duur is, kon je nog altijd een boek van een interessante fotograaf kopen. Zo was er voor iedereen wat wils.


Unseen Book Market trekt veel bekijks.

Trust the Cloud

Als je dan toch bij de boekenmarkt was, kon je ook deelnemen aan het interactieve kunstwerk 'Trust the Cloud' van Phanta Visual. Een gigantische opgeblazen verlichte wolk nodigde je uit om met de roltrap naar boven te gaan. Als je eenmaal boven was, moest je in de wolk springen. Tijdens het springen, werd er een foto van je gemaakt die voor altijd blijft opgeslagen in de cloud. Met dit kunstwerk wilde Phanta Visual laten zien dat men tegenwoordig blindelings vertrouwen heeft in de iCloud en dat iedereen alles zomaar ergens opslaat. Als je de sprong durfde te wagen, word je in ieder geval niet meer vergeten!