Tips voor het vinden van freelance fotografieklussen

Tips voor het vinden van freelance fotografie klussen

Redactie DIGIFO... 5695 0

Als fotograaf heb je te maken met veel concurrentie en kan het soms lastig zijn om aan genoeg freelance fotografieklussen te komen. Hoe zorg je er voor dat je genoeg werk binnen krijgt? We delen vijf tips.

Zinvol vrijwilligerswerk

Veel fotografen gaan bij deze zin steigeren: want hoe vaak wordt je wel niet gevraagd om je werk gratis te verrichten? Vrijwilligerswerk kan wel degelijk iets opleveren, maar je moet er slim mee om gaan. Zo heb ik (voor de lol, geen zorgen) jarenlang vrijwilligerswerk gedaan bij het fotograferen van theatertoernooien. Dit was in de periode dat ik nog aan het leren was en dit zijn lastige lichtomstandigheden, dus dit heeft me zeker iets opgeleverd qua skills. In het begin leverde het ook nog genoeg klussen op: want ik was de enige fotograaf en had hiermee een paar honderd mensen die op social media mijn foto’s met m’n naam erbij deelden. Toch had mijn vrijwilligerswerk nog efficiënter gekund.

Fotograaf Jordan Whitfield

Waar je op moet letten als je vrijwilligerswerk doet

Allereerst moet het werk aansluiten bij je portfolio. Je zal mij niet zo snel een sinterklaasevenement zien fotograferen: hoeveel kans heb ik dat ik precies dé foto schiet die een waardevolle aanvulling is op mijn portfolio? Als evenementenfotograaf kan dit nu juist iets zijn waar je wel bij aanwezig wil zijn.

Lees ook: Natuurfotograaf Dick van Duijn opnieuw viraal met foto’s

Het tweede waar je op let is wat het je kost. Je let niet alleen op je reiskosten en je uren, maar vooral ook over hoeveel clicks je erin stopt. Elke camera gaat maar een bepaald aantal clicks mee en je afschrijving reken je over het aantal clicks dat de camera meegaat. Als je een evenement moet fotograferen verdeeld over twee dagen maak je al snel zo’n 2000 clicks, wat bij sommige camera’s equivalent staat aan 1/50ste van de camerawaarde!

Fotograaf Annie Sprat

Als derde let je op hoeveel publiciteit het oplevert. Hoe groot is de kans dat mensen jouw werk, met daarbij jouw naamsvermelding, gaan delen? Bij het voorbeeld van het theatertoernooi was dit veel: ik heb hier met een aantal foto’s in de krant gestaan en veel mensen deelden mijn foto’s op hun social media. Dit werd anders op het moment dat veel fotografen zich hier ook op gingen richten: immers had ik toen meer concurrentie. Klussen die hieruit kwamen waren echter vaak in het theater en leverde dus vaak niet zo veel op als ik erin stopte: want vaak was hier het budget niet voor. Zorg ervoor dat je exclusief verbonden bent aan hetgeen je gaat fotograferen

Lees ook: Hoe een insectenverzamelaar de ontwikkeling van stop motion versnelde

Tenslotte let je op het goede doel zelf. Is het iets waar je je aan kan verbinden?

Het vinden van freelance fotografieklussen via externe platforms

Er zijn een heleboel externe platforms waar je freelance fotografieklussen kan vinden, onder andere Happix en Marktplaats. Hierbij is het verstandig om een goede kosten/baten analyse te maken. Ga je pas betalen als je een klus hebt, of ben je al meteen heel veel geld kwijt? Hoe veel klanten levert het op?

Foto Braden Jarvis

Het vinden van freelance fotografieklussen via sociale netwerken

Persoonlijk ben ik op Facebook aangesloten in allerlei fotografiegroepen. Je krijgt hier af en toe oproepen voor betaalde freelance fotografieklussen. Het kan lastig zijn om hier tussen te komen: vaak reageren er honderd fotografen op een oproep. Zorg ervoor dat je opvalt door een duidelijk portfolio en heldere communicatie.

Heb je ook nog een tip over het verkrijgen van freelance klussen die je graag met ons wil delen? Deel hem hieronder.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie