Tips van modellen voor fotografen
Fijne werksfeer
Het belangrijkste aan het werken met een model is dat beide partijen er een goed gevoel bij hebben. Een fijne werksfeer leidt automatisch tot een beter resultaat. Een goede en open communicatie draagt hier aan bij. Fotografe Kathleen Minerve ging voor Fstoppers in gesprek met een model om te vragen hoe zij een fotoshoot ervaart. Wat zou een fotograaf wel moeten doen, en wat absoluut niet?
Echeverry Images
Voor de shoot: communiceer met je model en het team
Het is van groot belang om van tevoren duidelijk te maken wat je visie is en wat je ideeën zijn met betrekking tot de fotoshoot. Wat je zou kunnen doen om dit over te brengen is een moodboard maken. Laat daar de locatie op zien en zoek soortgelijke foto’s voor het thema dat je in gedachten hebt. Je kunt zelf een collage maken, maar je kunt ook een moodboard maken op Pinterest. Met zo’n inspiratiebord weet een model wat er verwacht wordt op de dag van de shoot en kan hij of zij zich daarop voorbereiden.
Tijdens de shoot: schakel relevante hulp in
Hoewel het soms geen ramp is om voor een kleine, persoonlijke shoot aan het model te vragen of hij of zij zijn/haar eigen haar, make-up en kleding wil verzorgen, maar het is een enorme aanwinst om dit door een professional te laten doen. Het model is dan ook zelfverzekerder omdat hij of zij zich dan alleen hoeft te focussen op het poseren. Een stylist let ook nog eens op de kleinste details zodat je niet verrast wordt door een verdwaalde haar op je beste shot.
M.E. Amrani
Tijdens de shoot: laat je foto’s zien
Het model dat Kathleen heeft geïnterviewd vertelde dat ze het erg kan waarderen als een fotograaf tijdens het shooten de foto’s die hij of zij maakt tussen door kan laten zien. Natuurlijk niet elke geschoten foto, maar het is fijn voor een model om het resultaat te zien. Op basis daarvan kan hij of zij kijken of ze bijvoorbeeld een pose kunnen verbeteren of iets anders kunnen aanpassen.
Tijdens de shoot: verschaf informatie
Modellen zijn ook mensen en mensen hebben uiteenlopende persoonlijkheden. Zo kan een model verlegen zijn of juist erg aanwezig en eigenwijs. Als fotograaf moet je hiermee om kunnen gaan. Communiceren is en blijft belangrijk. Probeer zowel tactisch als vriendelijk te zijn in je communicatie naar een model. Ook vinden professionele modellen het fijn als je wat uitleg geeft over de lichtopstelling die je gebruikt. Waarom gebruik je deze lamp, en waarom staat hij daar? Zo kan een model met het licht werken wat automatisch voor een beter resultaat zorgt.
Sabine Metz
Na de shoot: de juiste foto kiezen en bewerken
Een irritatie van veel modellen is dat het uiteindelijke resultaat van de foto’s afwijkt van wat er op de set is getoond. Zo komt het wel eens voor dat een fotograaf achteraf heeft besloten om bijvoorbeeld een kenmerk van een model weg te shoppen, denk aan een moedervlek of een spleetje tussen de tanden. Een model zal niet snel meer met een fotograaf willen werken als soortgelijks is voorgevallen. Denk dus goed na over de foto’s en wat je ermee doet in de nabewerking.
Lees ook: Hoe vind je een naaktmodel?
Alle foto's die zijn gebruikt in dit artikel komen uit onze lezersgallery.
Helemaal met bovenstaand eens
Helemaal met bovenstaand eens....
Aanvulling: het valt mij keer op keer op dat modellen het zeer op prijs stellen wanner je staads aangeeft waar op hun lichaam de onderzijde van je beeld valt. Vertel welk deel van hun lichaam opgenomen wordt. Bijvoorbeeld van navel of heup tot hals....