The Other Side: 12 Nederlandse fotografen en het Oostblok 1979-1989

Twaalf fotografen herdenken de val van de Muur

The Other Side: 12 Nederlandse fotografen en het Oostblok 1979-1989

Sanne Ruhaak 4003
Op 9 november 2014 is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur ten val kwam. Reden om het werk van twaalf Nederlandse fotografen samen te brengen die tussen 1979-1989 het toenmalige Oostblok vastlegden met hun camera's.

Foto (boven) © Bertien van Manen

Hoe het leven aan de andere kant van het IJzeren Gordijn er tussen 1979 en 1989 uitzag, is nauwelijks meer voor te stellen. Wie nu een bezoek aan Berlijn brengt staat oog in oog met een levendige en creatieve stad. De vele monumenten, musea en bewaard gebleven stukken muur herinneren aan het verleden, maar van het communistische systeem dat decennia lang de dienst uitmaakte, zien we niets meer terug in het dagelijks leven.

vincent mentzel

Foto © Vincent Mentzel

Herdenking

Ter ere van de herdenking van de val van de Muur, presenteert het Groningse Noorderlicht de tentoonstelling ‘The Other Side’. Daarin is het werk te zien van twaalf Nederlandse fotografen die in de periode 1979-1989 hun camera richtten op de andere kant van de Muur en het voormalige Oostblok. Zij portretteerden een samenleving die op andere grondslag was gebouwd met een andere ideologie. Maar ook hier zagen zij mensen die net als in het Westen een dagelijks leven leidden.

hans vd meer

Foto © Hans van der Meer

Twaalf fotografen

De fotografen zijn; Vincent Mentzel, Bertien van Manen, Hans van der Meer, Bert Verhoeff, Piet den Blanken, Sabine Joosten, Ad van Denderen, Hans van den Boogaard, Bert Spiertz, Ton Broekhuis, Leo Erken en Ad Nuis. Alle twaalf fotografen zijn nog steeds actief en vormen met hun werk een inspiratiebron voor een jongere generatie fotografen.

ad nuis

Foto © Ad Nuis

Nasleep

Tot de herfst van 1989 had niemand kunnen bevroeden dat de relatieve zekerheden die het communisme de Oost Europeanen boden zo plotseling zouden verdwijnen. Ook deze episode komt op de Noorderlicht tentoonstelling ruimschoots aan bod. Verschillende fotografen waren bij de opkomst van Solidariteit in Polen, de val van de Muur en de revoluties in Tsjecho –Slowakije en Roemenië.

bert verhoef

Foto © Bert Verhoef

Informatie

De tentoonstelling is van 7 november 2014 t/m 7 januari 2015 te bezoeken in Noorderlicht te Groningen. Coen Stork, voormalig Nederlands ambassadeur in Roemenië, en destijds ooggetuige van de omwentelingen in het Oostblokland opent de tentoonstelling. Voor meer informatie over ticketprijzen en openingstijden, kun je terecht op de website van de galerie. 

ton broekhuis

Foto © Ton Broekhuis
afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Bert Verhoeff

Kan onder de bovenste foto de naam worden vermeld?: Bertien van Manen…
Dank!

afbeelding van Julian

Toegevoegd!