Terugblik 2013: Panasonic - Innovatief met micro four thirds

Terugblik 2013: Panasonic

Terugblik 2013: Panasonic - Innovatief met micro four thirds

Julian Huijbregts 1618
Als micro four thirds-fabrikant van het eerste uur liet Panasonic in 2013 zien niet stil te zitten. We kregen vier nieuwe systeemcamera's voorgeschoteld, met in de Panasonic GX7 en de zeer compacte GM1 een aantal interessante vernieuwingen.

Eind 2012 blikten we vooruit op wat Panasonic zou brengen in 2013. Een opvolger van de GX1 was vrijwel zeker. We dachten nog dat het om de GX2 zou gaan, Panasonic besloot er de GX7 van te maken. Daarnaast werd een compactcamera met micro four thirds-sensor verwacht, die kwam niet, in plaats daarvan maakte Panasonic de zeer compacte GM1, met verwisselbare objectieven.

Panasonic G6 en GF6

Het eerste wapenfeit van Panasonic in 2013 was de GF6. De instap-csc bleek een stukje groter uit te vallen dan de voorgaande GF-camera's, maar Panasonic hield de kleine GF5 dan ook in het assortiment. Nieuw in de Panasonic GF6 is het uitklapscherm, 180 graden naar boven te kantelen is. Panasonic koos ervoor om de 16-megapixelsensor uit de GX1 in het instapmodel te gebruiken en de GF6 te voorzien van wifi en nfc.

Panasonic GF6

Niet veel later volgde de Panasonic G6. De opvolger van de G5 bleek een capabele camera die veel waar biedt voor zijn geld. Met name de filmfunctie van de G6 is verrassend goed voor een camera in deze prijsklasse. Enkele jaren terug had Panasonic succes met de GH2 bij filmers met een laag budget, die positie neemt de G6 nu over. De beeldkwaliteit doet niet of nauwelijks onder voor de veel duurdere GH3 als het om filmen gaat.

Panasonic G6

Panasonic GX7 met innovatieve zoeker

Zoals verwacht kwam er een opvolger van de GX1. Met deze Panasonic GX7 werden grote stappen gemaakt. In de camera troffen we een compleet nieuwe sensor, uit de eigen fabriek. In de GH3 gebruikt Panasonic vermoedelijk nog een Sony-sensor, maar de nieuwe chip in de GX7 hoeft daar niet voor onder te doen.

Bijzonder is de elektronische zoeker. Met 2,76 miljoen beeldpunten geeft deze zeer gedetailleerd beeld, maar uniek is het feit dat je de zoeker 90 graden omhoog kunt kantelen zodat je van boven de camera in kunt kijken tijdens het fotograferen.

Ook is het de eerste Panasonic-camera met beeldstabilisatie in de behuizing. Panasonic moet op dit gebied Olympus nog wel voor laten gaan, want de stabilisatie in de GX7 werkt over twee assen en is niet beschikbaar tijdens het filmen. Desondanks is het voor fotografie een prettige toevoeging bij gebruik van de objectieven die niet over OIS beschikken.

Panasonic GX7

Panasonic GM1: superkleintje

In onze vooruitblik spraken we van een compactcamera met micro four thids-sensor. Die kwam er niet, althans, niet met vast objectief. De nieuwe Panasonic GM1 is ontzettend klein, zelfs kleiner dan veel compactcamera's.

Om het extreem kleine ontwerp mogelijk te maken heeft Panasonic voor de GM1 een speciale sluiter-unit ontworpen, die tachtig procent minder plaats in neemt dan de traditionele sluiter in micro four thirds-camera's. De sluiter in de GM1 maakt gebruik van een stappenmotor en slechts één gordijn. Het eerste gordijn is vervangen door een elektronische sluiter. Dat heeft wel als gevolg dat de maximale sluitertijd met gebruik van het mechanische sluitergordijn slechts 1/500e seconde bedraagt. Wel kun je met de elektronische sluiter met snellere tijden fotograferen, tot 1/16000e seconde.

Op de behuizing heeft Panasonic niet bezuinigd. De GM1 is opgetrokken uit hoogwaardige materialen. Bovendien beschikt de GM1 over dezelfde uitstekende 16-megapixelsensor als de GX7.

Panasonic GM1

Objectieven - Opvolgers en bijzondere 12-32mm

Wat Panasonic-objectieven betreft stond 2013 in het teken van opvolgers. Van zowel de 20mm f/1.7, 14-140mm f/3.5-5.6 OIS als de 14-42mm f/3.5-5.6 II kwamen opvolgers uit.

Het meest bijzondere objectief kwam samen met de Panasonic GM1. Voor de kleine camera werd een zeer compacte kitlens ontwikkeld, de 12-32mm f/3.5-5.6 met OIS-beeldstabilisatie.

Panasonic 12-32mm