5 feestelijke tips voor food fotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 1756

Met de feestdagen voor de deur sta jij waarschijnlijk te zwoegen in de keuken. En die prachtige gerechten of borrelplanken wil je natuurlijk delen met de rest van de wereld. Maar hoe zorg je er nou voor dat je culinaire hoogstandjes zo goed mogelijk uit de verf komen? Geen zorgen. Kamera Express geeft je 5 gouden tips voor de lekkerste foodfoto’s .

1 Gebruik een statief en een reflectiescherm

De kleinste bewegingen kunnen je foto verpesten, zeker wanneer je werkt met een lange sluitertijd. Werken met een statief maakt het vastleggen van je gerechten een stuk gemakkelijker.  Maar niet alleen voor de scherpte van de foto, ook voor het vastleggen van beweging is het handig om een statief te gebruiken. Zo heb je namelijk je handen vrij om te strooien, te schenken of te roeren. Het kan ook handig zijn om een afstandsbediening te gebruiken. Zo kun je de camera bedienen van een afstand zonder de camera aan te raken.

Daarnaast is een reflectiescherm onmisbaar in de keuken, omdat het zorgt dat je onderwerp goed belicht wordt. Reflectieschermen kun je gebruiken om lichtbronnen mee te sturen, tegen te houden of te weerspiegelen. Of het nu gaat om natuurlijk daglicht, licht van de zon of van (studio)lampen. De schermen zijn vaak opvouwbaar, rond of ovaal. Je pakt ‘m er dus in een handomdraai bij wanneer je bezig bent in de keuken.

2 Gebruik je mooiste tafelaccessoires

Food fotografie gaat veel verder dan eten alleen. Het vastleggen ervan is eigenlijk een vak op zich.En het stopt niet bij het eten alleen. Wil je bijvoorbeeld een beeld maken van de gehele tafel? Dan zijn servies, glaswerk, kaarsen, vazen en servetten of tafellopers onmisbare elementen

Ben je toevallig een echt liefhebber van koffie of thee? Dan is het belangrijk om na te denken welke type mokken je nodig hebt. Want niet elke koffie doe je in hetzelfde glas. Een espresso vraagt om heel andere mok of glas dan een cappuccino of een flat white.

Ook bij cocktails en frisdrank zal je diversiteit in je glaswerk willen tijdens het fotograferen. Dus ga op onderzoek uit en wees creatief. Meer tips over het vastleggen van drankjes? Bekijk ze hier.

3 Denk vanuit de belangrijkste smaaksensatie

Wat maakt het gerecht nu precies zo lekker? Is dat de knapperigheid van de groenten? Het ziltige van een oester? Of de romigheid van lekkere kaassaus? Bepaal waar de belangrijkste smaaksensatie vandaan komt en zorg dat dat element zichtbaar is op je foto’s. Dik het indien nodig een beetje aan met een paar druppels extra olijfolie of peper.

Daarnaast werkt het als je aan de slag gaat met verse ingrediënten, omdat ze écht iets toevoegen aan je foto’s.  Zorg er dus voor dat je werkt met verse ingrediënten wanneer je gaat fotograferen. Zo voorkom je slappe takjes peterselie of verschrompeld en gebutst fruit of groente op je foto’s.

4 Overweeg een studio achtergrond en de belichting

Ga je het echt professioneel aanpakken? Vergeet tijdens het fotograferen dan niet om af en toe een stap terug en even goed te kijken naar je compositie. Probeer waar dan kan en nodig is dus het ‘less is more’ principe toe te passen en zorg ervoor dat de focus op je gerechten en ingrediënten blijft. Een studio achtergrond kan hier goed bij helpen omdat het afleidende omgevingsfactoren wegneemt.

Natuurlijk en zacht licht zorgt ervoor dat de gerechten die je gaat vastleggen het best tot hun recht komen. Natuurlijk kun je hiervoor ook studiolampen gebruiken, maar mocht je een groot raam en goed daglicht tot je beschikking hebben, dan loont het zeker om hiermee te experimenteren.

5 Contrast is key en geef jezelf wat credits

Een rode tomatensoep in een grijze kom met groene peterselie, of een roze cocktail met een fris groen muntblaadje. Het aanbrengen van kleurcontrast in je foto’s is dé manier om te zorgen voor de meest appetijtelijke plaatjes. Denk van tevoren dus goed na over welke garnering en kleur servies of ondergrond je gaat gebruiken bij wat je gaat bereiden. En daarnaast, je hebt waarschijnlijk de hele dag in de keuken staan zwoegen, maar geef jezelf wat credits en ga met je gerecht op de foto, je bent hoe dan ook lekker creatief bezig! Meer lezen over food fotografie? Dat doe je hier.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie