Iconisch ontwerp met Z-serie innovaties

Spiegelloos met een aanloog tintje? De Nikon Z fc-systeemcamera is nu beschikbaar

Redactie DIGIFOTO Pro 4068
Nikon kondigde onlangs de Nikon Z fc DX-formaat systeemcamera aan, de eerste camera uit de Z-serie die gebruik maakt van een iconisch ontwerp, maar tegelijk geavanceerde Z- series technologie in huis heeft.

Leg je iconische momenten vast

De buitenkant van de Nikon Z fc is geïnspireerd door de iconische Nikon FM2 SLR-filmcamera die in 1982 werd uitgebracht en een cruciaal product in de geschiedenis van Nikon is. Naast de camera zelf brengt Nikon twee nieuwe bijpassende objectieven uit die perfect aansluiten op de klassieke stijl: de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition en de NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE.

De compacte, lichte camerabody van de Nikon Z fc is zeer handzaam, biedt een uitstekend bedieningsgemak en levert een uitmuntende beeldreproductie. Daardoor is de camera zowel voor bestaande Nikon gebruikers als voor nieuwe systeemcamera-gebruikers gemakkelijk te hanteren.

Belangrijkste functies van de Nikon Z fc zijn:

 • Ontwerp geïnspireerd door dé legendarische FM2 : Het ontwerp van het pentaprisma en de balans tussen zwarte en zilveren elementen op de camerabody van de Nikon Z fc vormen een afspiegeling van de FM2. Dit wordt versterkt door het ronde oculair voor de elektronische zoeker (EVF), het ontwerp van de instelschijven en het gegraveerde Nikon-logo uit de jaren 1970-80. Daarbij is de body degelijk gebouwd door een magnesiumlegering te gebruiken.
 • Vereenvoudigde bediening en creatieve expressie : Bovenop de camerabody van de Nikon Z fc bevinden zich drie instelschijven en een klein venster waarin het diafragma wordt weergegeven. Met de instelschijven kunnen de sluitertijd, de belichtingscorrectie en ISO-gevoeligheid worden ingesteld. Daarnaast kunnen allerlei instellingen met de i-knop en het i-menu, met één druk op een knop snel worden aangepast op basis van de persoonlijke opnamevoorkeuren van de gebruiker. De Nikon Z fc is de eerste camera uit de Z-serie van Nikon die belichtingscorrectie in de AUTO-stand ondersteunt. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudig aanpassingen doen om de helderheid te vergroten en silhouetten te verbeteren, etc. De camera beschikt ook over 20 creatieve Picture Control-opties die beelden een unieke stijl geven. Door thema's te selecteren met verschillende parameters, zoals tint, toon en verzadiging, kunnen gebruikers allerlei verschillende stemmingen uitdrukken en effecten aan hun smaak aanpassen.
 • Verbeterde mogelijkheden voor scherpstelling en opnamen vanuit verschillende hoeken : De Nikon Z fc ondersteunt oogdetectie AF en dierdetectie AF bij het maken van foto's én video. Deze functies werden oorspronkelijk geïntroduceerd op de Z 7II en Z 6II. Ook wordt de AF-veldstand breedveld-AF (L) met oog-en gezichtsdetectie ondersteund, waarmee je continu scherp kunt stellen op de ogen van je onderwerp als er meerdere gezichten in het beeld zijn of om de ogen van een dier dat beweegt te volgen binnen een kader. Dankzij een groot standaard ISO-gevoeligheidsbereik van 100-51.200 kunnen ook in donkere situaties heldere foto's en video's worden gemaakt. Daarnaast zijn verticale opnamen vanuit een lage of hoge hoek mogelijk dankzij de nieuwe draai en kantelbare monitor. Wanneer de monitor naar voren wordt gedraaid, schakelt de camera automatisch over naar de zelfportretstand, waardoor je via touch-bediening selfies kunt maken.
 • Betere verbindingsmogelijkheden met SnapBridge versie 2.8 : Met de SnapBridge-app kunnen foto's en video's die met de camera zijn gemaakt, worden overgezet naar je smartphone**, zodat je deze gemakkelijk kunt delen via sociale media. De nieuwste camerafirmware-updates kun je ook via deze app installeren. Snapbridge 2.8 ondersteunt met een nieuwe gebruikersinterface nu twee automatische verbindingsstanden: de standen Voorgrond en Achtergrond. In de stand Voorgrond wordt alleen verbinding met de camera gemaakt wanneer de app wordt geactiveerd, waardoor het accuverbruik van de camera vermindert. In de stand Achtergrond is er een constante verbinding en worden beelden automatisch overgezet, zelfs als de app niet actief is.

Andere camerafuncties Nikon Z fc

 • De EVF met organisch EL-scherm zorgt voor een natuurlijk beeld met minimale aberraties
 • De video-opnamen kunnen in 4K UHD zonder extra beelduitsnede worden opgenomen.
 • Ondersteunt Fulltime-AF (AF-F) speciaal voor video-opnamen
 • Eenvoudige video-opnames in slow motion, doordat je het beeldformaat en beeldsnelheid kunt selecteren
 • Ondersteunt Webcam Utility, software die het mogelijk maakt om de Nikon Z fc te gebruiken als een webcam.
 • De product verpakking en de bijbehorende camerariem passen bij de iconische stijl van de Nikon Z fc
 • Ondersteunt voeding via USB tijdens laden en bedienen van de camera

Objectieven: de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition en de NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE

De NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition is een standaardzoomobjectief dat is gebaseerd op de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR en dat een ontwerp met zilver aan de buitenkant heeft dat past bij de Nikon Z fc. Het objectief is compact en licht met een totale lengte van circa 32 mm en een totaal gewicht van circa 135 gram. Het objectief is handig om mee te nemen terwijl het toch een hoge resolutie over het hele zoombereik biedt. De NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition kan worden gebruikt voor uiteenlopende alledaagse scènes, van landschappen en snapshots tot portretfoto's.

De NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE is een compact en licht objectief dat ideaal is voor het maken van portretten en stillevens en dat de vloeiende bokeh biedt die uniek is voor vast-brandpunt-objectieven. Het objectief heeft een ontwerp dat is geïnspireerd door klassieke NIKKOR-objectieven uit de tijd dat de FM2 werd uitgebracht. Door dezelfde zilveren coating te gebruiken als bij de Nikon Z fc past de NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE naadloos aan op de klassieke looks van de camera.

Voor diegenen die de look compleet willen maken, wordt de Nikon Z fc gedurende een beperkte periode uitgebracht met een speciale editie van een leren design strap van Hawkesmill. Deze stap is enkel verkrijgbaar bij het plaatsen van een pre-order voor de Nikon Z fc in de Nikon Store en slechts zolang de voorraad strekt.  

Ter gelegenheid van de lancering biedt Nikon bovendien een introductiekorting: je ontvangt nu tijdelijk €100 korting op de aanschaf van een Nikon Z fc. De aanbieding geldt t/m 30 september 2021 op de Nikon Store of bij jouw favoriete Nikon verkooppunt.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon Z fc is in verschillende configuraties beschikbaar vanaf 28 juli als: Z fc (alleen de body) voor adviesprijs € 999, Z fc + Nikkor DX 16-50 SL voor € 1149, en Z fc + Nikkor 28 f/2.8 SE voor € 1249.

Info: nikon.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie