Sony introduceert twee nieuwe Sony FE-objectieven
Sony heeft nu al een uitgebreide serie Sony FE objectieven voor de E-vatting, maar er blijft altijd ruimte in het programma. De FE 16mm F1.8 G valt tussen twee andere vaste brandpunten in, de 14mm en de 18mm met dezelfde lichtsterkte. Hij is mooi compact en licht, en Sony moet het cijfer ‘3’ in gedachten hebben gehad bij bedenken van de specificaties, want het objectief is 3 x 3 inch en weegt vrijwel precies 300 gram (73,8 x 75 mm & 304 g)
Tekst en foto: Dré de Man
Het bokeh is mooi al zie je daar zelfs bij f/1.8 weinig van en uiteraard na diafragmeren nog minder. Het circulaire diafragma met 11 lamellen is er echter niet voor niks: het objectief kan tot op 13cm scherpstellen (bij AF 15 cm) en dan zie je wel wat van het bokeh, ook gediafragmeerd. Het heeft twee XD (Extreme Dynamic) lineaire motoren zorgen voor een snelle en nauwkeurige autofocus en tracking. Een speciaal ontwikkelde besturingsalgoritme voor de XD lineaire motoren zorgt voor een verbeterde respons en minimaliseert vertraging en trillingen die normaal gesproken kunnen optreden. Onze eerste test maken en uitstekende indruk, meer resultaten in het blad.

Het tweede objectief is waarschijnlijk voor meer Sony-gebruikers interessant. De FE 400-800mm F6.3-8 G OSS is een telezoom die een derde verdergaat dan de telezooms die we tot nu toe zagen in het Sony-assortiment. Sony had al een 200-600mm f/5.6-6.3 in het programma, en allerlei andere aanbieders hebben een objectief met een vergelijkbaar bereik. Het Sony-objectief is niet uniek, Sigma had al jaren gelden een enorme grote 300-800mm f/5.6 voor DSLR’s, maar die had niet zo’n mooi bokeh. Dat heeft de Sony gelukkig wel zo blijkt uit onze tests en ook met scherpte en contrast zit het echt goed.

Op het eerste gezicht lijkt het bereik misschien beperkt, maar er zit een voordeel aan. Dat is – hoe vreemd het ook klinkt – juist de beperking. Het beperken van het bereik maakt het ontwerpen gemakkelijker is dus kan het objectief beter en/of goedkoper worden.

Foto: Dre de Man
Je kunt uiteraard ook de 200-600mm met een 1.4x converter combineren en dan heb je een 280-840mm f/8.0-9.0. Maar als je de MTF van Sony’s 200-600mm bekijkt, zie je dat daar name meridionaal in de hoeken en in de randen beperkingen zijn die met een converter zwaarder gaan wegen én zich verder in de richting van het centrum zullen uitstrekken.

Foto: Dre de Man
Omdat de Sony FE objectieven vrijwel even goed zijn zónder converter (volgens Sony’s MTF’s even goed, volgens onze tests is de 400-800 zelfs iets beter), heeft de 400-800mm een duidelijk streepje voor bij 800mm. Dat geldt in nog sterkere mate als je de 400-800mm combineert met een 1.4 x converter en de200-600mm met ene 2x converter.
Dat levert dan de volgende tabel met deels geteste, en deels geschatte waarden (de getallen zijn diafragmawaarden, plusjes en minnetjes geven de beeldkwaliteit aan, ++ is uitstekend, ++/+ zeer goed en +/- redelijk)

Het objectief heeft twee AF-motoren en blijkt heel snel scherp te stellen. Ook de stabilisatie werkt voorbeeldig.
Het nieuwe objectief biedt dus duidelijke voordelen ten opzichte van de 200-600mm, die uiteraard in het programma blijft. In onze praktijktest zijn ook vrijwel alle opnamen gemaakt bij 800mm, dus dat geeft al aan dat het bereik goed gekozen lijkt. De prijs zal rond de € 3.000,- gaan bedragen, het gewicht is 2475 met statiefvoet en de afmetingen zijn 120 x 346mm.
Met deze toevoeging van de Sony FE objectieven biedt Sony nu een nog breder scala aan keuzes voor zowel groothoek- als supertelefotografie. Dit bevestigt hoe het merk blijft innoveren en zijn positie als marktleider in optische technologie verstevigt. Wie op zoek is naar hoogwaardige Sony FE objectieven met uitstekende beeldkwaliteit en veelzijdigheid, heeft nu meer mogelijkheden dan ooit.