Zo maken ze ruimtefoto's

Zo maken ze ruimtefoto's

Jasper van Bladel 2786

Door ruimtetelescoop Hubble zien we hoe het heelal eruitziet. Een aantal van die foto's is wereldberoemd geworden. De foto's zijn leerzaam, maar vaak ook erg mooi. Hoe worden die kleurrijke platen eigenlijk gemaakt?

De Hubble draait sinds 1990 rond de aarde als kunstmaan. Hij heeft een aantal geavanceerde instrumenten aan boord om astronomische waarnemingen te doen. Door het ontbreken van een atmosfeer is het mogelijk om enorm scherpe beelden te maken.

Bekijk meer beelden gemaakt met de Hubble in deze gallery.

Hoe werkt het?

Maar hoe doen ze dat nu precies? Je zou zeggen, schiet een paar camera's de lucht in en wacht af tot er mooie foto's uit komen rollen. Zo makkelijk is het echter niet.

De camera's in de Hubble zijn geen gewone huis-tuin-en-keukencamera's. De foto's die wij als eindresultaat zien, zijn opgebouwd uit allerlei verschillende beelden. Zwart-wit beelden, want de Hubble kan geen kleuren vastleggen. De kleuren in de foto's worden naderhand door de computer gegenereerd, naar aanleiding van de verschillende grijstinten in de zwart-witfoto's.

De Hubble werkt met kleurenfilters die het licht selectief doorlaten. De camera's kunnen licht van verschillende golflengtes opvangen, ook infrarood en ultraviolet. Door al die beelden achteraf te combineren ontstaat de uiteindelijke foto.

© NASA / ESA

In onderstaande filmpje zie je hoe de indrukwekkende beelden tot stand komen:

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper