Slim investeren in fotografie: zo werk je aan je toekomst

Ondernemen

Slim investeren in fotografie: zo werk je aan je toekomst

Christel de Wolff 5230
Fotografie is best een dure hobby, zeker wanneer je veel van je apparatuur vraagt of graag met de nieuwste technologieën werkt. Een grote zak geld zou meer dan welkom zijn, maar hoe bouw je je fotografiebusiness op als die zak met geld er (nog) niet is?

Wie voor zichzelf is begonnen als fotograaf weet het,  er gaat eerst veel tijd én geld inzitten, voordat het zichzelf gaat uitbetalen. Je moet investeren in goede apparatuur en netwerk opbouwen. Pas wanneer het balletje gaat rollen, merk je dat steeds meer klanten je weten te vinden en kun je langzaamaan je investeringen terugverdienen.

Aan de start van je professionele fotografie carrière zou een grote zak met geld welkom zijn, maar wanneer die er niet is moet je toch roeien met de spreekwoordelijke riemen die je hebt. En dat lukt goed, zolang je maar bewust bezig bent en slim kiest voor de mogelijkheden om je fotografiebedrijf uit te breiden.

Begin met een kleine investering

Hoe goed je ideeën ook zijn, als je gear niet voldoet aan wat jij wil laten zien dan kom je niet ver. Potentiele klanten zullen jouw werk niet in volle glorie zien en dat is zonde. Slechts met een kleine investering kom je al een heel eind.  Zo kun je voor tweedehands apparatuur kijken, dat soms wel voor de helft van de nieuwprijs aangeboden wordt. Let echter wel altijd goed op voordat je apparatuur aanschaft. Zeker wanneer je dat particulier doet heb je geen garantie. Check de camera of het objectief wat je gaat aanschaffen voordat je tot aankoop overgaat. Kijk of het gebruikssporen vertoont en vraag de verkoper waar hij of zij de apparatuur voor gebruikt heeft om een beeld te krijgen wat de gear heeft moeten doorstaan.

Bouw een portfolio en netwerk op

Zonder portfolio geen netwerk en zonder netwerk geen fotografie klussen, zo simpel is het. Voor een klein bedrag per maand host jij een portfoliowebsite op je eigen domeinnaam en kun je de wereld laten zien waar jij goed in bent. Investeer ook tijd in het zichtbaar maken van je fotografie. Hou je werk niet voor jezelf maar schreeuw van de daken dat je freelance fotograaf bent. Ga naar netwerkborrels en grijp unieke kansen aan om je werk te exposeren.

Een persoonlijke lening

Soms is een kleine investering niet genoeg en moet je snel aan geld komen om meters te maken. Geld lenen is dan een optie. Dat klinkt heel eng. Onze ouders hebben ons namelijk geleerd om zo min mogelijk schulden te hebben en de waarschuwingsslogan bij kredietverstrekkers is niet voor niets ‘Geld lenen kost geld’. Toch kan het in veel gevallen een slimme zet zijn om een persoonlijke lening aan te vragen. Met een persoonlijke lening is het mogelijk om een bedrag te lenen voor een eenmalige uitgave. Zorg wel dat je vooraf hebt bepaald hoeveel geld je nodig hebt voor die nieuwe body, dat ene objectief of die belangrijke expositie waar je voor gevraagd bent. En bereken van te voren je maandlasten om niet voor een verrassing te komen te staan. Persoonlijke leningen zijn helemaal op wens te maken, zo kun je de looptijd zelf kiezen tussen de 12 en 180 maanden. Het maximale leenbedrag wordt bepaald door je persoonlijke leef-, woon- en werksituatie.
persoonlijke lening

Meer tips voor professionele fotografen

DIGIFOTO Pro zorgt ervoor dat je goed voorbereid kunt starten met je fotografieonderneming en helpt je niet in de bekende valkuilen te trappen. In ons dropdownmenu bij ‘Inspiratie’ vind je bij ‘Ondernemen’ allerhande artikelen voor de startende en al gevorderde freelance of ZZP-fotograaf. Zo behandelen we de voordelen van het starten van een Youtubekanaal, of helpen we je met tips voor de perfecte portfoliowebsite. Ook geven we je tips over de omgang met klanten. Wat doe je bijvoorbeeld als een klant zegt dat je te duur bent of wanneer ze alle foto’s van een shoot willen hebben?

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel