's Werelds eerste foto genomen uit de lucht
Een behoorlijk tijdje terug
Anno 2019 vinden we het redelijk vanzelfsprekend dat we een drone de lucht in kunnen sturen om even wat mooie foto's te maken van een straat, een appartementencomplex, een park of wat mooie bergen. Ook is het heel simpel om even gewoontjes met je camera wat beelden te schieten van het dak van een wolkenkrabber, waar we op ons gemak de lift nemen om in slechts enkele minuten boven te geraken. Zo'n 150 jaar geleden was dit allemaal wel wat anders..
Black (1825-1896), een innovatieve fotograaf en portretfotograaf uit Boston, reed aan boord van de luchtballon van Samuel Archer King, de 'Queen of the Air', zoals deze genoemd werd in de Boston Common, om foto's te maken door negatieven van glasplaten bloot te leggen (Wet plating). De resulterende foto was getiteld; 'Boston, zoals de Adelaar en de Wilde Gans het zien' - de eerste luchtfoto in Amerika.
"Boston, zoals de Adelaar en de Wilde Gans het zien", door James Wallace Black, op 13 oktober 1860 genomen vanuit een ballon - Boston Public Library.
Kunst vanuit de lucht
Dankzij satellietbeelden en internet zijn luchtfoto's van zowat overal op aarde binnen handbereik. Om nog maar te zwijgen over de komst van de drone-camera, waarmee zowat iedereen een vogelperspectief krijgt. Maar als het gaat om hands-on lucht fotografie, kunnen weinig overeenkomen met fotografen zoals Vincent Laforet. In navolging van de traditie van James Wallace Black fotografeert Laforet ook steden van bovenaf, alleen doet hij het door buiten de deuren van helikopters te hangen, soms op 500 meter hoog of meer, vaak 's nachts.
'Het is bijna een buitenlichamelijke ervaring, omdat het daar gewoon prachtig is', vertelde de fotograaf correspondent Lee Cowan, die in 2015 samen met Laforet op een duizelingwekkende vlucht over Miami ging.
'Ik kijk naar beneden en probeer orde te scheppen in chaos, op zoek naar patronen, geometrie, kleur en licht,' zegt Laforet.
Toch blijft het doel van de fotograaf, ondanks alle verschillen in technologie en techniek door de jaren heen, ongeveer hetzelfde. 'Als fotograaf, als visuele communicator, probeer je beelden te vinden die niemand eerder heeft gezien. Dat is je doel.'