Review Sony a7 III

DIGIFOTO Pro Awards

Review Sony a7 III

Redactie DIGIFOTO Pro 2649
Je kunt niet naar de Sony a7 III kijken zonder te denken aan de a7R III en A9. Camerafabrikant Sony bestempelde de a7 III als 'basismodel' full frame camera . Dat hij veel techniek leent van zijn geavanceerdere broers is zeker, maar doet deze stempel de compacte full frame camera die onlangs bekroond werd met een TIPA 2018 award wel genoeg eer aan? Ik testte de Sony a7 III.
De Sony a7 III is op het eerste gezicht een zeer kleine, maar stevige camera die in alle gemakken voorziet. De body is klein en licht, maar niet té klein of té licht waardoor deze stabiel in de hand ligt. De diafragma- en sluiterwielen aan de voor- en achterkant van de camera zijn handig in gebruik en werken soepel, maar voor fotografen met wat grotere vingers, of wanneer je in koud weer met handschoenen fotografeert, hadden ze best wat robuuster gemogen. Dit geldt ook voor de knoppen op de camera en de ruimtes ertussen. Met name de AF-ON is zo dicht bij de videoknop geplaatst dat ik meermaals heb gefilmd terwijl ik dat niet van plan was. Nog zo'n handigheidje om in de vingers te krijgen, door middel van de joystick op het midden van de camera kun je je focuspunt snel verleggen. Werken met zo’n klein gevoelig knopje vergt echter wel wat oefening.
Sony a7 III

Duaal SD-kaart slot en accuduur

Sony is aan de slag gegaan met eerdere kritieken en suggesties en dat zie je  terug in onder andere de verbeterde prestaties van de accu en een dubbele SD-kaart slot waardoor je nu gemakkelijk back-ups maakt tijdens het fotograferen. Helaas is slechts één van de sleuven geschikt voor de snellere UHS-II SDkaarten. Wat de accuduur betreft, deze is zeker verbeterd in vergelijking met andere en eerdere systeemcamera's en hij lijkt absoluut geen moeite te hebben met een intensieve fotosessie. Echter, stand-by lijkt hij toch meer te verbruiken dan ik had verwacht van deze grotere accu en als je zoals ik bij de eerste try-out verdwaald raakt in het menu, loopt de accu stilaan toch een eind leeg. Gelukkig beschikt de Sony a7 III over een supersnelle USB-lader en mocht je die niet bij de hand hebben, kun je hem via USB-verbinding aan je computer verbinden en dan laadt hij ook op, zij het een stuk trager.

Eindeloos veel functies

Over dat menu gesproken, de Sony a7 III mag dan tot een instap- en budgetmodel bestempeld zijn, de eindeloosheid aan functies laat zien dat de tijd niet heeft stilgestaan in technologische vooruitgang. De hoeveelheid pagina's in het digitale menu zijn ronduit overweldigend. Goed dat de camera de mogelijkheid biedt de knoppen naar eigen wens in te delen want de fabrieksinstellingen zitten soms op een onlogische plek.

Viewfinder en LCD-display

Voor wie gewend is door de zoeker te kijken zoals bij een spiegelreflex is de elektronische viewfinder een ware eye-opener. De camera herkent bovendien wanneer je door de zoeker wilt kijken met de sensor bovenop. Zo wordt wanneer de viewfinder wordt ingeschakeld, het LCD-display uitgeschakeld en andersom. Omdat het een elektronische projectie is waar je met je oog heel dicht bovenop zit, kan het licht trillende beeld wat irritaties opwekken voor wie daar gevoelig voor is. Daartegenover staat het enorme gemak dat de viewfinder geeft wanneer deze meteen de weergave van het beeld aanpast wanneer je je instellingen verandert. Zo zie je realtime wat je doet en kom je niet voor verrassingen te staan. Als je niet met je neus bij de camera kunt komen, is een kwaliteitsdisplay van het grootste belang. Het LCD-display beschikt over touchscreen maar dit is vrij basic uitgevoerd. Ook is het niet de mooiste voorvertoning die je je zou wensen, maar het schermpje doet wel wat hij moet doen. Handig is de mogelijkheid om het scherm zowel naar boven als naar beneden te kunnen kantelen voor extra comfort. Zelf ben ik niet zo'n selfiemaker noch vlogger, maar ik kan het me voorstellen dat sommige foto- en videografen het wel vervelend vinden dat het schermpje niet opzij gedraaid kan worden. omdat we altijd meer willen, vinden we het jammer dat de display niet naar de zijkant gedraaid kan worden.
Sony a7 III

Sneller dan het licht

Dan het echte werk. Fotograferen met de Sony a7 III is fantastisch en dat ligt puur en alleen aan de verbluffende autofocus die zowel snel als accuraat is. Aanvankelijk zal je helemaal in de war raken van alle vierkantjes en kleurtjes die over je scherm heen lopen als je een foto probeert scherp te stellen, maar juist deze hyperactieve AF is waar de camera zijn kwaliteit aan dankt. Met maar liefst 693 punten behelst de autofocus 93% van het kader. Alleen de uiterste linker- en rechterkant vallen buiten het bereik van de autofocus. Je kunt kiezen uit wide, zone, center, flexible spot (groot, medium, klein), expanded flexible spot en lock on area modules. Daarnaast beschikt de a7 III over een gezichtsprioriteitsfunctie en kan hij zelfs de ogen van een bewegend model tracken. Óók wanneer dit model een bril draagt. Als er meerdere personen het beeld in wandelen, snapt de camera bovendien dat hij bij het eerste gelockte gezicht moet blijven. Toegegeven, de face-priority functie van de camera, gooide ik er na een uurtje fotograferen uit, daar ik er vanuit ga dat mijn eigen ogen prima in staat zijn om gezichten te herkennen. Dat het apparaat dit van me wil (en kan) overnemen, blijft natuurlijk wel bijzonder. Niet alleen de autofocus is snel, de hele camera reageert sneller dan het licht. Met de Sony a7 III maak je ook makkelijk tien beelden per seconde in ongecomprimeerd RAW-formaat.

Beeldkwaliteit

De beelden die uit het kleine apparaat komen rollen, stellen zeker niet teleur. De vernieuwde 24.2 megapixel full frame Exmor R CMOSsensor geeft meer dan genoeg materiaal om mee te werken. In combinatie met de Bionz X processor zorgt de sensor voor een verbetering van de beeldkwaliteit en een dynamisch bereik van 15 stops. Dat zie je. Zelfs als je de camera het – door middel van de automatische stand – zelf laat uitzoeken, is hij heel goed in staat om zowel donkere als lichte delen goed in beeld weer te geven en kleur en contrasten te laten knallen. En, wat niet ongebruikelijk is bij een moderne digitale camera, de ISO waardes reiken skyhigh zonder daarbij overdreven veel ruis te produceren. Tegenvaller is het moiré dat ontstond toen ik de camera gebruikte tijdens een buitenshoot met een model in een lichte spijkerbroek. Na enig zoeken, lees ik dat Sony de keuze heeft gemaakt om het anti-aliasing (AA) filter alleen horizontaal te laten filteren. Een gemiste kans voor een camera die verder in veel opzichten voorop loopt.
Sony a7 III

Conclusie

Sony a7 III is overduidelijk veel  meer dan een instapcamera. Met de supersonische autofocus die gezichten kan tracken gooit de camera hoge ogen. In andere opzichten blinkt de camera niet uit, maar juist de veelzijdigheid is een waardevol kenmerk. En dat alles in een compacte body met een full frame sensor.

Beoordeling Sony a7 III

Getest in DIGIFOTO Pro 3.2018

Beeldkwaliteit 8
Bediening 7
Snelheid 9
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 8

goud awards

Specificaties Sony a7 III

Resolutie 6000x4000 pixels
Beeldsensor 24,2mega pixel 35,6x23,8mm Exmor R CMOSsensor
LCD-display kantelbaar 921.600 pixels TFT-aanraakscherm
Afmetingen body 126,9 x 95,6 x 73,7 mm (B, D, H)
Gewicht 650 gram
Videofunctie Ja, 3840x2160, 30p, 100mbps

Adviesprijs € 2.300,-
Info: sony.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie