DIGIFOTO Pro Awards

Review: Nikon Z6, minder is meer

Redactie DIGIFOTO Pro 8548
Bij de introductie van de Nikon Z7 wisten we al dat er ook een Z6 zou komen, een camera in het populaire segment tot € 2.000,-. Voor velen zal deze camera minstens zo interessant zijn als de Z7, die we in DIGIFOTO Pro 4.2018 hebben getest. Maar hoe goed is de Nikon Z6?

Wie geen vergelijking in detail maakt, zou de Nikon Z6 kunnen zien als een goedkopere versie van de Z7. Toch is het niet zo eenvoudig, want de Z6 is op sommige punten zelfs beter dan de Z7. Maar de Z6 is om te beginnen op veel punten identiek en heeft een aantal sterke punten die we bij de Z7 ook al tegenkwamen:

  • Een zoeker met 3.7 miljoen beeldpunten die een reflexzoeker doet vergeten (14% groter beeld dan de D750), en die qua grootte én qua beeld de spiegelloze concurrentie voorbijstreeft
  • Een zeer grote lensvatting met heel korte afstand tot de sensor waarvoor steeds meer unieke én compacte en lichte objectieven (24-70mm f/2.8 en de 14-30mm f/4) verschijnen maar die dankzij de FtZ adapter ook naadloos samenwerkt met de ‘oude’ Nikon-objectieven
  • Een camerabehuizing die compact is, ergonomisch vrijwel ideaal én zeer degelijk gebouwd
  • Een zeer goed werkend 5-assig systeem voor stabilisatie in de camera dat werkt met zowel Z- als F-objectieven

Dan volgen er ook een paar eigenschappen die je met ‘minder is meer’ zou kunnen samenvatten:

  • De Nikon Z6 heeft minder scherpstelpunten dan de Z7 (273 vs. 493) maar stelt mede daardoor wel sneller scherp.
  • De Nikon Z6 heeft minder megapixels maar doet het daarom beter bij hoge ISO-waarden.
  • De Nikon Z6 kost een stuk minder dan de Z7 en iets minder dan de concurrentie.

Video

Ook op het gebied van video neemt de Nikon Z6 een unieke positie in. De Z6 filmt in 4K zonder crop en zonder line skipping. Hij neemt dus alle informatie van het beeld en downsamplet deze; verreweg de beste methode. Weer net als de Z7: hij biedt een gratis N-log (10 bit 4:2:2 via HDMI) en time code. Misschien nog belangrijker is dat de filmbeelden bij HD (én slow motion) mooier en iets scherper zijn dan die van de Z7 en van de concurrentie. Ook het gevreesde rolling shutter-effect is nauwelijks te zien en wordt bij een DX-crop nog weer duidelijk kleiner. De kwaliteit bij de DXcrop is sowieso heel erg goed.

Gemaakt bij circus Renz International. Spannend moment uit een serie van dertig foto’s: adembenemende actie van drie acrobaten, normaal wordt zo’n stunt met twee acrobaten uitgevoerd. De scherpstelling van de Z6 kon het goed bijhouden.

Sensor, ruis, dynamiek en belichting

Op het gebied van ruis en dynamiek is de Z6 beter dan de D750 en met name bij de heel hoge ISO-waarden ook beter dan de Z7 en D850. Ook de dynamiek bij ISO 100 is minstens zo goed als die van de Z7. De sensor is dus heel harmonieus: hij is zowel zeer geschikt voor landschap als voor werken met heel weinig licht. Nikon-camera’s waren altijd al goed in de belichting en de spiegelloze full-framecamera's zetten die traditie niet alleen voort, maar zijn zelfs nog iets beter.

Autofocus in het circus

In de instelling enkelbeeld AF, waarmee het merendeel van de opnamen gemaakt wordt, stelt de Z6 uitstekend scherp. Bij continue AF blijkt dat hij in de praktijk ook te overtuigen. Om dat goed te testen, namen we de Z6 mee naar het circus. In een circus is weinig licht en de capriolen van acrobaten vereisen dat het onderwerp snel gevolgd wordt. Ik koos de eenvoudigste instelling voor dynamische AF: automatisch veld AF, dus zonder op OK te drukken om de camera op te dragen een onderwerp te volgen. Dat werkte prima: de hele serie was scherp, de camera raakte het onderwerp niet kwijt. Ook bij andere korte tests werkte het prima, dat wil zeggen, zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt. Een heel enkele keer verliest de camera het onderwerp, maar zelfs dat zou bij de komende firmware update wel eens kunnen veranderen. Een uitstekende prestatie, net iets  minder goed dan de Nikonreflexcamera’s maar er wel dichtbij.

Extreem voorbeeld van het gebruik van de dynamiek van de sensor. Vanwege de spots op de vrouw is de tent ongeveer vijf stops onderbelicht (op hoge lichten gerichte meting). Op de foto zie je nu veel meer van de tent dan met het blote oog. De kleine foto hiernaast laat zien hoe het eruit ziet zonder nabewerking met standaardinstellingen.

Conclusie

De Nikon Z6 is nu concurrerend geprijsd ten opzichte van vergelijkbare camera’s en in veel opzichten beter. Na de firmware-upgrade zal de Z6 nog aantrekkelijker worden.

Beoordeling Nikon Z6

Beeldkwaliteit 9
Bediening 8
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 9

Wij testten de Nikon Z6 in DIGIFOTO Pro 1.2019 en gaven de camera een Platina award. Deze en andere edities DIGIFOTO Pro (en Starter) bestel je gemakkelijk in onze webshop

Specificaties Nikon Z6

Adviesprijs body € 2159,-
Aantal effectieve pixels 25 miljoen
Beeldsensor 35,9 mm x 23,9 mm CMOS
ISO-gevoeligheid 100 tot en met 51.200, uitgebreid 50-205.800
Belichtingsregeling Matrix TTL meting, centrumgericht, spot
Belichtingsmodus P / A / S / M
Sluitertype Spleetsluiter en elektronische sluiter
Serieopnamen 12 bps

Info www.nikon.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie