Review: Nikon D7200

Review: Nikon D7200

Review: Nikon D7200

Redactie DIGIFOTO Pro 14380
Nikon's D7200 heeft tegenover voorganger D7100 diverse verbeteringen en nieuwe functies gekregen, waaronder een veel grotere buffer en nieuwe Expeed 4-beeldprocessor. We zoeken uit wat dat in de praktijk oplevert.

De behuizing van de Nikon D7200 is vrijwel identiek aan de D7100 die twee jaar geleden werd geïntroduceerd. Enkel het naamplaatje is gewijzigd en het wifi-logo verklapt dat het nieuwe model over draadloze functionaliteit beschikt. Het formaat van de body is vrij compact, maar de camera ligt lekker in de hand. De magnesiumlegering voelt steviger en professioneler aan dan de lager gepositioneerde camera's, zoals de D5500. Een ander voordeel is dat de behuizing is afgedicht tegen stof en vocht Fotograferen in barre weersomstandigheden is met de D7200 geen probleem. Ook beschikt de camera over twee sd-kaartsleuven, zodat je direct een back-up kunt maken of jpg- en raw-bestanden apart kunt wegschrijven. Het is enigszins verrassend dat Nikon de behuizing helemaal niet heeft aangepast. De compacte en stevige behuizing bevalt ons goed, maar we hadden graag de toevoeging gezien van een kantelscherm zoals in de Nikon D750. Zeker als je veel in live view werkt of filmt met je spiegelreflex is dat een nuttige toevoeging.

De D7200 maakt gebruik van dezelfde EN-EL15-accu als zijn voorganger. Toch kun je meer foto's maken, dankzij de nieuwe beeldprocessor die minder stroom verbruikt. Volgens de cipa-norm kun je 1110 foto's maken op een volle lading, of 80 minuten filmen. Ook aan de bediening heeft Nikon ten opzichte van de D7100 niets gewijzigd. In de behuizing vinden we een prettige zoeker, het pentaprisma geeft honderd procent van het beeld weer. Werken in live view of foto's terugkijken doe je met behulp van het scherpe 3.2-inchscherm dat over 1,2 miljoen beeldpunten beschikt. Nieuw is de mogelijkheid om de kleurweergave van het scherm naar smaak aan te passen.

Beeldkwaliteit

Nikon rust de D7200 uit met een 24,2-megapixelsensor, zonder low-pass-filter. Het is een iets andere chip dan de sensor in de D7100, die over 24,1 megapixels beschikt. Dat is te merken aan het grotere iso-bereik. De D7200 kan ingesteld worden van 100 tot 25.600, twee stops hoger dan zijn voorganger. Nikon voegt ook H1- en H2-stand toe met equivalenten van iso 51.200 en 102.400. Deze standen zijn echter alleen beschikbaar als je in jpg fotografeert, ook wordt de camera ingesteld op zwart-wit en kun je dit niet veranderen. Wat ons betreft hebben deze standen dan ook weinig nut, maar echt rouwig kunnen we daar niet om zijn. Dergelijke hoge iso-waarden leveren in de praktijk nauwelijks bruikbare resultaten op.

Fotografeer je in jpg, dan valt op dat de foto's minder storende ruis bevatten dan de beelden die de D7100 maakt. Dat is te danken aan de verbeterde beeldverwerking van de nieuwe Expeed 4-processor. Ook in raw is er op de hoogste iso-waarden verschil zichtbaar, al is het dan minder duidelijk aanwezig. Toch heeft de nieuwe sensor een duidelijk voordeel: er is geen 'banding' meer aanwezig bij hoge iso-waarden. Bij de D7100 waren soms storende strepen te zien in donkere delen van het beeld. Bij het nieuwe model zijn we dit niet meer tegengekomen.

Camera: Nikon D7200

Objectief: AF-S 70-200mm f/2.8 VR II
Brandpunt: 200mm
Diafragma: f/8
Sluitertijd: 1/320
ISO: 280

Zoals we gewend zijn van Nikon-camera's de laatste jaren is het dynamisch bereik uitstekend. Onderbelichte raw-bestanden zijn probleemloos te corrigeren zonder storende gevolgen. Tot iso 800 is ruis vrijwel niet zichtbaar, vanaf iso 1600 komt er een lichte korrel in het beeld. Pas vanaf iso 6400 begint de ruis nadrukkelijke vormen aan te nemen. Kies je voor iso 12.800 of 25.600, dan verlies je veel details vanwege de ruis. Het nieuwe model presteert op deze standen iets beter dan de D7100, maar desondanks is het beter deze standen waar mogelijk te vermijden. Al met al behoort de sensor van de D7200 tot de beste aps-c-chips van het moment. De verbeteringen ten opzichte van de sensor in zijn voorganger zijn klein, maar zeker welkom.

Lees hier onze vergelijking tussen de Nikon D7200 en de Fujifilm X-T1

Autofocus

Op het eerste gezicht lijkt het 51-puntsautofocussysteem van de D7200 gelijk aan zijn voorganger. Dat is echter niet het geval, want Nikon's nieuwe aps-c-camera is net als de D750 uitgerust met de MultiCAM 3500 II-module. Deze werkt beter bij weinig licht, je kunt scherpstellen bij lichtwaarden tot -3EV. Een stop meer dan mogelijk is met de D7100. In de praktijk werkt het systeem erg snel en betrouwbaar, ook het volgen van onderwerpen gaat de camera goed af. Fotografeer je in de schemeringen of in donkere omstandigheden dan valt op dat de camera inderdaad nog goed weet scherp te stellen, al heeft de focus dan iets meer tijd nodig. De focuspunten beslaan een groot deel van het zoekerbeeld, de middelste vijftien exemplaren zijn kruislings gevoelig.  

Camera: Nikon D7200

Objectief: AF-S 70-200mm f/2.8 VR II
Brandpunt: 200mm
Diafragma: f/2.8
Sluitertijd: 1/400
ISO: 220

Het gevoelige focussysteem biedt niet alleen uitkomst bij minder licht, maar ook als je met teleconverters werkt. De autofocus werkt tot f/8, dat betekent dat je bijvoorbeeld een 300mm f/4-objectief met 2x-converter kunt gebruiken. Bij de D7100 was dit ook al mogelijk, maar de kan in dit soort situaties gemakkelijker scherpstellen dankzij het gevoeligere focussysteem. Daarmee is het nieuwe autofocussysteem een goede verbetering voor natuur- en sportfotografen die met lange brandpunten en teleconverters werken.                                
  
Snelheid en buffer

De belangrijkste verbetering van de Nikon D7200 is de grotere buffer. De fotografeersnelheid is ongewijzigd, maar je kunt nu meer foto's maken voordat de buffer vol zit en de snelheid inzakt. Dat is geen overbodige luxe, want hoewel de D7100 over een capabel focussysteem beschikte, was de buffer met ruimte voor zes raw-bestanden erg beperkt. De maximale fotografeersnelheid varieert van 5 tot 7 beelden per seconde, afhankelijk van de gekozen beeldinstellingen. Standaard staat de camera ingesteld op 14-bit raw, de D7200 fotografeert dan met 5 bps en na het maken van 18 foto's zakt de snelheid in. Stel je de camera in op 12-bit raw, dan stijgt de snelheid naar 6 bps en kun je een reeksopname van 27 foto's maken op volle snelheid. Kwaliteitsverschil tussen 12- en 14-bit raw-bestanden is in de praktijk eigenlijk niet waar te nemen. Enkel bij extreme bewerkingen kan de extra informatie van de 14-bits-bestanden tot uiting komen. Maak je goed belichte foto's dan zul je hier niets van merken. De maximale snelheid van 7 bps haal je door de 1.3x-cropfunctie in te schakelen. Dit resulteert in foto's met een resolutie van ongeveer 15 megapixels en een extra cropfactor. In de zoeker wordt dat met een kader aangegeven. Voor sport- en natuurfotografie is deze stand goed bruikbaar, de snelheid is hierbij welkom en de kleinere bestanden zijn nog altijd geschikt voor flinke afdrukken. Bovendien bedekken de 51 focuspunten in deze stand vrijwel het hele beeld. Dankzij de veel grotere buffer is de D7200 een stuk beter inzetbaar voor actiefotografie dan zijn voorganger. Wel blijft de fotografeersnelheid wat achter bij de concurrentie, de 7D Mark II schiet bijvoorbeeld 10 bps. Ook veel geavanceerde compacte systeemcamera's halen zulke snelheden. Canon's aps-c-topmodel is met adviesprijs van 1699 euro echter vijfhonderd euro duurder dan de Nikon D7200.

Time-lapse-functie

De Nikon D7200 is de eerste DX-camera die de uitgebreide time-lapse-functie krijgt die we kennen uit de FX-modellen. Het was al mogelijk om intervalopnames te maken met de D7100, maar de D7200 kan deze ook direct omzetten naar een video. Met 'Exposure Smoothing' worden belichtingsovergangen vloeiend weergegeven.

Filmfunctie

Nikon geeft de filmfunctie van de D7200 een aantal handige verbeteringen, maar echt grote vernieuwingen blijven uit. Net als zijn voorganger heeft het nieuwe model naast een ingebouwde microfoon aansluitmogelijkheden voor een externe microfoon en koptelefoon.

Bij gebruik van de volledige sensor heb je keuze uit 30, 25 en 24 beelden per seconde in 1080p-resolutie. Het is nu ook mogelijk om te filmen met 50 of 60 bps, maar dat werkt alleen als je de 1.3x-cropmodus inschakelt. Je verliest wat aan groothoek in deze stand. Opvallend is dat andere dslr's van Nikon, zoals de D5500 en zijn voorganger, wel de hele sensor kunnen benutten bij het filmen met 60 bps in 1080p-resolutie. De filmbeelden die de D7200 produceert zijn van erg goede kwaliteit, ze bevatten veel details en zijn vrij van storende effecten zoals moiré. Ook stuurt de hdmi-poort een schoon signaal uit, zodat je met een externe recorder kunt opnemen met hogere bitrates. Het is helaas nog altijd niet mogelijk om het diafragma elektronisch aan te passen als live view is ingeschakeld. Om het diafragma te wijzigen dien je eerst live view uit te schakelen. Fanatieke filmers kunnen overwegen om objectieven met een handmatige diafragmaring te gebruiken.

Film je in situaties met wisselende lichtomstandigheden, dan biedt de Auto-iso-stand uitkomst. Je kunt de sluitertijd en het diafragma naar wens instellen, de camera compenseert de veranderende lichtomstandigheden door de iso-waarde aan te passen. Dat gaat vloeiend, zonder dat de helderheid van het beeld plotseling verspringt. Een andere nuttige aanvulling is het 'Flat'-profiel, dat we kennen van andere recente Nikon-dslr's. Stel je dit profiel in, dan hebben de filmbeelden een laag contrast en hoog dynamisch bereik, ideaal als je de kleuren en contrasten naar smaakt wilt aanpassen. Ook beschikt de D7200 over een 'Zebra'-functie, waarmee overbelichte delen tijdens het filmen gemarkeerd worden op het scherm. Tot slot zijn alle instellingen met betrekking tot de filmfunctie nu in één overzichtelijk menu verzameld.

Lees hier onze dynamiektest met de Nikon D7200

Wifi en nfc

Naast wifi beschikt de Nikon D7200 ook over nfc (near field communication). Is je telefoon of tablet uitgerust met deze techniek, dan kun je eenvoudig een wifi-verbinding tot stand brengen door het apparaat tegen de camera aan te drukken. Met Nikon's Wireless Utility App (beschikbaar voor Android en iOS) kun je foto's overzetten, of de camera op afstand bedienen. De instelmogelijkheden zijn daarbij beperkt. Je kunt enkel het focuspunt kiezen en afdrukken. Instellingen zoals diafragma of sluitertijd wijzigen met de app is niet mogelijk.

Conclusie

Door de D7200 van een veel grotere buffer te voorzien lost Nikon het belangrijkste nadeel van de D7100 op. Het nieuwe model is nu veel beter inzetbaar voor actiefotografie, ook het gevoelige focussysteem draagt daar aan bij. Nikon heeft daarnaast wifi toegevoegd en op veel punten subtiele verbeteringen doorgevoerd. Dat varieert van een verbeterde sensor - die zeer goede beeldkwaliteit levert - tot de toevoeging van een time-lapse-functie. De behuizing is vrijwel niet veranderd. Hoewel we graag een uitklapscherm hadden gezien, blijven we fan van de stevige, compacte behuizing. Nikon maakt met de D7200 geen grote sprong vooruit, maar desondanks is het een zeer goede allrounder die voor vrijwel ieder tak van fotografie inzetbaar is.

 

Beeldkwaliteit           4,5 uit 5
Bediening                  4,5 uit 5
Snelheid                     4 uit 5
Behuizing                  4,5 uit 5
Prijs/kwaliteit            4 uit 5

 

Specificaties


Adviesprijs: €1199 (body)
Resolutie: 24,2 megapixels
Beeldsensor: aps-c-cmos
ISO-bereik: 100-25.600
Zoeker: Pentaprisma, 100 procent weergave
Scherm: 3,2-inch lcd (1,2 miljoen beeldpunten)
Scherpstelling: 51-punts autofocus
Snelheid: 6 fps (7 fps bij 1,3x crop)
Opslag: 2x SDXC
Afmetingen: 135,5 x 106,5 x 76 mm
Gewicht: 765 gram (incl. accu)
Filmfunctie: 1080p @ 60/50/30/25/24 fps

Info: www.nikon.nl

 

Tekst en fotografie: Julian Huijbregts

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van pimagine

Ik snap iets niet. De Canon 80D scoort op 2 punten (beeldkwaliteit en prijs/kwaliteit) hetzelfde als de Nikon D7200, op 1 punt (behuizing) een half puntje minder en op 2 punten (bediening en snelheid) een half puntje meer. Desondanks krijgt de D7200 de gold award en de 80D de silver award. Als ik inhoudelijk op de recensie af zou gaan, zou ik voor de 80D kiezen, als ik op het eremetaal af zou gaan, zou ik voor de D7200 kiezen. Kan iemand mij uitleggen hoe de toekenning van het eremetaal tot stand komt?

afbeelding van Jasper van Bladel

Hallo Pimagine. Dank voor je reactie en de terechte vraag. Het is zo dat de D7200 al een stukje langer op de markt is, de review is dan ook van begin vorig jaar. We vonden dat een review van een populaire camera als de D7200 niet op de website mag ontbreken, vandaar de plaatsing. 

De waardering (en de toekenning van eremetaal) wordt bepaald aan de hand van de ontwikkelingen en de stand der techniek ten tijde van het schrijven. De waardering voor de D7200 is dus al een tijdje eerder bepaald. Julian vond toen dat de camera een goud-award verdiende. 

De EOS 80D van concurrent Canon is recenter op de markt gebracht. In het licht van de huidige ontwikkelingen vonden we deze camera een zilver-award waardig. De voortschrijdende tijd verklaart het verschil in waardering tussen de twee camera's.

Wel moet gezegd worden dat de D7200 ondanks zijn langere levensduur op een aantal punten de EOS 80D nog steeds het leven moeilijk maakt, ondanks dat de Canon weer over zaken beschikt die de D7200 moet ontberen, zoals een touchscreen. Het zijn beide goede camera's en de keuze zal vooral afhangen van persoonlijke (technische) voorkeuren en het al dan niet hebben van een camerauitrusting van één van de twee merken.