Review Kingston Workflow Station

Redactie DIGIFOTO Pro 2155

De Workflow Station van Kingston is een modulaire unit waar op je meerder (tot vier) units in kunt steken. Het is een desktop dockingstation (dock) voor modulaire kaartlezers. In deze review bekijken we de snelheid, degelijkheid en het gebruikersgemak van de Kingston Workflow Station

Tekst en fotografie William Ippel

Door de constructie heeft hij wel wat ruimte nodig op je bureau, standaard wordt er één module meegeleverd; de WFS-U. Deze is voorzien van een USB-A en USB-C-poort. Optioneel kun je er twee verschillende bij kopen; de WFS-SD voor twee SD-kaarten en WFS-SDC voor twee micro SD-kaarten. Daarmee komt het aantal modules uit op drie, nummer vier ontbreekt vooralsnog.

Kingston richt zich met dit product op de professionele en semiprofessionele beeldverwerker. Echter gebruiken de meeste professionele camera’s kaarten van het type CF, CFast, XQD of CFExpress of een combinatie. Laat een module voor deze type kaarten nu juist ontbreken bij de Workflow Station. Hopelijk brengt Kingston later nog modules uit voor deze kaarttypen.

Natuurlijk zijn er legio apparaten die wel veelvuldig gebruik maken van (micro)SD-kaarten. Dus wie veel beeldmateriaal maakt met GoPro’s, drones en andere compacte gear zal de micro SD-modules zeker kunnen waarderen. En wie veel met Sony schiet of bijvoorbeeld een EOS R6 met SD USH-II met dito kaarten, kan prima uit de voeten met de WFS-SD. En gebruik je dat allemaal dan kun je dat dus mooi combineren in deze workflow station. Uiteraard is het ook mogelijk om micro-SD-kaarten met een SD-adapter te gebruiken in de WFS-SD. 

Werkwijze

Je sluit het basisstation aan via USB-C. Voor hij werkt moet je hem met een losse 220V-voeding in het lichtnet prikken. Hij werkt dus niet op power over USB-C.  Er zitten een aantal adapters bij voor de verschillende veel voorkomende soorten stekkers, dus je kunt hem ook mee op reis nemen. Echter, wanneer je op reis gaat, wil je natuurlijk compact reizen en dan kun je er beter voor kiezen om, heel handig, de gewenste modules los mee te nemen en direct aan te sluiten via de USB-C kabel. In de vier inkepingen zitten namelijk elk een USB-C male connector. 

In je eigen (thuis)studio, komt de dock erg van pas wanneer je veel tegelijk wil aansluiten en meerdere mediakaarten tegelijk over te zetten op je computer. Je hebt dan minder kabels en een overzichtelijk geheel. Je kunt de module ook direct aan je tablet met USB-C koppelen. Hierdoor kun je allerlei data dragers bekijken op je tablet  van portabel HDD’s en SSD’s tot geheugenkaarten en USB-sticks. Data die je op de PC hebt verwerkt, kun je op deze manier koppelen aan je tablet om bijvoorbeeld foto’s via je tablet op Instagram te plaatsen. Voor laptops en pc’s met USB type A zijn er conversie kabels naar USB-C. Je kunt hem dan ook aan andere en oudere apparaten koppelen met bijvoorbeeld USB 2, maar let op dat de prestaties dramatisch langzamer kunnen zijn. 

Snelheid

Het basisstation is USB-C 3.2 Gen2 en daarmee goed voor een theoretische 10GBits (10Gbit/8 is 1,25GByte per seconde). De losse modules zijn USB-C 3.2 Gen1 en blijven op de helft van deze snelheid steken, wat neerkomt op 625 MBs per seconde. Is dat een probleem? Nee, want de SD-kaartlezers ondersteunen maximaal SDXC met USH-II en die hebben een snelheid van maximaal 312MB/s. Met de snelste kaarten haal je een nette snelheid. Zoals in een eerder artikel beschreven (DIGIFOTO 6.2020) halen SD-kaarten nooit de beloofde theoretische snelheden van 250 of zelfs 300MB/s. Met deze wetenschap zijn dit respectabele snelheden. 

  • • Voor de Lexar met een leessnelheid tot 250MB/s houd het rond de 160MB/s op. 
  • • De Kingston Canvas React Plus met zijn 300MB/s schopt het tot 210MB/s 
  • • Met een WD SSD in externe USB-C behuizing komt tot een 350MB/s van de 560MB/s

Wanneer je van twee SD-kaartjes data gaat overschrijven, kakt de snelheid van één SD heel erg in Gemiddeld kom je niet boven de 200MB/s. Als je simultaan data overschrijft vanuit meerdere slots, dus SD, plus micro SD en/of de SSD-schijf via USB-C naar een snelle interne SSD, dan is de totaalsnelheid redelijk hoog met 300MB/s.

  • • USB-C externe SSD naar NVME in de PC is goed voor +/- 350MB/s (direct op USB-C max 380MB/s)
  • • Sandisk CFExress via dock en direct via USB-C naar NVME in de PC is goed voor +/- 350MB/s
  • • Beide hierboven genoemde is goed voor gemiddeld +/- 300MB/s
  • • Iedere ander combi max 300MB/s
  • • Intern van SD naar SSD schommeld tussen de 120 en 150MB/s

Wat mag het kosten?

De Kingston Workflow Station is te koop vanaf € 119,-. Dat is een stevig prijskaartje voor de basis set die enkel een USB-C naar USB-C en USB-A splitter heeft. De extra modules zijn te koop vanaf € 28,95. Een bundel met op zijn minst één van de twee extra modules zou de prijs beter rechtvaardigen.   

Conclusie Kingston Workflow Station

De Kingston Workflow Station is een handig apparaat dat je vooral kunt gebruiken wanneer je computer te weinig USB-C aansluitingen heeft. Wil je data overzetten of bekijken via je tablet voorzien van USB-C, dan kun je hier veel mee. Het maakt een Ipad - mits voorzien van USB-C - veelzijdiger dan het gesloten Apple-systeem. De prijs is aan de stevige kant. Je moet echt de losse modules erbij hebben, wil je kunnen profiteren van dit nuttige apparaat. Al met al is het een concept met potentie. Een groot gebrek is op dit moment het missen van een beschikbare module voor XQD/CFExpress voor de nieuwe generatie professionele camera’s, maar mogelijk staat deze nog bij Kingston op de planning.

Beoordeling Kingston Workflow Station

Basis set

Snelheid 8
Behuizing 7
Prijs 6

Optionele modules

Snelheid 7
Behuizing 8
Prijs 7

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie