Hoe vermijd je digitale ruis en korrels

Hoe vermijd je digitale ruis en korrels

Redactie DIGIFO... 6720 0
Als er iets je foto minder scherp maakt, dan is het wel digitale ruis. Maar hoe vermijdt je die? Lees snel verder.

Wat is digitale ruis?

Ruis is een brede term die wordt gebruikt om ongewenste visuele artefacten in een afbeelding te beschrijven. Vaak wordt zo’n foto vergezeld van een gehele degradatie van scherpte. Ruis is niet uniek voor een digitale foto, maar een bijwerking die optreed bij alle elektronische apparaten. Je krijgt ruis bij het achtergrondgeluid van een radio of het vervormde geluid van een over versterkte gitaar.

Ruis voor digitale fotografie is wat korrels is voor film. Hetzelfde als wat korrels doet bij films, geeft ruis het beeld een korrelige uitstraling. Sommige fotografen houden van het straatbeeld van een afbeelding met merkbare ruis. Maar er zijn momenten waarop alleen het scherpste ruisvrije beeld voldoet. Wanneer dat het geval is, moet je wel weten hoe je verschillende soorten ruis kan identificeren en hoe je die kan beheersen.

Het volgende is de 2 soorten van ruis waar fotografen rekening mee moeten houden.

Helderheidsruis

Helderheidsruis is hetzelfde als filmkorrels. Het is gelijkmatig verdeeld over het beeld en is meestal het resultaat van het gebruik van een hoge ISO. Met de meeste pre-2011 camera modellen zou dat ISO 800 of hoger zijn en met de nieuwere camera’s ISO 1600 of hoger. Dit is echt slechts een algemene regel en zal getest moeten worden door bij weinig licht te fotograferen en de ISO geleidelijk te verhogen. Zorg dat je een statief gebruikt, zodat andere factoren zoals lichaamstrillingen, de resultaten niet beïnvloeden.

Kleurruis

Kleurruis verschijnt op het scherm of in de afdruk als kleine rode, groene en blauwe stippen en wordt meestal gezien in schaduwgebieden. Lange belichting, meer dan een of twee seconden, zullen vaak de kleurruis vergroten, evenals een grove onderbelichting.

Zowel de helderheid als de kleurruis kunnen in de camera worden geregeld met een groter diafragma, zoals f/1.4, f/1.8, f/2.8, voor een korte belichtingstijd en waar mogelijk een lage ISO.

Het verminderen van digitale ruis

Er zijn momenten dat ruis niet te vermijden is, voornamelijk bij situaties met weinig licht, maar soms is het door te vergeten om de ISO naar een lagere instelling te wijzigen of onbedoelde onderbelichting.

Meeste camera’s hebben een menu-instelling om digitale ruis te verminderen waarbij de oorzaak een hoge ISO is en een tweede voor ruis dat wordt veroorzaakt door lange belichting. Het probleem met het gebruik van een hoge ISO NR (ruis vermindering) is dat de schrijfsnelheid van de camera vertraagt. Lange belichting NR vertraagt de schrijfsnelheid ook, maar dat maakt niet uit omdat je gebruik maakt van een lange belichting.

Digitale ruis vermindering in fotobewerkingsprogramma’s

Een methode om ongewenste helderheidruis te verstoppen is om een filmkorrelpatroon aan het beeld toe te voegen. Filmkorrelpatronen zijn vaak beschikbaar als preset in een fotobewerkingsprogramma. Een filmkorrelpatroon creëert een patroon over het beeld om het helderheidsruis gelijk te maken. Kleurruis kan je elimineren door de foto naar zwart wit om te zetten.

Zo kun je digitale ruis zo veel mogelijk zo veel mogelijk vermijden en verminderen in je foto en krijg je er minder last van.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie