Review: JOBO Giga Vu Pro Evolution
De Giga Vu Pro Evolition is feite een minicomputer. Het apparaat werd ontwikkeld door Philips in opdracht van het Duitse JOBO en is uitgerust met 400 MHz AMD processor en 128MB DDR geheugen. Als besturingssysteem wordt gebruik gemaakt van een speciaal aangepaste Linux-variant. Dit alles is gevestigd in een robuuste behuizing met rubberen afdekkap, om zo bescherming tegen schokken en weersomstandigheden te bieden.
Specificaties JOBO Giga Vu Pro Evolution
- Gekalibreerd 3.7-inch lcd-scherm (640x480 pixels)
- Verkrijgbaar met 40, 80 of 120 GB harde schijf
- CompactFlash geheugenslot (andere formaten mogelijk met adapter)
- Fotoweergave met histogram, highlight waarschuwing en stofdetectie.
- RAW decodering
- Cache-systeem voor versnelde fotoweergave
- Ingebouwde FTP server (optionele Wi-Fi CF kaart vereist)
- Analoge en digitale video-uitgang
- Ingebouwde luidspreker
- Upgradebare firmware
- Schok bestendige harddisk bevestiging
- USB 2.0 en USBOTG poort
- Rubberen behuizing
- 2200 mAh Li-Ion accu (verwisselbaar)
- 145 x 107 x 38 mm
- 420 gram
Uniek scherm
Dat het eigenlijk een complete computer betreft merk je niet bij gebruik van de imagetank. De interface is compleet toegespitst op het managen en back-uppen van je foto’s. Bijzonder aan JOBO’s Giga Vu Pro Evolution is het 3,7-inch lcd-scherm met resolutie van 640x480 pixels. Toegegeven, er zijn meer imagetanks op de markt met dergelijke schermen, maar de JOBO is wat kleurweergave betreft uniek. Het apparaat beschikt over software om kleurprofielen te decoderen en correct weer te geven, het scherm is zelfs te kalibreren.
Snelheid
De Giga Vu Pro heeft even nodig om op te starten, na zo’n 20 seconden is het apparaat klaar voor gebruik. De overdrachtsnelheid van geheugenkaart naar imagetank is behoorlijk goed. In de praktijk haalden wij met een Sandisk Extreme III CF-kaart zo’n 9 MB per seconde. Daarmee laat de Giga Vu Pro veel concurrerende beeldbanken achter zich. De snelheid is wel afhankelijk van de instellingen. Zo is het mogelijk om tijdens het overzetten een preview te genereren, of de data na afloop van de overdacht te verifiëren. Schakel je deze opties in dan duurt de overdacht langer. Zo kost het maken van een preview van een 12-megapixel raw-bestand (Canon EOS 5D) zo’n 3 seconden. Voordeel is wel dat je later sneller door de bestanden heen kunt bladeren.
Het beeld wat je op het scherm te zien krijgt is een directe conversie van het raw- bestand, niet de ‘ingebouwde’ JPG, die je te zien krijgt als je foto’s terugkijkt op de camera zelf. Dat heeft wel als gevolg dat het even duurt voor een raw-foto op het scherm getoond wordt. Dit gaat sneller door de genoemde preview aan te laten maken. Maar in het weergeven van een groot raw-bestand op 100 procent weergave zit een aantal seconden vertraging. Ook in het bladeren door de menu’s en bij het sorteren en verwijderen van bestanden is soms enig geduld vereist.