Retrofocus: Canon EF 1200mm f/5.6L USM
In 1972 wordt het eerste Canon-objectief met een brandpunt van 1200mm gepresenteerd. Dit teleobjectief heeft een maximaal diafragma van f/11 en een FD-vatting. Het objectief is door zijn zeer beperkte lichtsterkte, lang brandpuntsafstand en het ontbreken van autofocus niet erg gemakkelijk in gebruik.
Canon FD 1200mm f/11
FD 1200mm f/8
De FD 1200mm f/11 wordt daarom opgevolgd door de FD 1200mm f/8. Dit objectief had een ingebouwde teleconverter, maar veel meer dan enkele exemplaren zijn er nooit gebouwd.
Olympische Spelen
In 1984, op de Olympische Spelen van Los Angeles, was wederom een nieuwe 1200mm van Canon te zien. Ditmaal had het objectief een maximale lichtsterkte van f/5.6, wat resulteerde in een frontlens met een diameter van ongeveer 220mm. Canon had, volgens Chuck Westfall van Canon USA, vijf exemplaren meegenomen om de Spelen vast te leggen.
Deze foto, uit het Italiaanse tijdschrift 'Fotografare' laat twee 1200mm's in actie zien. De bult die net voor de camera zit, huisvest de ingebouwde tele-converter
Net als de f/8-variant, had ook de 1200mm f/5.6 een ingebouwde teleconverter. Deze optie zagen we vorig jaar terugkeren op de EF 200-400mm f/4L. Toen in 1987 de FD-vatting werd opgevolgd door de elektronische EF-vatting, gingen de 1200mm's terug naar de fabriek, waar ze werden omgebouwd tot de EF 1200mm f/5.6L USM. Mét autofocus ditmaal, maar zonder de geïntegreerde teleconverter.
Jaarproductie van twee exemplaren
Canon introduceerde het 1200mm EF-objectief in 1993 en maakte tevens bekend dat er jaarlijks maar twee exemplaren geproduceerd zouden gaan worden. Het objectief was dan ook extreem duur. Vorig jaar had de Amerikaanse fotowinkel B&H nog een tweedehands exemplaar te koop staan voor 120.000 dollar. Het is het duurste Canon-objectief dat ooit in 'serie' is geproduceerd.
Groot, zwaar, zeldzaam en bijzonder prijzig: de Canon EF 1200mm f/5.6L USM
National Geographic
Een nieuw exemplaar aanschaffen gaat niet meer, het objectief is al enige tijd uit productie. Hoeveel objectieven er precies gemaakt zijn is niet bekend, maar meer dan honderd zullen het er niet zijn. Volgens sommige geruchten zijn het er zelfs niet meer dan twintig geweest. Onder de gebruikers bevinden zich onder andere National Geographic, Sports Illustrated en Canon Professional Services. Naar alle waarschijnlijkheid hebben ook één of meerdere geheime diensten een Canon 1200mm in bezit.
Deze video van fotowinkel B&H toont de indrukwekkende prestaties van de Canon 1200mm
"In 1972 ziet wordt het ..."
"In 1972 ziet wordt het ..."
"beperkte lichtsterkte, lang brandpuntsafstand"
lange
"zagen we vorig jaar terug keren op de"
terugkeren
De Taalpurist
PS:
"Iedereen kent wel de witte toeters ... : teleobjectieven van Canon."
Sony maakt tegenwoordig ook zwart-witte lenzen.
"Sony maakt tegenwoordig ook
"Sony maakt tegenwoordig ook zwart-witte lenzen."
objectieven
Lol, klopt. Je hebt gelijk.
Lol, klopt. Je hebt gelijk.
(iets met volksmond)
Taalpurist
Gedateerd filmpje. Is uit
Gedateerd filmpje. Is uit april 2009.
Klopt, maar over een
Klopt, maar over een objectief waarvan er maar ong. 20 zijn gemaakt heb je niet veel keuze. Daarnaast is het filmpje er niet minder informatief om.
Ik heb op internet nog wat
Ik heb op internet nog wat zitten zoeken en inderdaad weinig over te vinden wat beeldmateriaal betreft. Is overigens wel een flinke lerp van een objectief.
Fraai stukje weer.