Retro Friday: Kwanon en Hansa Canon

Retro Friday: Kwanon en Hansa Canon

Retro Friday: Kwanon en Hansa Canon

Mark Moed 12092
Vandaag de dag komen de meeste camera’s uit Japan. Dat was aan het begin van de twintigste eeuw wel anders: Europa maakte toen de dienst uit in de camerawereld, met Leica als uitvinder van de kleinbeeldcamera. In 1934 wordt in Japan een prototype geproduceerd die de concurrentie aan moet gaan. Deze ‘Kwanon’ is de allereerste camera van Canon.

In 2014 vierde Canon de tachtigste verjaardag van de Kwanon. Het toestel geeft een interessante kijk op de geschiedenis van het merk, want waar komt die naam eigenlijk vandaan? Van oorsprong heet het bedrijf ‘Seikikogaku kenkyusho Precision Optical Industry Co. Ltd’, de ingenieurs die in 1934 het prototype van de eerste camera maken, besluiten deze te vernoemen naar de boeddhistische godin van Genade: Kwanon.

Logo

De ontwerpers hopen dat ze daarmee op de welwillendheid van de godin kunnen  rekenen bij hun doel om ‘s werelds beste camera te maken. Het logo dat bovenop de Kwanon is gegraveerd is een beeltenis van de duizendarmige Kwanon. Ook het objectief, genaamd Kasyapa, is vernoemd naar een religieus figuur: Mahakasyapa, een discipel van Boeddha.

KWANON EN HANSA CANON

Deze Kwanon uit 1934 is het eerste prototype voor een Japanse kleinbeeldcamera.

Ontwerp

Goro Yoshida (1900 - 1993) is een van de oprichters van het huidige Canon. Als in 1932 de Leica Model II en in 1933 de Contax Model 1 op de markt komen is zijn interesse gewekt. De Leica kostte destijds echter 420 Japanse yen, het gemiddelde startsalaris voor een beginnende bankier is 70 yen per maand.

Demontage van een Leica

In de historische archieven van Canon lezen we hoe Yoshida op het idee kwam zelf een camera te ontwikkelen, nadat hij een Leica Model II uit elkaar haalde: ‘Ik demonteerde de camera zonder een specifiek plan, gewoon om naar de onderdelen te kijken. Ik vond geen bijzondere voorwerpen zoals diamanten in de camera. De onderdelen waren gemaakt van ijzer, aluminium, koper en rubber. Ik was verrast dat deze goedkope materialen resulteerden in een camera met een exorbitante prijs. Dat maakte mij boos.’

Deze Kwanon uit 1934 is het eerste prototype voor een Japanse kleinbeeldcamera.

Het toestel wordt verder ontwikkeld en krijgt een naamsverandering. In 1936 ligt de Hansa Canon in de winkels.

Hansa Canon

De Kwanon kwam nooit op de markt onder deze naam, het bleef bij een prototype. Twee jaar later onderging het toestel een aantal wijzigingen en een naamsverandering en was de eerste Canon een feit. Begin 1936 lag de eerste Japanse kleinbeeldcamera in de winkels: de Hansa Canon. Wie goed kijkt naar de foto zal opvallen dat er een Nikkorobjectief op het toestel is gemonteerd. Dat is geen foutje, de Hansa Canon werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met Nippon Kogaku K.K, het bedrijf dat we nu beter kennen als Nikon.

KWANON EN HANSA CANON

Het logo, bovenop het prototype van de Kwanon gegraveerd, is een beeltenis van de duizendarmige godin waar het toestel naar vernoemd is.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Pim Geerts

Tof artikel! Tof artikel!!!