Retro - de eerste Polaroid camera
Edwin Land was een ondernemer, uitvinder en natuurkundige. Tijdens zijn studie scheikunde aan de Norwich Free Academy raakte hij zo geobsedeerd door gepolariseerd licht als verschijnsel, dat hij zijn studie al na een jaar beëindigde om dit fenomeen zelfstandig verder te onderzoeken.
Polafilter
In New York ontwikkelde hij in 1928 het eerste synthetische polarisatiefilter ter wereld. Omdat hij niet in dienst was van een unversiteit of een groot bedrijf, had hij geen laboratorium tot zijn beschikking. Hij loste dit probleem op door gebruik te maken van het laboratorium van de Columbia-universiteit in de avonduren, hoewel hij hier geen toestemming voor had.
Oprichting Polaroid
In 1937 richtte Edwin Land de Polaroid Corporation op om zijn filters verder te ontwikkelen. Naar aanleiding van een vraag van zijn 3-jarige dochtertje (Waarom kun je een foto niet meteen bekijken na de opname?) bedacht hij het principe van de directklaarcamera. In 1946 was het prototype klaar en twee jaar later lag het eerste toestel, genaamd de Land camera, in de winkel.
Techniek
De Land camera werkte niet met losse foto's maar met een rol fotopapier. Boven elk beeld zat een capsule met ontwikkelchemicalien. Na de opname moest je aan een knop draaien, waarna het belichte negatief en het fotopier door twee rollers geleid werden. De capsule met ontwikkelvloeistof knapte open door de rollers waarna de vloestof tussen beide lagen verdeeld werd. Na het afsnijden van de foto was hij in een minuut ontwikkeld.
Gigantisch succes
De camera was een groot succes, in het eerste jaar werd voor meer dan 5 miljoen dollar omgezet, een gigantisch bedrag voor die tijd. In 1963 verschenen de eerste Polacolor camera's waardoor je ook kleurenfoto's binnen een minuut kon bekijken. In 1964 werd de productie van de vijf miljoenste Polaroid camera gevierd.
De opvouwbare SX-70 camera
SX-70
Een mijlpaal was ook de introductie van de SX-70, een opvouwbare instant spiegelreflex met een nieuw directklaarsysteem in 1972. Na het maken van de foto hoefde je de foto niet handmatig naar buiten te trekken omdat dit motorisch ging. Het was ook niet meer nodig om het negatief en de foto van elkaar te scheiden omdat de foto gewoon in het daglicht ontwikkelde, je zag het beeld langzaam opkomen.
Polavision
In 1977 introduceerde Polaroid zelfs een directklaarsysteem voor bewegende film, Polavision, dat echter op een financiële ramp uitdraaide, waardoor Edwin Land zich gedwongen voelde om af te treden. Hij bleef wel actief als uitvinder, op Thomas Edison na heeft Edwin Land het hoogst aantal octrooien van Amerika op zijn naam staan. Edwin Land bleek later ook de belangrijkste inspiratiebron voor Steve Jobs van Apple.
Edwin Land demonstreerd instantmateriaal.
Moeilijkheden
Het is heel begrijpelijk dat instantfotografie last zou krijgen van de digitale fotografie, waarvan het resultaat immers ook meteen zichtbaar is. In 2009 maakte Polaroid bekend dat het ging stoppen met de productie van instantfilm. De oudwerknemers van de Polaroid filmfabriek in Enschede hebben de productie echter weer gestart onder de naam The Impossible Project.
Dankzij de vernieuwde belangstelling voor analoge producten is instantfotografie weer behoorlijk populair geworden. Ook Polaroid doet daar (weer) zijn voordeel mee, zoals met de Polaroid Snap.