Fotograferen in fel zonlicht, ja of nee?

tutorialvideo

Fotograferen in fel zonlicht, ja of nee?

Christel de Wolff 2319
Fotograferen met een fijn zonnetje erbij, lekker? Soms kan direct zonlicht wel erg fel zijn en hebben zowel je model als je camera er last van.

Hoe je het beste kunt omgaan met direct zonlicht, legt Jay Morgan van The Slanted Lens uit in deze video. Om het allemaal nog wat moeilijker te maken gebruikt hij in deze shoot een model met blond haar en fotografeert hij op een plek waar onmogelijk schaduw te vinden is. Het fijne van deze video is dat Morgan niet zomaar één trucje, maar meerdere oplossingen laat zien. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou haalbaar is en het beste past bij de situatie.

De video is in het Engels, maar je kunt makkelijk de ondertiteling aanzetten door op het tekstvakje in de rechterbenedenhoek van het videoscherm te klikken. Daarna kun je de tekst laten vertalen in het Nederlands door op het tandwieltje te drukken. De tekst is automatisch gegenereerd en daarom kan het voorkomen dat er wat kromme zinnen ontstaan, maar over het algemeen is de tutorial zo erg goed te volgen.
hard licht

Zelf fotograferen in fel zonlicht

Liever vermijd je het felle zonlicht gewoon en fotografeer je vroeg in de ochtend of later in de avond voor die goudgele zomerse gloed in je foto's. Maar je kunt natuurlijk ook profiteren van de harde schaduwen die ontstaan in fel zonlicht. Of het licht een beetje bijsturen door middel van flitslicht of reflectoren.  Een paar tips:

Donkere schaduwen

Als de zon hoog aan de hemel staat, zijn de verschillen tussen donker en licht groot met als gevolg hard licht. Maar waar felle zon is, is ook schaduw. Enerzijds kun je die gebruiken om contrastrijke, grafische beelden te schieten. Wil je dat niet? Focus je dan eens op de schaduw. Je zult zien dat het zonlicht dat door de omgeving wordt weerkaatst alsnog in de schaduw terechtkomt en dat er dus nog voldoende licht is om in te fotograferen.

Flitsen bij hard licht

Wanneer de zon hoog staat en het zonlicht bijna recht omlaag valt, heb je te maken met korte schaduwen die zich zo goed als recht onder je object bevinden. Dit kan handig zijn, maar zo ontstaan bij portretten storende schaduwen onder de neus en de kin. Hetzelfde gebeurt bij de ogen, omdat die dieper in het gezicht liggen. Voor portretten zijn er diverse oplossingen. De eenvoudigste is flitsen. Door een beetje licht toe te voegen, vul je de schaduwen in, zodat ze minder diep zijn. Helemaal laten verdwijnen hoeft niet. Zo haal je alle vorm uit een gezicht, verminderen is voldoende.

Lees ook: Review Godox Speedlights: Licht in het donker
hard zonlicht

Fel zonlicht reflecteren

Schaduwen verzachten zonder flitser kan ook. Bijvoorbeeld met behulp van een wit doek dat zonlicht terugkaatst naar het beschaduwde gezicht. Je houdt dat doek natuurlijk buiten beeld. Gebruik in de volle zon het liefst een witte reflector. Niet een zilveren of goudkleurige, want die weerkaatsen te veel licht. Is er een witte muur in de buurt? Ook die kan prima als reflector dienen. Ga dan tussen de muur en de geportretteerde staan. De zon staat nu dus achter je model en het licht weerkaatst via de witte muur achter jou naar de geportretteerde.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel