Project Vístela: in gesprek met fotograaf Carola Kayen-Mouthaan

Redactie DIGIFOTO Pro 1406
Carola Kayen-Mouthaan uit Heijningen houdt ervan om niet alledaagse foto's te maken. Het liefste werkt ze met niet-standaardmodellen zoals mensen met downsyndroom of een zichtbare handicap. Haar motto: 'Ieder mens is mooi op zijn eigen manier. Schoonheid zit niet van buiten maar van binnen.'

Project Vístela is bedacht door Johana Rivera. Johana heeft een moeilijke periode gehad en wilt dit afsluiten door middel van het project. In deze moeilijke tijd heeft zij de jurk, die terugkomt in de foto's, ontworpen. In de jurk, genaamd Vístela, zitten haar problemen en gevoelens gestopt. De droom van Johana: Vístela tot leven brengen in de vorm van dans, poëzie en fotografie. Voor het laatste kwam Carola in beeld.

Contact tussen Johana en Carola

Carola vertelt dat de samenwerking met Johana uit het niets kwam. Ze ontving een berichtje op Facebook met de vraag of ze wilde meewerken aan het project van Johana. Carola snapte het niet zo goed. 'Hoe kom je terecht bij mijn fotografie? En waarom precies mijn fotografie?' Johana wist zeker dat Carola de juiste persoon was mee te werken aan het project. Het vertrouwen wat Johana moest geven aan de fotografe was groot. Het verhaal van Johana was niet zomaar een verhaal.

Vertrouwen 

Johana heeft jarenlang geleefd met iemand die gedragsproblemen had en het moeilijk vond om te communiceren. Met het project wil Johana een deurtje openen voor mensen die het lastig vinden om te praten over gevoelens en problemen. Carola hoorde dit indrukwekkende verhaal en schrok. 'Wat als het fotograferen te lastig en te emotioneel wordt waardoor ik mij niet meer kan concentreren?' Gelukkig wist Carola de knop om te kunnen draaien om haarzelf niet te veel mee te laten slepen in het verhaal.

De sfeer op de set

Voor Carola was de fotoshoot even wennen. 'Normaal gesproken fotografeer ik in mijn eigen klein studio aan huis. Nu stond ik in een enorm gebouw op locatie.' De foto's zijn gemaakt in de oude suikerfabriek in Groningen. Carola zag hier vreselijk tegenop omdat ze alleen werk wilt leveren wat voor honderd procent goed is. De fotografe was bang om niet genoeg te kunnen presteren omdat ze de locatie niet gewent was. Wat goed geholpen heeft, was de sfeer op de set. De klik tussen het model, de zestienjarige Amy Woudstra, en Carola heeft zeker geholpen bij het fotograferen. De weersomstandigheden waren niet ideaal. 'Buiten was het boven de 30 graden en de jurk was gemaakt van synthetische haren. Dat arme kind zat maar in die jurk in die hitte. Ik had het zo met haar te doen,' zegt Carola.

Verschillende verhalen

Carola vond het lastig om de ideeën van Johana goed in beeld te brengen. 'Ik was bang dat ik haar idee niet goed had en haar zou kwetsen, omdat het nog steeds haar verhaal was.' Gelukkig bleek al snel dat de fotograaf en de ontwerpster van de jurk op één lijn zaten. We vroegen Carola wat haar verhaal achter de foto was en vertelde dat ze nooit een verhaal aan een foto verbindt  'Mijn man verteld mij altijd: Zodra er tien mensen naar jouw foto's kijken, koppelt iedereen zijn eigen verhaal aan de foto.' Mensen verzinnen hun eigen verhaal bij de foto's en voor Johana was dat dit verhaal. Haar verhaal en haar jurk zijn tot leven gekomen in de fotografie van Carola.

Lees ook: In gesprek met de winnaar van onze fotowedstrijd Macro

In het hele interview met Carola in DIGIFOTO Pro.5.2019, kan het overkomen dat de kunstenares, Johana, zelf heeft geleden aan de gedragsproblemen en de moeite heeft met communiceren. Het verhaal gaat echter over de man waar zij verliefd op was. Hij zat 30 jaar lang in een trauma gevangen, daarover gaat Project Vistela 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie