Preview: Sony NEX-5N

Preview: Sony NEX-5N

Julian 5665 0
Sony introduceert de NEX-5N. De opvolger van de NEX-5 ziet er van de buitenkant grotendeels hetzelfde uit maar heeft veel vernieuwingen, zoals een 16-megapixelsensor, 1080p-filmfunctie met 50 fps, snellere autofocus en touchscreen-bediening.

Net als de recente NEX-C3 krijgt de Sony NEX-5N een 16,1-megapixel apc-s-sensor. Het iso-bereik van de NEX-5N is met waarden van 100 tot 25600 nog een stukje groter. In combinatie met een vernieuwde bionz-beeldverwerkingsprocessor moet de sensor scherpe beelden met weinig ruis opleveren, aldus Sony.

Sony NEX-5N front

Sneller

De maximale opnamesnelheid gaat van 7 naar 10 fps. Sony belooft een afdrukvertraging van ca. 0,02 seconden. Een vernieuwd autofocusalgoritme en een sensor die twee keer zo snel uitgelezen wordt als in de NEX-5 moet de autofocussnelheid flink verbeteren ten opzichte van het huidige model.

1080p-filmfunctie

De NEX-5N neemt videomateriaal op volgens de avchd 2.0-standaard. Dat betekent dat je in full hd 1080p-resolutie kunt opnemen met 50 fps. Ook heb je keuze uit 25 fps.  Tijdens het filmen kun je focustracking gebruiken of met een druk op het touchscreen scherpstellen.

Handmatig scherpstellen kan natuurlijk ook. Daarnaast krijg je volledige handmatige controle over het filmen in de pasm-modi. Sony zegt dat de kwaliteit van het stereogeluid is verbeterd, de windruis zou vooral bij rustige scènes worden verminderd.

Sony NEX-5N top

Kantelbaar touchscreen

Net als zijn voorganger heeft de NEX-5N een 3-inch display met 921.000 beeldpunten, dat je 80 graden naar boven of 45 graden naar beneden kunt kantelen. Nieuw is de touchscreen-bediening. Volgens Sony maakt de Photo Creativity Touch-interface het bedienen en instellen van de camera makkelijker dan ooit. De fabrikant richt daarmee op beginners die bijvoorbeeld een foto willen maken met onscherpe achtergrond, zonder kennis van fotojargon.

Electronic First-Curtain shutter

Een wat minder opvallende, maar wel interessante mogelijkheid is de 'Electronic First-Curtain shutter'. Standaard staat de optie uitgeschakeld, je dient deze te activeren in het menu. Bij gebruik van de elektronische sluiter op het eerste gordijn hoeft de mechanische sluiter niet eerst dicht en vervolgens weer opengeklapt te worden voor het maken van de foto. Dat vermindert de 'shutter lag' met 20 milliseconden, claimt Sony.

Sony NEX-5N back

Picture Effect

In de NEX-C3 werd de Picture Effectmodus geïntroduceerd. De artistieke effecten zijn ook in de NEX-5N te vinden. Je hebt keuze uit 11 modi en 15 effecten, waaronder de nieuwe HDR Painting, Soft Focus, Miniature, Rich-Tone Monochrome en Soft High-key. Ook de (3D) Sweep Panorama, Auto HDR en Handheld Twilight-functies zijn te vinden in de camera.

Lenscorrectie

Net als in de NEX-7, A77 en A65 krijgt de NEX-5N de mogelijkheid om in de camera lenscorrecties toe te passen. De optische correcties kunnen afzonderlijk ingesteld worden voor vignettering, chromatische aberratie en vervorming. De camera beschikt over correctieprofielen voor E-mount-objectieven. In de toekomst kunnen er meer profielen worden toegevoegd door middel van firmware-updates.

Sony NEX objectieven

Nieuwe objectieven

Sony introduceert een drietal nieuwe E-Mount-objectieven voor het NEX-systeem. De high-end Carl Zeiss Sonnar T* E 24mm f/1.8 ZA, de Sony E 50mm f/1.8 OSS en de 55-210mm f/4.5-6.3 OSS telezoom.

SLT-adapter

Naast de NEX-5N introduceert Sony zoals verwacht de LA-EA2, een adapter met ingebouwde Translucent Mirror Technologie. De adapter bevat een halfdoorzichtige spiegel en fasedetectie-autofocussysteem, zodat je A-mount objectieven op de NEX-5N kunt gebruiken met behoud van snelle autofocus tijdens het filmen en fotograferen.

Sony NEX-5N SLT-adapter

Optionele elektronische zoeker

Sony brengt ook een optionele elektronische zoeker uit voor de NEX-5N. Deze gaat als de FDA-EV1S door het leven. De xga-oled-zoeker met 2,4 miljoen beeldpunten is wat specificaties betreft gelijk aan de evf in de Sony A77 en NEX-7.

Sony NEX-5N evf

Beschikbaarheid

De Sony NEX-5N en de bijbehorende accessoires zijn bijna allemaal beschikbaar vanaf september 2011. Alleen op de NEX-5NY-kit met 18-55mm en 55-210mm is het nog even wachten tot november.

Adviesprijzen

  • Sony NEX-5N (body in zwart) 600,- euro
  • Sony NEX-5NK (body + 18-55mm in zwart of zilver) 700,- euro
  • Sony NEX-5ND (body + 16mm + 18-55mm in zwart) 800,- euro
  • Sony NEX-5NY (body + 18-55mm + 55-210mm in zwart of zilver) 950,- euro
  • Sony LA-EA2 (A-Mount adapter) 380,- euro
  • Sony FDA-EV1S (EVF) 350,- euro

Testfoto's

Dpreview.com had de Sony NEX-5N al even in handen en maakte een aantal testfoto's. Ook bij Engadget mochten ze even met de nieuwe camera spelen, wat onderstaande 'hands on' filmpje opleverde.