Preview: Olympus Stylus 1 met 28-300mm f/2.8-objectief

Preview: Olympus Stylus 1

Preview: Olympus Stylus 1 met 28-300mm f/2.8-objectief

Julian Huijbregts 5896
Olympus introduceert de Stylus 1. De superzoom is voorzien van een 1/1.7-inchsensor en een objectief met brandpuntequivalent van 28-300mm en diafragmaopening van f/2.8 over het hele bereik. De elektronische zoeker is afkomstig uit de OM-D E-M5.

Olympus geeft haar nieuwste superzoomcompactcamera een aantal trekjes mee die doen denken aan de OM-D E-M5 systeemcamera. Het blijft niet bij het uiterlijk, want in de bult bovenop de camera schuilt dezelfde elektronische zoeker met 1,44 miljoen beeldpunten als in de high-end-csc.

Stylus 1 front and back

28-300mm f/2.8-objectief

De Olympus Stylus 1 is opgebouwd rondom een 12-megapixel bsi-cmos-sensor van het 1/1.7-inchformaat. Het 10.7x-zoomobjectief heeft een bereik van 28 tot 300mm in kleinbeeldequivalent, met een diafragmaopening van f/2.8 over het hele bereik. Scherpstellen kan vanaf 80 cm in de 300mm-stand, ook is er een 5cm Super Macro Mode aanwezig. Het objectief is voorzien van optische beeldstabilisatie.

Fotograferen kan in jpg en raw-formaat bij een iso-bereik loopt van 100 tot 12.800. Een TruePic VI-beeldprocessor zorgt voor de verwerking van de beelden. Je krijgt elf Art Filters en vijf Art Effects tot je beschikking.

Stylus 1 back

Filmen kan in 1080p-resolutie met 30 beelden per seconde. In lagere resoluties zijn hoge snelheden mogelijk: 640x480 met 120 bps en 320x240 met 240 bps. Geluid wordt opgenomen met een ingebouwde stereomicrofoon.

De maximale sluitertijd bedraagt 1/2000e seconde, terwijl je in de bulb-stand de sluiter tot 30 minuten open kunt laten staan. Met het ingebouwde ND-filter kun je de belichting van foto's en video's verder controlleren. Het ND-filter is instelbaar in drie stappen.

Stylus 1 top

Hybrid Control Ring en Auto Lens Cap

Je kunt de camera bedienen met de ring rondom het objectief. Handig om bijvoorbeeld het diafragma in te stellen. Een schakelaar aan de voorkant van de camera zorgt ervoor dat je de ring twee functies kan geven.

Ook de lensdop verdient een bijzondere vermelding: je hoeft deze niet van de camera af te halen, het is een uitklapbaar ontwerp. Zodra je de camera aanzet schuift de lens vanzelf naar buiten en klapt de lensdop open. Zo'n constructie zagen we eerder als losse accessoire voor de Olympus XZ-1 en XZ-2.

Stylus 1 cap

Afmetingen, gewicht en scherm

Achterop de camera vinden we een 3-inch touchscreen met 1,04 miljoen beeldpunten. Het toestel meet 116 x 67 x 57mm en legt 402 gram in de weegschaal, inclusief accu waarmee je 410 foto's kan maken volgens de cipa-norm.
Een ingebouwde flitser is aanwezig, maar je krijgt ook een flitsschoen tot je beschikking zodat je externe flitsers kunt gebruiken. De maximale flitssynchronisatiesnelheid is met 1/500e seconde opvallend hoog.

Stylus 1 kantelscherm

Wifi

Olympus voorziet de Stylus 1 van wifi, zodat je foto's draadloos kunt delen met smartphones en tablets. Ook kun je vanaf zo'n apparaat de camera bedienen. Je krijgt hierbij controle over instellingen zoals diafragma en sluitertijd.  

1.7x televoorzetlens

Is het bereik van 28-300mm je niet groot genoeg, dan kun je de optionele 1.7x teleconverter aanschaffen. Met de CLA-13 voorzetlensadapter zet je deze op de camera en vergroot je het maximale zoombereik met 1,7x. Dat levert een brandpuntequivalent van 510mm op, het diafragma blijft zijn maximale opening van f/2.8 behouden.

Stylus 1 front

Prijs en beschikbaarheid

Eind november ligt de Olympus Stylus 1 in de winkels voor een adviesprijs van 599,99 euro.

afbeelding van Anonymous

Ziet er veelbelovend uit maar ik ben altijd een beetje huiverig als het op van die snufjes aankomt zoals zo'n lensdop. Kan alleen maar stuk gaan.
De prijs is ook wel hoog.
Verder ziet het er goed uit.

afbeelding van Anoniem 1

Ziet er best aardig uit maar denk niet dat dit model een succes gaat worden. Ik denk inderdaad ook dat e.e.a. Te fragiel cq kwetsbaar is.

afbeelding van RH Boks

Aardig maar nog steeds vreemd voort te borduren op steeds kleinere sensoren terwijl de markt steeds meer wordt bediend door grotere en betere sensoren en in gelijke of zelfs kleinere behuizing. Ik den aan Sony RX10 en zelfs de A7 en A7R en de Nikon A1 en Fuji en Canon.

afbeelding van Bram

Grote sensoren in kleine behuizing geeft niet zo veel voordeel.
Bij grote sensoren horen grote lenzen. En bij grote lenzen past een kleine body weer niet zo fijn.

afbeelding van WImK

Nog weinig positieve comments, zie ik. Ik vind 'm mooi in het rijtje Canon G16/Nikon Coolpix 7800 passen maar met 100 mm meer in de ''tele'' en (zeker vergeleken met de Canon) een betere viewfinder. En ingebouwde WiFi (i.t.t. de Nikon).
Natuurlijk heb je de Sony RX10, maar die is twee keer zo duur en twee keer zo zwaar. Ik vind dit wel een kekke vakantiecamera; kan mee in de rugzak of een flinke steekzak, je hoeft geen extra lenzen mee te sjouwen...
Ongetwijfeld gaan Canon en Nikon volgen met hun G17/P7900 voor wat betreft het lensbereik en de (E)VF, maar in dit compartiment is deze camera tot op heden de beste deal!