Politie fotoshopte verdachte waardoor getuigen 'dader' herkenden
Politie fotoshopte gezichtstatoeages van verdachte weg
Getuigen van een overval meldden dat de verdachte van de overval die ze hadden gezien geen gezichtstatoeages had. De politie vond echter dat een bepaalde verdachte zonder zijn gezichtstatoeages verdacht veel leek op de bankovervaller. Deze besloot dan ook om de foto van de verdachte te bewerken zodat deze geen gezichtstatoeages had.
Klacht ingediend tegen politie bij rechtbank
De politie rechtvaardigde zijn acties door aan te geven dat ze geloofde dat de verdachte in kwestie, Tyrone Lamont Allen, make-up gebruikt had, waardoor de gezichtstatoeages die hij had niet meer zichtbaar waren. Dit leidde echter tot een klacht in de rechtbank, omdat de politie hiermee de getuigen gestuurd zou hebben. Een aantal van de medewerkers van de bank hadden namelijk de overvaller zonder tatoeages herkent vanaf de foto, terwijl ze niet op de hoogte waren van de manipulaties in Photoshop.
Wat nog erger is dat de veranderingen in de foto niet in het rapport zijn genoteerd. Mark Weber, forensisch criminoloog die de wijzigingen in Photoshop bij de politie in Oregon toepast geeft aan dat dit eerder is gebeurd.
Lees ook: Filmen: beeld stabiliseren in nabewerking
De Amerikaanse advocaat Paul Maloney verdedigt de fotobewerking door de politie en geeft aan: 'Het hele idee was om meneer Allen te laten opgaan in de foto's van de rest zodat zijn foto's niet zouden opvallen.' Hij gaf verder aan dat de procedures gepast waren.
De uitspraak in de zaak kan een enorme impact hebben op de manier waarop de politie in de toekomst omgaat met foto's van verdachten en criminelen.
Lees ook: Duiker vindt GoPro met laatste momenten verdronken man
Politie fotoshopte verdachte: terecht?
Wat vind jij? Mag een dergelijke foto in Photoshop aangepast worden? We zijn benieuwd naar jouw mening.