Photokina 2014: Hands-On met de Fujifilm X100T en X30
In de Fujifilm X10 en X20 zat een optische zoeker, die gaf een relatief klein beeld en toonde slechts 85 procent van wat er uiteindelijk op de foto komt. In de Fujifilm X30 vinden we een elektronische zoeker met maar liefst 2,36 miljoen pixels, die een flink groter beeld geeft met honderd procent weergave.
De nieuwe Fujifilm X100T lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, de X100S. De hybride zoeker, die zowel elektronisch als optisch beeld geeft heeft een nieuwe stand gekregen: de 'Electronic Rangefinder Mode'. In deze stand wordt rechtsonder in de zoeker in een klein vlakje een elektronisch beeld vertoond.
Links de Fujifilm X100T, rechts de Fujifilm X30
Fujifilm X30 - Afmetingen
Zet je de Fujifilm X30 en X100T naast elkaar, dan valt op dat de toestellen niet veel van elkaar verschillen wat afmetingen betreft. Dat betekent dat de Fujifilm X30 relatief groot is, ondanks dat in de camera een 2/3-inchsensor zit die een stuk kleiner is dan de aps-c-sensor in de X100T.
De Fujifilm X30 is ook flink groter dan andere high-end-compacts met grote sensor, zoals de Sony RX100 III en de nieuwe Canon PowerShot G7 X. Dat resulteert wel in een behuizing die prettige houvast biedt en voorzien is van veel knoppen voor handmatige bediening.
Leuk detail: tijdens de perspresentatie toont Fujifilm een slide met de 'inspiratie' die is gebruikt voor het ontwerpen van de Fujifilm X30:
Fujifilm X30 - Grote elektronische zoeker
Het speerpunt van de X30 is de nieuwe elektronische zoeker en die is ronduit indrukwekkend voor een camera van dit formaat. Met 2,36 miljoen pixels geeft de zoeker haarscherp beeld en bovendien is het beeld dat je voorgeschoteld krijgt erg groot. Het zoekerformaat is een stuk groter dan de optische zoekers van instap-dslr's, dat zie je meteen als je de X30 aan je oog zet.
Ook de compacte Sony RX100 III met 1-inchsensor heeft een ingebouwde zoeker, maar die geeft een veel kleiner beeld. De Fujifilm X30 mag dan een wat forsere camera zijn, maar daar krijg je wel een erg fijne elektronische zoeker voor terug.
In de presentatie toont Fujifilm wat details over de zoeker. Het optische systeem dat het beeld van de elektronische zoeker maar liefst veertien vergroot bestaat uit vier lenselementen, die voor een minimum aan vervorming en aberraties moeten zorgen. Dat is gelukt, want het zoekerbeeld ziet er in de praktijk vrijwel perfect uit, distorsie hebben we niet waargenomen.
Fujifilm X30 - Snelheid
De Fujifilm X30 gebruikt dezelfde 12-megapixel X-Trans II-sensor als zijn voorganger. Ook het 28-112mm f/2.0-2.8-objectief is gelijk. In combinatie met de EXR II-processor is de high-end-compact razendsnel. Ten opzichte van de X20 is de schrijfsnelheid naar de geheugenkaart met 1,7x verbeterd. De getallen die Fujifilm in de presentatie laat zien zijn indrukwekkend en ook in de praktijk voelt de X30 erg vlot aan. Scherpstellen gaat vrijwel direct en geen moment hebben we het gevoel dat de camera hapert.
Fujifilm X100T - Een blik door de 'elektronische rangefinder'
De Fujifilm X100T bestaat in de basis uit de componenten die Fujifilm voor de X100S heeft gebruikt, zoals de 16-megapixel X-Trans II cmos in aps-c-formaat en het 23mm f/2-objectief. Fujifilm heeft diverse verbeteringen doorgevoerd en nieuwe functies toegevoegd zoals een elektronische sluiter tot 1/32.000e seconde, maar de belangrijkste vernieuwing is de verbeterde hybride zoeker.
Alle X100-varianten beschikken over een hybride zoeker, met een schakelaar aan de voorkant van de camera kies je voor elektronisch of optisch beeld. Gebruik je de optische zoeker van de X100 of X100S, dan kun je niet precies zien of de camera heeft scherpgesteld op het punt waar jij dat wilt. Het is immers geen TTL-zoeker, waarmee je door het objectief kijkt.
In de X100T heeft Fujifilm dat probleem opgelost met de nieuwe Electronic Rangefinder-modus. Door de schakelaar aan de voorkant naar de zijkant te bewegen activeer je deze stand. Je krijgt nu het optische beeld voorgeschoteld, maar rechtsonder in de zoeker wordt een klein 'schildje' opgeklapt, waarop elektronisch beeld zichtbaar is. In dit vlakje wordt het stuk van je foto waar het focuspunt zich bevindt elektronisch weergegeven. Zo kun je eenvoudig zien of de camera juist heeft scherpgesteld. In de praktijk werkt dit erg prettig en het is wat ons betreft een erg waardevolle aanvulling voor de X100T.
Een blik door de zoeker van de X100T in de ERF-stand. Je ziet in het elektronische schermpje rechtsonder nu duidelijk of de camera goed heeft scherpgesteld.
Fujifilm X-T1 Graphite Silver Edition
Naast de twee nieuwe camera's introduceerde Fujifilm ook de X-T1 Graphite Silver Edition, een nieuwe uitvoering van de bestaande X-T1. Fujifilm laat op de beurs zien hoe het uiterlijk van de Graphite Silver Edition tot stand komt. Het is een behoorlijk ingewikkeld proces, dat uit zes stappen bestaat.