Patenten van Canon voor 'veilige' exif en sterrenfotografie

Jesse Kraal 2311
Stilstand is achteruitgang dus blijft Canon vrolijk doorontwikkelen. Het meest recente bewijs zijn twee gepubliceerde patenten, al wijzen beiden niet concreet naar een nieuw type camera. Vooral het patent voor veiliger exif-informatie kan in deze privacy-gevoelige tijden wel eens een goede vondst zijn.

Exif-gegevens van foto's kunnen je behoorlijk in de problemen brengen, omdat ze kunnen aantonen dat jij op een gegeven tijd en soms ook op een gegeven locatie een foto hebt genomen. Vooral een met gps verkregen locatie kan vervelend zijn als daardoor jouw huis voor iedereen precies te vinden is. Canon werkt daarom aan een exif-protocol dat iets minder exact aangeeft waar en wanneer je aan het fotograferen was.

Volgens het patent wordt het tijdstip bijvoorbeeld niet meer exact weergegeven, maar ergens tussen bijvoorbeeld 9 en 10 uur 's ochtends. Wellicht kun je zelf instellen hoe groot je de tijdspanne wilt maken die de camera weergeeft. Voor locatie geldt ongeveer hetzelfde. Deze geeft niet exact aan waar de foto is genomen, maar toont een gebied waarin de foto gemaakt kan zijn. Wellicht dat je ook hier kunt instellen hoe groot dat gebied moet zijn.

exif

Links de exacte tijd van de opname en de tijdspanne van een uur die andere mensen te zien zullen krijgen. Rechts is te zien dat niet een exacte locatie maar een gebied wordt weergegeven bij de geo-informatie.

Astro-fotografie

Het tweede patent is voor de meeste mensen wellicht iets minder interessant, maar zal asto-fotografen zeker aanspreken. Het gaat over een mechaniek dat de sensor mee kan laten bewegen met hemellichamen. De sensor kan niet alleen in de lengte en de breedte verschuiven maar kan ook roteren. Zo moet het mogelijk worden om voor een (beperkte) tijd de sluiter open te laten staan, zonder dat de sterren veranderen in streepjes. In wat voor een camera we een dergelijke sensor gaan terugzien is niet bekend, wellicht een Canon 70Da?

Pentax heeft al een soortgelijk systeem. In combinatie met de O-GPS1 kun je met de Pentax K-5 en Kr de sensor laten verschuiven (daarvoor gebruiken de camera's de verschuiving van de beeldstabilisatie) tijdens het fotograferen van hemellichamen.

astro

Links het mechaniek dat de sensor laat meebewegen met de baan van de hemelichamen die je fotografeert.
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Tommy

Ben benieuwd hoe Canon die sensorverschuiving in hun DSLRs gaat implementeren, aangezien de stabilisatie tot nu toe in de lenzen zit, en niet bij de sensor?