Panasonic Lumix DMC-GX8: Snel, gemakkelijk en volledig

Panasonic Lumix DMC-GX8 Snel, gemakkelijk en volledig

Panasonic Lumix DMC-GX8: Snel, gemakkelijk en volledig

Raf Olaerts 3180
De Lumix DMC-GX8 is Panasonic's nieuwste en meest prestigieuze camera gericht op de serieuze enthousiasteling en combineert 4K video met een reeks nieuwe fotofuncties, zoals 4K foto en Post Focus. De GX8 is de opvolger van de bijna drie jaar oude GX7 en heeft dus grote verwachtingen in te vullen.

De rangefinderachtige GX8 heeft de 'flip-op' OLED-zoeker van zijn voorganger de GX7 geërfd en geeft je de mogelijkheid om in ware Rolleiflex-stijl te werk te gaan. Leuk voor de straatfotograaf. De camera is groter dan zijn voorganger, maar de magnesium body is stevig en robuust, goed gebalanceerd en heeft dan ook een zeer aangename en grote grip. Het is een degelijk gebouwde camera en zo voelt hij ook aan. De body van de GX8 is bestand tegen het wisselvallig weer hier in de lage landen, dus spatwaterdicht, maar het meegeleverde kit-objectief is dat niet en dat is toch wel jammer.

Een absoluut voordeel van een groter ontwerp is dat er meer plaats is voor fysieke toetsen en schakelaars. En geef toe: hoe meer knopjes, hoe beter, toch? Sluitertijd, diafragma, belichtingscompensatie en de verschillende belichtingsmodi zijn snel in te stellen via de draaiwielen bovenop de camera waarvan er eentje rond de sluiterknop zit. Het is duidelijk dat er is nagedacht over het ontwerp en de plaatsing van de draaiwielen. Ze voelen solide aan en zijn goed bereikbaar. Diafragma en sluitertijd instellen, én afdrukken met één hand, geen probleem. Uiteraard heb je nog een reeks andere toetsen waarvan er maar liefst negen naar jou wensen te programmeren zijn.
Verder vind je de verwachte toetsen om de verschillende menu's op te roepen en om daar dan in te navigeren. De GX8 slikt de gebruikelijke SD/SDHC/SDXC kaarten en haalt zijn 'juice' uit een herlaadbare 1200mAh, 7,2v Lithium-ion accu en zou goed zijn voor een 350 foto's, wat mij eerder weinig lijkt. Toch raad ik aan om voor bijvoorbeeld een weekendje weg een reserve batterij aan te schaffen.

De camera is voorzien van ingebouwde wifi en nfc. Buiten het draadloos doorsturen van je foto's naar je pc is het dankzij wifi ook mogelijk om je camera te bedienen vanaf je smartphone, dit is mogelijk voor zowel iOS als Android. Leuk voor selfies, lange belichtingstijden of voor die camera perspectieven die moeilijk bereikbaar zijn. Voor die momenten waarop je je camera zo statisch mogelijk wilt houden en je normaal gezien een kabel-sluiter of afstandsbediening zou gebruiken. Dat kun je nu dus met de app doen. Handig, want je telefoon heb je toch altijd bij je. Maar het gaat verder dan alleen de sluiter. Je kunt de meeste camera-instellingen bedienen en zelfs focus en focuspunten vanaf je smartphone selecteren. De lijst met wat je allemaal kunt doen, is eindeloos.

Beeldkwaliteit

De GX8 is uitgerust met een gloednieuwe 20,3 Megapixel MOS sensor met een maximum resolutie van 5184 x 3888 pixels en heeft daarmee voorlopig de hoogte resolutie onder de Micro Four Thirds camera's. Daarbovenop levert de sensor dan ook nog eens de beste beeldkwaliteit voor dit type camera. Er is een ruisverbetering in vergelijking met de 16 megapixel sensor van de GX7 en ongeveer 1/3 stop beter dynamisch bereik. De beelden die uit de camera komen hebben veel detail, zachte overgangen en juiste kleuren. Ik kon in Lightroom de schaduwen redelijk wat op duwen en de hooglichten terughalen waar nodig. Wanneer je JPEG's schiet is het zeker de moeite om de vooringestelde of aangepaste 'curve'-functies eens te proberen.

Verder vinden we nieuwigheden zoals de 4K fotofunctie en Post Focus. In deze modes wordt het beeld uiteraard weer wat bijgesneden en verlies je dus wat resolutie. Wanneer je die 4K foto files naar je PC haalt, zal je zien dat het een MP4-file is. Dus je schiet niet meer dan een 4K video van 32 frames per seconde waar je dan later een frame uit kunt kiezen. Hetzelfde geldt voor de Post Focus functie.


Brandpunt 24mm
Diafragma f/8
Sluitertijd 1/800
ISO 800

Post Focus

In eerste instantie was ik verbluft door de Post Focus functie. Het klinkt fantastisch, de mogelijkheid om je focuspunt te kiezen nádat je de foto maakt. Maar het is eigenlijk meer een innovatieve benadering van 'focus-stacking'. Het maken van een Post Focus foto voelt aan als een sluitertijd van ongeveer een seconde plus dan nog een seconde verwerkingstijd. In die eerste seconde wordt er een 4K video van 30 frames per seconde opgenomen, maar voor ieder frame wordt op een ander punt gefocust. Later kun je opnieuw in de MP4 video-file het frame kiezen dat je wilt. Maar, voor alle duidelijkheid, het zijn dus geen RAW's. Of dit een waardevolle of doorslaggevende functie is laat ik in het midden. Het hangt af van jouw wensen en vereisten. Ik ben in mijn hele fotografische carrière nooit een moment tegen gekomen waarop ik niet zeker wist waarop ik moest focussen. Wel gebeurt het regelmatig dat ik een scène volledig in focus wil hebben, maar de voorgrond te dicht bij en de achtergrond te ver weg van de camera zijn om ze in één beeld scherp te krijgen en er dus niets anders op zit dan te 'focus-stacken'. Dan doe ik dit toch nog altijd liever in drie à vier volledige resolutie RAW-beelden. De Dual Image Stabiliser is dan handig. Zowel de sensor in de body als het objectief is gestabiliseerd en dat resulteert in een dubbele stabilisatie. Twee keer zo stabiel dus. Het stelde me instaat om een scherpe foto te maken met een sluitertijd van 1/15 sec.

Snelheid en autofocus

De buffer op deze camera is enorm en de processor kan de stroom aan data goed verwerken. In 'burstmode' stoppen we de buffer vol met RAW-files na 30 beelden en klokken we af op ongeveer 8 beelden per seconde wat al zeer behoorlijk is. Uiteraard gaan deze cijfers drastisch naar beneden wanneer je bespaart op je SD-kaart. Afhankelijk van wat je wilt fotograferen zou ik opteren voor minimum een klasse 3 kaart. Ook om de 4K video te gebruiken heb je die nodig. In JPEG ben ik er niet in geslaagd om de buffer vol te krijgen. Hij blijft gewoon gaan tot of de kaart vol is of de batterij het begeeft.
De 49-punts contrast detectie met DFD (Depth From Defocus) autofocus werkt fantastisch en hoort bij de beste die je in het rijk der compactcamera's gaat vinden. Altijd haarscherp en super snel! Tijdens het schieten van een video kan het wel eens zijn dat de autofocus zich 'verslikt', maar tijdens het fotograferen heb ik hem op geen enkel foutje kunnen betrappen. Het enige wat ik wil aanhalen is de manier waarop je het focuspunt kunt kiezen op het display. Wanneer je het display gebruikt om je compositie te maken is dat niet echt een probleem, maar wanneer je graag de zoeker gebruikt, zoals ik, wordt het al snel vervelend om met je duim tegen je wang te duwen om je focuspunt te verplaatsen.

Brandpunt 17mm
Diafragma f/3.7
Sluitertijd 1/100
ISO 400

Conclusie

Door zijn iets grotere bouw, comfortabele grip en gemakkelijke en volledige bediening is de GX8 een zaligheid in het echte leven. Ik ben een 'Manual'-fotograaf en vind het zeer belangrijk dat diafragma, sluitertijd en ISO onmiddellijk bereikbaar zijn. Alleen om de ISO in te stellen moet je even het menu in. En zelfs dat went snel. Jammer is het kiezen van je focuspunt op het aanraakscherm. Met je oog aan de zoeker blokkeer je al snel de toegang tot het scherm. De snelle focus en Dual I.S. werken meer dan behoorlijk en geven hem een voorsprong op zijn concurrenten. Ik heb op geen enkel moment nood gehad aan de 'flip-up' zoeker, maar ik kan me wel inbeelden dat anderen er wel degelijk iets aan hebben. Wat ik dan wel weer een gemiste kans vind, is het feit dat panorama's niet in RAW geschoten worden. Maar als je op zoek bent naar een compactcamera voor bijvoorbeeld gezinsmomenten, dan zit je met deze snelle GX8 zeker goed!

Adviesprijs: € 1000,- (Body)
Type: Digitaal, enkellens, spiegelloze camera (weather-sealed)
Interne flits: Nee
File Type: RAW & JPG
Bruikbare resolutie: 20,3 Megapixels
ISO Bereik: 200 - 25600 (ISO100, uitgebreid)
Scherm: OLED Touch Display, 3-inch met ongeveer 1.040k beeldpunten
Zoeker: Tiltbar OLED Live view zoeker met ong. 2.360 beeldpunten en oogsensor
Autofocus: Contrast Auto Focus systeem
Focus modes: AFS (enkel) / AFF (flexibel) / AFC (continu)
Snelheid: ong. 8 bps (RAW)
Opslag: SD / SDHC / SDXC (min. Class 3)
Gewicht: ong. 487gr (Body + Batterij)
Afmetingen: 133,2 x 77,9 x 63,1
Beeldstabilisatie: Ja, beeldsensor shift type (Dual I.S. met gestabiliseerd objectief)
Video: Ja, 4K max 25p, Full HD 50p max, file type: AVCHD of MP4
Connectiviteit: USB / NFC / WIFI / 2.5mm Microfoon of afstandsbediening ingang

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 5
Bediening: 4,5
Snelheid: 4,5
Behuizing: 5
Prijs / kwaliteit: 4


Categorie: Compacte Systeemcamera

N.B: Lees de volledige review, inclusief ISO-metingen, in DIGIFOTO Pro 1.2016. Deze ligt nu in de winkel!
 

Fotografie en tekst: Raf Olaerts

afbeelding van Raf Olaerts

Raf Olaerts | Redacteur

Ik fotografeer sinds het moment dat ik een camera kon tillen. Dat was in de tijd dat er nog geen sprake was van mega-pixels. Als scholier was het dan ook niet evident om aan het budget te komen voor film en al zeker niet voor het nodig materiaal voor een donkere kamer. Er op uittrekken om te gaan fotograferen zonder film was dan ook meer regel dan uitzondering. 'klik' en dan proberen het beeld zo lang mogelijk vast te houden in gedachte. Maar bij het opkomen van de digitale camera's werd dat budget probleem opgelost. Al snel groeide de hobby uit tot een passie...

Bekijk alle artikelen van Raf