Onderzoek World Press Photo: niet gemanipuleerd
Er ontstond deze week commotie over de winnende foto van Paul Hansen. De foto zou niet alleen bewerkt zijn, volgens een blogger is de inzending van de Zweedse fotograaf een compositie uit meerdere raw-bestanden.
World Press Photo reageerde snel op de aantijgingen en beloofde een onderzoek in te stellen. De resultaten daarvan zijn een dag later bekendgemaakt. In de uitslag schrijft de organisatie dat na het vergelijken van het raw-bestand en de winnende foto is gebleken dat de foto geretoucheerd is: zowel globaal als lokaal zijn er kleur- en contrastaanpassingen gedaan. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op significante manipulatie of samenstelling.
Bovendien hekelen de onderzoekers de methodes van de 'aanklagers'. De gebruikte analysesoftware zou niet nauwkeurig zijn en ook de schaduwanalyse en de conclusies die getrokken werden aan de hand van de XMP-data zouden niet kloppen.
De onderzoekscommissie bestond uit Dr. Hany Farid, Professor of Computer Science aan Dartmouth College en co-founder/CTO van Fourandsix Technologies en Kevin Connor, CEO van Fourandsix Technologies.
Ook Eduard de Kam, digitale fotografie-expert van het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie, analyseerde de foto's en vond geen aanwijzingen dat de foto gemanipuleerd zou zijn.
Reactie Hackerfactor
Op Hackerfactor.com, waar de aantijgingen verschenen, is nu een zeer uitgebreide reactie te lezen. De schrijver zegt verbaasd te zijn over de aandacht die zijn blog heeft gekregen. In de nieuwe post besteedt hij weer uitgebreid aandacht aan de bewerkingen die zijn toegepast op de foto. Dat de foto bewerkt is, staat dan ook als een paal boven water. Waar de media (waaronder wij) over vielen, was zijn bewering dat de foto mogelijk een compositie zou zijn van meerdere raw-bestanden.