Omnivision ontwikkelt 's werelds kleinste camera
Omnivision komt met bizar kleine camera
Het Guinness World Record voor kleinste commercieel beschikbare beeldsensor is officieel verbroken door het bedrijf Omnivision. Het kleine apparaat meet slechts een halve millimeter in het kwadraat en zal een aanzienlijke impact hebben op het landschap van medische beeldvorming. De module is in de header foto van dit artikel te zien, naast een peper korrel.
Traditioneel werden procedures in de kleinste delen van het lichaam, zoals tijdens procedures voor neurochirurgie, hart, ruggenmerg en gynaecologie - blind uitgevoerd of met beelden van lage kwaliteit via fiberscopen, omdat bestaande camera's te groot waren en herbruikbare endoscopen niet kosteneffectief waren. OmniVision's kleine beeldsensor cameramodule, lost deze problemen op. De camera is letterlijk even groot als een korrel zand, en kan doktoren alsnog van beelden voorzien die enorm hulpzaam zullen blijven tijdens belangrijke operaties.
Meer kansen om operaties makkelljker te maken
'De camera biedt een compacte, hoogwaardige oplossing voor wegwerpgeleidingsdraden, katheters en endoscopen die een groeiende vraag hebben vanwege hun vermogen om kruisbesmettingrisico's, inefficiënties bij uitvaltijd en kosten in verband met reparaties te verminderen.' aldus Aaron Chiang, marketingdirecteur van OmniVision,
Los van dat het de titel; 'kleinste camera ter wereld' draagt, heeft het nog meer specialiteiten. Zo is de sensor ook de enige ultrakleine "chip op tip" -camera met achterverlichting, die een uitstekende beeldkwaliteit en betere prestaties bij weinig licht biedt om de LED-warmte te helpen verminderen en hierdoor zorgt voor een verbeterde gevoeligheid van het beeld. 'Dat betekent niet alleen een verbetering van de kosteneffectiviteit voor ziekenhuizen, maar het is ook goed nieuws voor patiënten,' zegt Chiang, die opmerkt dat het compacte wegwerpapparaat 'het patiëntcomfort kan verbeteren en de hersteltijd kan verkorten.
De camera van Omnivision zal begin volgend jaar voor het eerst ingezet worden tijdens operaties wereldwijd.