Objectieven voor analoge camera gebruiken op DSLR

Amy Schutte 698
In tweedehandswinkels of in rommelmarkten (gisteren op koningsdag!) zie je ze vaak liggen. Oude analoge camera’s en bijpassende objectieven. Ze gaan vaak voor een prikkie weg, want ze zijn alleen nog te gebruiken voor de analoge liefhebbers. Toch?

Nou, nee! Je kunt deze objectieven vaak prima gebruiken, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee zult moeten houden.

Hoe oud

Natuurlijk zit er ook in de oude objectieven verschil. Oudere objectieven zijn bijvoorbeeld vaak ongeschikt als zoomlens, want die techniek was nog niet zo goed ontwikkeld. Maar nieuwere objectieven, die dichter voor de opkomst van de DLSR kwamen, zijn daar vaak al  beter in. Oudere objectieven communiceren bijvoorbeeld vaak niet met de body van je huidige camera en zul je handmatig scherp moeten stellen. Het diafragma moet soms ook met een ring worden ingesteld en lichtmeters zullen niet altijd werken. Bij objectieven die later op de markt kwamen werkt de autofocus soms gewoon prima, als het objectief van hetzelfde merk is als je body.

Aansluitingen

Nikon heeft al 50 jaar dezelfde aansluitingen, dus oude objectieven zullen nog steeds passen op een Nikon body. Canon ‘EF’ lenzen, die na 1987 op de markt kwamen, zullen ook passen, behalve op de EOS-M spiegelloze serie. Daar is overigens wel een adapter voor. Bij Pentax en Samsung zullen de lenzen die gemaakt zijn na 1975 passen en die van na 1987 zullen ook automatisch scherpstellen. Sony werkt met lenzen die vanaf 1985 op de markt kwamen. Onafhankelijke lens merken, zoals Sigma en Tamron, worden op de markt gebracht waarbij een bepaald model past op de body van een specifieke fabrikant. Ze zouden dus nog steeds op dat merk moeten passen, maar in de praktijk is dat niet altijd zo.

Prime objectief

De meeste prime objectieven zijn van hoge kwaliteit en zijn de veiligste aankoop. Prime objectieven hebben een vaste brandpuntsafstand. Om de oude objectieven op je nieuwe body te kunnen bevestigen, zijn er adapterringen op de markt. Ze zijn er voor vrijwel elk merk, dus je kunt Nikkor objectieven middels een adapter ook op een Canon camera gebruiken. Wel moet je één ding goed in de gaten houden, om te kijken of het objectief direct bruikbaar is, met slechts een verloopring of adapter bruikbaar is of misschien een correctielens nodig heeft.

Registerafstand

Om de juiste verloopring te kopen moet je de registerafstand (in het Engels flange focal distance) van je camera weten. Dit is de afstand tussen de (metalen) montagering van de camera tot de chip (of film) in de body. Om een adapter te maken die tot in het oneindige kan focussen zonder toegevoegde correctie lenzen moet je er voor zorgen dat de afstand tot de chip / film van de gebruikte lens op de originele camera groter is dan de camera waar je de lens op gaat gebruiken.

Is de registerafstand van het objectief kleiner dan van je camera, dan zul je dus correctie lenzen moeten gebruiken. Deze zijn een stuk duurder dan adapterringen, dus het is goed om te weten of je die nodig zult hebben en af te wegen of je erin wil investeren.

Hoe werken adapters

De adapters zijn een ring die aan de ene kant op de body van je camera past en aan de andere kant op het objectief klikt of schroeft. Eenvoudige adapters zijn niet meer dan dat. Hiermee kun je dus geen autofocus gebruiken en moet het diafragma meestal handmatig worden bijgesteld. Ook wordt er geen EXIF data in je foto opgenomen. Er zijn ook adapters verkrijgbaar met een chip. Deze kunnen een signaal aan de camera afgeven wanneer het onderwerp scherp is. Dat kan een piepje zijn of een teken in de zoeker. Deze werken niet altijd op alle camera’s en zijn vaak ook niet compatibel met objectieven van een ander merk.  

Waar let je verder op bij het aanschaffen van dergelijke objectieven?

Controleer de algemene staat van het objectief. Zitten er krassen op de lens? Kijk vooral goed naar de achterste lens. Draaien de diafragmalamellen soepel? Hoe zit het met stof en schimmel? Bekijk het objectief goed en, als je al een adapter bij je hebt, probeer het uit.

Voor- en nadelen

Het grote nadeel is dat de meeste oude objectieven niet met je camerabody kunnen communiceren. Belichtingsmeters werken niet, evenals autofocus. In sommige camera’s in de bovenkant van het segment kun je instellingen maken voor elke lens, waardoor je body alsnog met het objectief kan communiceren. Het grote voordeel is dat je nog eens kan kijken wat er op zolder stof ligt te happen, of met koningsdag misschien een klein juweeltje op kunt pikken voor een paar tientjes.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy